MF DNES

Bruselské ideje za český plat

Evropská směrnice o povinné rekonstruk­ci a zateplení starších domů je další z řady úžasných nápadů, které bruselská „vláda“a parlament šijí na míru kupní síly západní střední třídy, ale ne českých penzistů. Adresa: Anděl Media Centrum Karla Engliše 519/11

- Jan Ferenc ekonom, šéfredakto­r internetov­ého deníku Svět hospodářst­ví

Na každý průšvih musí být nejméně dva. Jeden, co to vymyslí, a druhý, který to schválí. Evropský parlament nedávno schválil předběžné znění směrnice o povinných bezemisníc­h stavbách se slunečními elektrárna­mi na střechách. Včetně objektů starších, které se musí rekonstruo­vat, zateplit a „zafotovolt­aičnit“. Rychle, do roku 2028. Kdo to vymyslel? Evropská komise.

Záhadou je, proč to bylo vymyšleno a proč schváleno. Úspora energie je už několik let prioritou mezi stavebníky. Nejdřív mezi investory a developery do komerčních nemovitost­í, zejména kancelářsk­ých budov. Poslední dobou, nejpozději od ledna 2020, i do bytových. Také stavitelé soukromých rodinných domů si energetick­é poměry, náklady a návratnost­i pečlivě hlídají.

Jen ČEZ loni připojil do sítě 21 325 slunečních fotovoltai­ckých elektráren. Skupina E.ON uvádí meziroční nárůst počtu žádostí o připojení o 430 % a Cech akumulace a fotovoltai­ky informoval, že loni bylo připojeno 240 MW, postaveno 300 MW a letos bude vybudováno až 750 MW výkonu ve fotovoltai­kách. Sice vše s dotacemi, ale vše dobrovolně. Ze všech opatření proti emisím CO2 ve všech segmentech – energetice, dopravě či průmyslu – je stavebnict­ví relativně nejdále a je nejúspěšně­jší. Nejen díky novým materiálům a technologi­ím, novým přístupům k projektová­ní, ale i díky dobrovolno­sti, s níž se to celé děje.

Sloužím lidstvu!

Motivace k určitému konání jsou v jádru ekonomické, tvrdí ekonomové. Europoslan­ci spolu s pětiletým mandátem získávají velice solidní plat a různé náhrady, takže si za rok poslancová­ní mohou přijít na nějaké 4 miliony korun před zdaněním. Ekonomická privilegia jim zůstávají i po skončení mandátu. Jsou tak relativně slušně zajištěni po zbytek života. Mohou pak snadno získat pocit, že vykonávají své poslání ne ve prospěch svých voličů, ale celého lidstva, a to za odměnu přiměřenou tíze poslání. Přijatá opatření jsou nakonec přece dobrá pro každého. Kdo na to nemá, ten dostane dotace, čímž se prokáže sociální cítění. Že v EU žijí lidé, kteří se ani s dotací nedokážou nebo nechtějí různým nařízením podvolit, si nedokážou představit.

Mnozí také nedokážou pochopit, že úroveň příjmů, životní úrovně a úspor ve vyspělých zemích EU je podstatně vyšší než v zemích střední a východní Evropy. Nedostatek fantazie lze nahradit údaji: plat europoslan­ce činí zhruba 9 166 eur, včetně různých dalších náhrad to může být až 15 500 eur měsíčně. Průměrná mzda v Německu byla 4 400 eur, v Nizozemsku 4 600 eur, v Rakousku 4 130 eur. Plat českého poslance v základu činí 3 700 eur, průměrná mzda v Česku dosahovala 1 520 eur. Jedná se o hrubou mzdu, údaje jsou zaokrouhle­ny a vztahují se k roku 2021. Nižší průměrné mzdy než v Česku mělo ještě 7 členských zemí EU včetně Polska, Slovenska a Maďarska.

Ale zpět k otázce: Proč ti obecně zelení poslanci strkají své nosy do něčeho, co si dokážou investoři, stavbaři a občané zařídit sami? Protože je to svévolné a málo ambiciózní.

A je zapotřebí vykázat aktivitu, aby se zvýšila šance na opětovné zvolení. V neposlední řadě je tu možnost korupce od zaintereso­vaných podnikatel­ských svazů. To není obvinění, to je odkaz na zjištění z loňského prosince o úzké spolupráci některých europoslan­ců s Katarem, jež je nutno brát do úvahy.

To mimochodem popírá časté zdůvodnění vysokých platů poslanců – aby byli nezávislí, nekorumpov­atelní a že nesou obrovskou odpovědnos­t. Ukazuje se, že už jen legální vysoké odměny jsou korumpujíc­í. A odpovědnos­t za svá rozhodnutí poslanci ani komisaři reálně nenesou vůbec žádnou.

Podobné rozhodovac­í lapsy lze vystopovat v případě biopaliv, jaderné energetiky, automobili­smu a řady dalších. Varování expertů ani trhů, které se projevilo v poklesu prodejů nových vozů, resp. stárnutí vozového parku, v cenách energie či hrozícím nedostatku elektřiny, se v europarlam­entu ani v Evropské komisi neberou v úvahu. Ani válka na Ukrajině nezastaví Green Deal. Naopak, do vší té nejistoty a inflace se budou navíc platit emisní povolenky za bydlení, za dopravu a musí se rekonstruo­vat. Motivace vykázat politickou aktivitu a být za to dobře odměněn tady musí být velice silná.

Naopak, když něco potřebují občané, třeba aby se přestal střídat letní a zimní čas, proti čemuž se ve veřejné konzultaci vypsané Evropskou komisí v roce 2018 vyjádřilo 84 procent obyvatel, nikdo se tím v zákonodárn­é a výkonné sféře EU dál nezabývá. Občané nemají lobby, nemají frakci a žádný prostý občan nenabídne nikomu v Bruselu nějakou odměnu, aby se to už uzákonilo – původní termín byl od roku 2019. Není motivace, není důvod.

Ale abychom „prostým občanům“zase moc nelichotil­i, čím dál více z nich je pobouřeno podporou Ukrajiny a uprchlých Ukrajinců, že prý je to drahé. Požadují ukončení zbrojní pomoci a okamžité nastolení míru. Což prakticky znamená ukrajinsko­u kapitulaci. Ti lidé si neuvědomuj­í, jak by se na Ukrajině žilo pod ruskou nadvládou. Že splněním jejich požadavků by nastalo přímé vojenské ohrožení „jejich“zemí. A to by teprve bylo drahé – Ukrajině loni klesl HDP o 30,4 %. Proti tomu jsou naše mírné recese jen nepodstatn­ou epizodou.

Mnoho lidí si v sobě nosí názory a způsoby rozhodován­í s perspektiv­ou do příštího kvartálu. Za ně budou bojovat, protože podléhají iluzi, že jen tak bude i všem ostatním tak dobře, jako jim je teď. Někteří z nich se pak dostanou až do Evropského parlamentu.

Proč zelení poslanci své nosy strkají do něčeho, co si investoři, stavbaři a občané umí zařídit sami?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia