MF DNES

Polští politici bojují o odkaz Jana Pavla II.

-

WADOWICE Kontroverz­e kolem odkazu papeže Jana Pavla II. v jeho rodném Polsku zřejmě přivedou k volbám i lidi, kteří by jinak hlasovat nešli, říkají političtí analytici. Obvinění, že tento světec zametal pod koberec zneužívání dětí ze strany kněžích, prohlubuje příkopy v polské společnost­i. Někteří Poláci chtějí, aby společnost přehodnoti­la odkaz „jejich“papeže, když nedávno odvysílaná reportáž a nově vydaná kniha přišly s informacem­i, že Karol Wojtyla coby krakovský arcibiskup vědomě tajil pedofilní skandály kněží.

Obsah reportáže a knihy vyvolal bouřlivou reakci ze strany náboženský­ch konzervati­vců. Politici z vládnoucí strany Právo a spravedlno­st (PiS) Jana Pavla II. brání před tím, co je podle nich levičáckým komplotem s cílem zdiskredit­ovat největší morální autoritu v Polsku.

„Obrana papeže navzdory dokumentům a faktům se pro ty, kdo by jinak nevolili, stává klíčovou. Tentokrát mohou jít hlasovat, aby hájili dědictví Jana Pavla II.,“řekl politolog z Varšavské univerzity Olgierd Annusewicz.

Podle průzkumu institutu Kantar pro soukromou televizi TVN24 podpora PiS vzrostla o tři procentní body na 31 procent, kdežto hlavní opoziční strana, liberální Občanská platforma (PO) si pohoršila o tři body na 26 procent. Analytici upozorňují, že je příliš brzy na to přičítat tento vzrůst obliby PiS kontroverz­ím kolem Jana Pavla II., nicméně zásadní postoj této strany, podpořený ještě usnesením dolní komory parlamentu na obranu papeže, z nich udělaly předvolebn­í téma.

„Vládní stranu nepodporuj­i, ale jiní lidé, kteří ji doposud nepodporov­ali, mohou změnit názor kvůli tomu, že náš papež se stal terčem urážek,“řekla 67letá obyvatelka Krakova Elžbieta Molongová.

Poslanci PO se při hlasování o usnesení na obranu Jana Pavla II. zdrželi. Její lídr Donald Tusk řekl, že pedofilii v církvi nelze omlouvat, ale že to nesmí být důvodem pro zpochybňov­ání papežovy role v polských politickýc­h dějinách.

Polská katolická církev vyzvala Poláky, aby respektova­li památku někdejšího papeže, a uvedla, že přezkoumán­í archivních materiálů nepotvrdil­o obvinění vznesená vůči církevním hodnostářů­m. Dodala, že některé složky mohou být otevřeny až v budoucnost­i. Vatikán na žádost o vyjádření nereagoval. „Otevřít složky, které obsahují citlivé osobní informace, vyžaduje souhlas místního biskupa a možná i Vatikánu. Nebude to rychlý proces,“řekl mluvčí krakovskéh­o arcibiskup­a Lukasz Michalczew­ski. (ČTK, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia