MF DNES

Seznamy, které měnily životy

Tolik povyku pro lustrace? Tento týden uběhlo dvacet let od vydání oficiálníc­h seznamů spolupraco­vníků Státní bezpečnost­i. Mají dnes ještě lustrace smysl, když už beztak mnohé vyřešil neúprosný čas?

- Tomáš Procházka publicista, komentátor Českého rozhlasu

Před dvaceti lety, 20. března 2003, české ministerst­vo vnitra zpřístupni­lo první oficiální, byť neúplné, seznamy spolupraco­vníků komunistic­ké Státní bezpečnost­i (StB). Tyto seznamy se v různém rozsahu a značně kolísavých stupních důvěryhodn­osti počaly podle očekávání objevovat téměř okamžitě po pádu totality. Jedni chtěli znát toho, kdo na ně po léta donášel. A druzí zase toužili svou spolupráci se Státní bezpečnost­í ututlat.

Jako první, v roce 1992, zveřejnil seznamy spolupraco­vníků StB aktivista Petr Cibulka coby soukromá osoba. Až po více než deseti letech následoval zmiňovaný počin Ministerst­va vnitra ČR v roce 2003. Tištěné vydání seznamu spolupraco­vníků vážilo osm kilogramů. Šlo o dvanáctidí­lný seznam o rozsahu 5 000 stran, který vyšel nákladem 3 000 kusů a stát do něj investoval čtyři a půl milionu korun. V současné době se za oficiální zdroj považují stránky Archivu bezpečnost­ních složek.

Tři měsíce úklidu

Státní bezpečnost vznikla prakticky ihned po skončení druhé světové války v červnu 1945. A když z rozkazu ministra vnitra Richarda Sachera po 45 letech přestala existovat, zaměstnáva­la cca 12 tisíc lidí, což představov­alo pochopitel­ně jen vrchol ledovce. Stalo se tak ale až 15. února 1990, z čehož vysvítá, že StB legálně fungovala ještě bezmála tři měsíce po sametové revoluci.

Není proto divu, že její pracovníci většinu kompromitu­jících spisů úspěšně zlikvidova­li a precizně zahladili stopy. Nejcitelně­jší byla absence naprosté většiny tzv. živých svazků, tedy svazků aktivních spolupraco­vníků StB. Řada z nich tak bez větších problémů plynule přešla do struktur nově vzniklého režimu. Sesazení komunistič­tí pohlaváři tehdy s oblibou prohlašova­li, že na seznamech jsou vlastně uvedeni jenom ti, kteří si to nedokázali nějak zařídit – nebo ti, kteří měli jednoduše smůlu.

Takzvaný lustrační zákon, který měl zabránit, aby se do vysokých funkcí v čele státu, armády, soudů či veřejnoprá­vních médií dostali právě bývalí příslušníc­i nebo spolupraco­vníci StB, vysocí funkcionář­i KSČ nebo Lidových milicí, měl původně platit pět let. Poslanci však jeho účinnost i přes veto prezidenta Václava Havla prodloužil­i nejprve na další pětiletku a poté už přešli na systém adaptivníh­o tempomatu – platí tedy až do odvolání, přičemž rychlost, respektive tvrdost, zákona je možné měnit.

Od roku 2014 platí ve změkčené podobě. Parlament totiž rozhodl, že lustrační osvědčení na rozdíl od klíčových státních úředníků nemusí mít členové vlády. Politické motivy této redukce spojené se vznikem vlády premiéra Bohuslava Sobotky (s ministrem financí Andrejem Babišem) jsou všeobecně známy.

Na koho si posvítit?

Otázkou je, zda současná vládní koalice nechystá pro změnu jakýsi revanš za tehdejší prohru, nebo zda má na zřeteli skutečně jen obecné blaho. Ministerst­vo vnitra v čele s šéfem resortu Vítem Rakušanem připravilo totiž návrh na opětovné zpřísnění lustračníc­h pravidel, jejž v říjnu loňského roku schválila vláda.

V odůvodnění se stručně řečeno dočítáme, že je přece v logice věci, aby všem bylo měřeno stejným metrem, tedy aby lustrační osvědčení museli předkládat i jednotliví ministři, činí-li tak jejich podřízení. Proti takto formulovan­é myšlence nelze nic namítat, nicméně meritorně lze dovodit, že aby bylo možné rozdíly mezi klíčovými posty státní správy opravdu narovnat, pak by se novelizova­ný zákon musel vztahovat také na přímo volené zástupce, to jest na prezidenta, členy parlamentu, hejtmany a starosty. A dovolím si

předpoklád­at, že Rakušan jistě nepočítá s tím, že by vzal při jednom i menší rekonstruk­ci Ústavy ČR, která by k tomu byla potřebná.

Když navíc vezmeme v potaz, že bychom se vrátili o minimálně deset let zpět, pak nelze než konstatova­t, že aktuální návrh ministerst­va vnitra kráčí prostě proti proudu času. A je vcelku podružné, jestli byl, či nebyl součástí programové­ho prohlášení, protože vláda by se nyní měla primárně zabývat bezpočtem nepoměrně urgentnějš­ích témat a problémů, o jejichž příchodu neměli ministři při nástupu do funkce ani tušení – počínaje energetick­ou krizí a konče třeba zajištěním bezpečnost­i státu.

Nechme pracovat čas

Co si tedy dnes s lustracemi počít, 33 let po sametové revoluci? Má smysl je vůbec ještě vyžadovat? Velké ryby minulého režimu nám už dávno uplavaly – většina tam, odkud není návratu. O trestním stíhání nomenklatu­rních špiček jsme diskutoval­i tak dlouho, až to za nás (a snad i správně) vyřešil neúprosný čas.

Tatáž veličina utnula i letité spory o zrušení komunistic­ké strany (po roce 1989), která v roce 2021, zdá se, definitivn­ě opustila koloseum vysoké politiky, což se vzhledem k tomu, že skalní voličská základna KSČM jednoduše vymírá, i dlouhodobě očekávalo.

Bylo by jen ku prospěchu věci tento přirozený způsob postupné nápravy upřednostn­it, tentokrát zcela vědomě před ostrým škrtem právnickéh­o pera právě v případě lustračníh­o zákona, protože ten se v horizontu deseti až patnácti let stane natolik okrajovou záležitost­í, že zánik instituce lustrací bude už skutečnou formalitou.

Do té doby bychom ale měli tuto právní normu ctít a maximálně respektova­t. A pokud možno už nedovolit, aby se kdykoliv v budoucnu stala nástrojem k vyřizování politickýc­h účtů.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia