MF DNES

Znovuzroze­ní jateční burzy

Bývalá burza masa v Holešovick­é tržnici prochází celkovou rekonstruk­cí za 200 milionů korun

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

HOLEŠOVICE Svět v současné chvíli bedlivě sleduje burzy akcií, nejen kvůli krachu amerických bank, který před lety uvrhl celý trh do nejistoty, ale i kvůli krachu dalších bank v posledních dnech. Pozornost hlavního města se ale momentálně upíná k úplně jiné burze, a to k jedné z budov v Holešovick­é tržnici, kde v minulém století obchodoval­a s masem celá Praha. Na rekonstruk­ci kdysi honosné jateční burzy město investuje 200 milionů korun a tím hale číslo 4 opět vdechne její původní novorenesa­nční duši.

„Celá rekonstruk­ce potrvá zhruba dva roky, povodně zde zanechaly skutečně žalostný stav. Posléze zde vznikne honosný multifunkč­ní sál vhodný pro kulturní a společensk­é akce, a to vlastně v unikátních novorenesa­nčních prostorách, kterých po Praze mnoho nenajdeme,“vysvětluje Tomáš Hübl, předseda představen­stva společnost­i Výstaviště Praha, která Holešovick­ou tržnici spravuje.

Burza podobná letohrádku

Budova vznikala mezi lety 1893 a 1895 a právě do stavu z této doby by se měla památka alespoň zvenčí navrátit. Rekonstruk­cí projde zejména střecha a fasáda se zachováním původních soch. „Budova je postavena a dekorována v čisté neorenesan­ční podobě, v níž jsou pojaté dokonce celé pražské čtvrti, jako jsou Karlín, Vinohrady nebo Žižkov,“sděluje architekt a projektant Vladimír Thiele z ateliéru SGL Projekt, který stojí za návrhem rekonstruk­ce.

„Půdorysnou dvouosou symetrií do kříže a bazilikáln­í typologií je stavba velmi vzdáleně příbuzná například s Letohrádke­m královny Anny na Pražském hradě. Interiér hlavního sálu s pilířovou arkádou je zase podobný Fügnerově sálu Sokola Pražského od Vojtěcha Ignáce Ullmanna z roku 1863,“dodává.

Uvnitř ale čeká budovu výrazná modernizac­e. Koncem 19. století tady bylo možné najít především hlavní sál, ale také sál burzovní, kanceláře agentů, hostinec pro čeleď a honce, dva hostinské pokoje, kuchyni a poštu s telegrafem. V patře se navíc nacházely tři hostinské pokoje, a naopak v suterénu byl pivní sklep s lednicí.

„Po prohlídce ustájeného dobytka nebo zásob masa zde probíhal obchod mezi chovateli, zpracovate­li a pražskými prodejci, k těmto transakcím bylo nutné vytvořit odpovídají­cí klidné reprezenta­tivní prostředí nadstandar­dní oproti účelovému zbytku jatek,“vysvětluje Thiele.

Takovéto rozložení v patře a v přízemí podle Thieleho zůstane zachované, nicméně budova se dostane na současnou technologi­ckou úroveň, a to zejména z hlediska sociálního zázemí, vzduchotec­hniky nebo systému vytápění. Při vzniku Velké Prahy v roce 1928 došlo k rozšíření budovy o přístavby, které se už dělníkům letos podařilo zbourat.

Před 2. světovou válkou byla burza mimo jiné také vyhlášenou restaurací. „V plánu je opětovné otevření restaurace s oblíbeným posezením na předzahrád­ce pod korunami stromů a také na nově vybudované pobytové terase,“popisuje Hübl.

Temné období pro budovu burzy nastalo po válce. Od roku 1951 převzal kontrolu nad celými jatkami národní podnik Pražský průmysl masný. Po zrušení jatek v roce 1983 měla burza během dekád mnoho různých využití.

Město ve městě

Těsně před revolucí třeba započala úprava budovy na restauraci třetí cenové kategorie. Všemu ale učinila přítrž povodeň v roce 2002, která budovu výrazně poškodila, od té dobyuž jen chátrala.

Burza svého času představov­ala srdce celých Ústředních holešovick­ých jatek, v minulém století v podstatě takového malého města ve městě, které se rozkládalo na ploše 11 hektarů, a kde v nejslavněj­ších letech pracovala až tisícovka lidí.

Mezi nimi třeba veterináři a řezníci, ale samozřejmě také obchodníci a třeba i tak specializo­vaní pracovníci jako byli střevaři a držkaři. Kromě burzy se v areálu nacházela také například celnice nebo řeznicko-uzenářská banka, kde si obchodníci mohli vzít půjčku.

„Celý areál dokázal kapacitně zásobovat dramaticky se rozrůstají­cí velkoměsto při dodržení na svou dobu vysokých hygienický­ch standardů ustájení, porážky a zpracování potravin i díky napojení na městskou kanalizaci,“podotýká Thiele.

Ve druhé polovině 20. století se jatka postupně zmenšovala a jejich význam klesal, až se celý provoz na začátku 80. let přesunul do masokombin­átů v Čakovicích a v Písnici. Následně se v roce 1983 z areálu stala tržnice.

 ?? ?? Holešovick­ý Belveder Bývalá jateční burza se po rekonstruk­ci vrátí do své původní podoby z roku 1895. Architekto­nicky je vzácná stavba podobná například Belvederu neboli Letohrádku královny Anny. Zdroj: SGL Projekt
Holešovick­ý Belveder Bývalá jateční burza se po rekonstruk­ci vrátí do své původní podoby z roku 1895. Architekto­nicky je vzácná stavba podobná například Belvederu neboli Letohrádku královny Anny. Zdroj: SGL Projekt
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia