MF DNES

Jak spor o spalovací motory bourá německou politiku

- — Aleš Zápotocký, zpravodaj ČTK

BERLÍN Spor Německa s Evropskou komisí o budoucnost spalovacíc­h motorů po roce 2035 má dopady nejen na Evropskou unii, ale také na německou politiku, kde se stal jedním z několika kontroverz­ních témat.

Spolkový ministr hospodářst­ví Robert Habeck ze strany Zelených tento týden vyjádřil rozhořčení z toho, že německá vládní koalice není tou koalicí pokroku, jakou si při svém vzniku v roce 2021 slíbila být.

„Není možné, aby v pokrokové koalici byl za pokrok odpovědný jen jeden koaliční partner a aby ti ostatní pokroku bránili,“řekl Habeck tento týden ve Výmaru na zasedání frakce Zelených. Ačkoli ministr hospodářst­ví nikoho konkrétníh­o nejmenoval, nikdo nepochybov­al, že výtka míří na adresu sociálních demokratů (SPD) kancléře Olafa Scholze a liberálníc­h svobodných demokratů (FDP). Tyto dvě strany společně se Zelenými v Německu vládnou.

Jsou málo pokrokoví

Habeck řekl, že společným cílem musí být klimatická neutralita, kterou chce vláda dosáhnout do roku 2045. Postoje Zelených a ostatních koaličních partnerů, zejména liberálů, se ale v řadě otázek liší.

Liberálové k nesouhlasu Zelených chtějí pokračovat s výstavbou dálnic a odmítavě se staví k návrhu Zelených zakázat po roce 2024 prodej nových kotlů na topný olej a plyn a zároveň omezit životnost těch stávajícíc­h nejdéle do roku 2045.

Problémem na vnitroněme­cké scéně se stal i celounijní zákaz prodeje nových aut se spalovacím­i motory po roce 2035.

Liberální ministr dopravy Volker Wissing zákaz odmítl, pokud by neplatila výjimka pro takové motory, které by používaly výhradně syntetické palivo.

Wissing a liberálové nyní čelí kritice, že dohodu o zákazu spalovacíc­h motorů po roce 2035 na poslední chvíli zablokoval­i. Některá média a kritici poukazují na to, že FDP se takto snaží zvrátit své klesající volební preference a že ve světě nebude dostatek syntetický­ch paliv na jejich široké používání ve spalovacíc­h motorech aut. Takové argumenty ale Wissing odmítá.

Liberálové se hájí

„Není to obrat v poslední minutě, protože jsme už v roce 2021 říkali, že plány Evropské komise podpoříme, ale že chceme technologi­ckou otevřenost,“řekl Wissing v televizi ntv. Právě technologi­ckou otevřenost považují liberálové v regulaci spalovacíc­h motorů za klíčovou, neboť spoléhají na pokrok ve výzkumu a vývoji.

Stejný postoj jako Německo zaujala k syntetický­m palivům i Česká republika.

Český ministr dopravy Martin Kupka na toto téma s Wissingem na počátku března v Berlíně hovořil. Kupka tehdy poukázal na to, že syntetická paliva byla součástí dohody, která byla dosažena za českého předsednic­tví v Radě Evropské unie.

Syntetická paliva, označovaná často jako e-paliva, jsou vyráběná chemickou cestou bez použití ropy. Zatímco běžný benzin či diesel vzniká rafinací ropy, umělá paliva vznikají chemickou reakcí vodíku a oxidu uhličitého.

Pokud je při výrobě využita energie z obnoviteln­ých zdrojů včetně takzvaného zeleného vodíku, je palivo považováno za uhlíkově neutrální.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia