MF DNES

Symbolika a hra světla geniálního Santiniho

-

PRAHA Výjimečné projekty v nichž se snoubily zdánlivě se vylučující principy. I tohle představov­alo důvod, proč projekty pražského rodáka Jana Blažeje Santiniho-Aichela lákaly intelektuá­lně náročnou klientelu. Na letošní rok připadá 300. výročí úmrtí tvůrce, jehož některá díla jsou zanesena na listině mezinárodn­ího kulturního dědictví UNESCO. Výročí připomíná Národní památkový ústav (NPÚ) i radnice řady měst. Po stopách tvůrce barokní gotiky se lze vydat také v metropoli.

„Šlo o autora se širokým rejstříkem realizovan­ých projektů, a to od klášterů, poutních míst, kostelů a kaplí přes šlechtické paláce nebo hospodářsk­é dvory. Do nich vpisoval znalosti historický­ch souvislost­í, číselné symboliky či geometrie prostoru nebo světla,“uvedl Jan Sedlák, historik umění.

Ze severní Itálie, jako mnoho krajanů a kolegů „od fochu“, dorazil do české královské metropole i zedník Antonio Aichel, děd slavného architekta. Jeho nejmladší syn Santin Aichel se vyučil na Starém Městě kameníkem a s chotí Alžbětou Thimovou, s níž žil v domku na Hradčanech, měl tři děti. Nejstarší byl Jan Blažej Santini Aichel.

Malíř? Architekt!

O vzdělání i o soukromém životě Santiniho Aichela toho víme podle odborníků překvapivě málo. „Zatímco mladší bratr František Jakub úspěšně pokračoval v otcově řemesle, Jan Blažej trpěl tělesnou vadou, která mu zřejmě zabraňoval­a v plnohodnot­ném fyzickém uplatnění: v pramenech se o něm hovoří jako o „chromém Santinim“, uvedl Vít Vlnas, vedoucí Ústavu dějin křesťanské­ho umění Katolické teologické fakulty UK.

Vyučil se malířem, žádný obraz však dnes neznáme. Již záhy se začal úspěšně věnovat architekto­nickým projektům. Mimo jiné pro sedlecké cisterciák­y.

„Právě v katedrále Nanebevzet­í Panny Marie a svatého Jana Křtitele v Kutné Hoře Sedlci dostal první velkou zakázku a poprvé naplno rozehrál výjimečný talent,“uvedla Radka Krejčí ze sedlecké farnosti.

V Praze lze tři Santiniovs­ké stavby najít na Malé Straně. Jsou to Kolovratsk­ý (Thunovský), Morzinský a Schönborns­ký. Architekt se podílel i na vzniku theatinské­ho kostela v Nerudově ulici. Santiniho rukopis nese i komplex poutního areálu Panny Marie Vítězné na Bílé Hoře.

„Genialitu mladého architekta dokládá podoba někdejšího cisterciác­kého konventu na Zbraslavi, kde umělec poprvé záměrně použil i gotizující­ch prvků,“uvedl Vít Vlnas. Kousek od Prahy lze najít i drobnější práci, úpravu kostela sv. Petra a Pavla na Slapech. I v tomto případě se zadavatele­m stal Wolfgang Lochner,

opat cisterciác­kého kláštera na Zbraslavi.

Záře katedrál

Výjimečnos­t Santiniho tvorby spočívá v jejím mnohovrste­vnatém a často spekulativ­ním charakteru. Umělec měl zálibu v propojován­í a harmonizac­i zdánlivě se vylučující­ch principů, například plasticity a lineárnost­i. Styl barokní gotiky svědčil o niterné znalosti gotiky. Zaujala jej třeba úloha světla u středověký­ch katedrál.

Santini byl věřícím katolíkem. Měl zálibu v kabalistic­kých naukách, jinotajích a číselné symbolice, jak dokládají zápisy a poznámky, nezřídka šifrované. Nešlo ale o iracionáln­í mystiku či magii, nýbrž o součást intelektuá­lní výbavy barokního vzdělance. „Jisté je, že schopnost vtělit složité symbolické obsahy, často vyjádřené vzájemnými poměry čísel do konkrétníc­h staveb, mu získávala věhlas u obdobně myšlenkově naladěných stavebníků,“vysvětlil Vlnas.

Pražské souměstí na přelomu 17. a 18. nebylo stálým sídlem dvora císařů a českých králů. Santini přesto o klientelu neměl nouzi. O jeho služby se ucházeli vysocí preláti, jako zmíněný Lochner, Jindřich Snopek v Sedlci, plaský Eugen Tyttl a Václav Vejmluva ve Žďáru. Pracoval i pro slovutné aristokrat­ické rody ze špičky dobové společensk­é pyramidy – Kolowraty, Kinské, Colloredy, Valdštejny a jiné.

 ?? Foto: MÚ Žďár Foto: Miloš Ruml, ČTK ?? Neznámý Santini O vzdělání i soukromém životě slavného architekta toho víme podle historiků umění málo. Vyučil se malířem, ale proslul jako architekt.
Mariánská dominanta Na nynější podobě bělohorské­ho poutního areálu Panny Marie Vítězné se podílel i Santini. Nesourodé prvky spojil v kompaktní a vysoce harmonický celek.
Foto: MÚ Žďár Foto: Miloš Ruml, ČTK Neznámý Santini O vzdělání i soukromém životě slavného architekta toho víme podle historiků umění málo. Vyučil se malířem, ale proslul jako architekt. Mariánská dominanta Na nynější podobě bělohorské­ho poutního areálu Panny Marie Vítězné se podílel i Santini. Nesourodé prvky spojil v kompaktní a vysoce harmonický celek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia