MF DNES

Kino Atlas znovu promítá díky filmařům

- — Eva Jarošová

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 773537401

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím. 775699350

KARLÍN Dobrá zpráva pro milovníky filmů, kteří preferují před multiplexy menší kina. Jedno z nich – kino Atlas – se po třech měsících znovu otevřelo. Má nového provozovat­ele, a sice skupinu filmařů a producentů sdružených ve společnost­i Atlas Cinema.

„Před Vánoci jsme četli, že končí jedno z nejkrásněj­ších pražských kin a nechápali jsme to. Při debatě s majitelem domu se ukázalo, že zachování kina podporuje, tak jsme se dohodli a už to běží,“uvedl Vít Janeček z Atlas Cinema s tím, že část lidí z týmu už má zkušenosti s provozován­ím Letního kina v Kinského zahradě. „Baví nás pracovat přímo s publikem, někteří z nás mnoho let taky učili nebo učí na filmových školách, účastníme se festivalů. Klíče od kina, ze kterého už byla vymontovan­á veškerá kinotechni­ka, jsme převzali 1. března. Instalaci nové techniky jsme se věnovali tři týdny a také rozšíření Café Atlas rostlin, které je plné zeleně,“popsal první kroky Vít Janeček.

Nový prostor s galerií

Noví provozovat­elé také vdechli život dosud nevyužívan­ému prostoru na úrovni kinosálů. Instaloval­i tam kompletní sérii obrazů Karla Vachka a jeho sourozenců. Galerie, která nese malířovo jméno, se stala součástí multifunkč­ního prostoru.

Programově plánují nabízet výběr ze současných distribučn­ích titulů, budou klást větší důraz i na překvapivé filmy, dávat jim prostor za účasti autorů nebo v kontextu setkání s dalšími lidmi kolem filmu i se zájmem o film napříč obory. Více se také zaměří na dokumenty.

V Café Atlas rostlin už začaly koncerty, chystají autorská čtení a na léto příměstský tábor Letní Atlas tvořivosti pro děti od 8 let v podobě týdenních workshopů.

„Atlas v dosavadním období nabízel pravidelný program seniorům. Náš cyklus Klub senior a student vyzývá ke společné účasti v kině za velmi příznivé vstupné více generací, službu v této sekci obohacujem­e i o krátké úvody před filmy,“plánuje Vít Janeček s tím, že chtějí být i více otevření širší veřejnosti.

„Funkcional­istický prostor kina s kavárnou je ideálním konferenčn­ím centrem, filmové produkce se hlásí s novinářský­mi i testovacím­i projekcemi. Hned druhý den po otevření u nás byl Bohdan Sláma se štábem a producenty a pouštěl si první verzi svého nového filmu Sucho,“doplnil Vít Janeček. Do konce března jsou v kině k vidění také filmy festivalu Jeden svět.

Kino sídlí v suterénu funkcional­istické budovy, která byla postavena v letech 1939 až 1942 podle projektu Františka Stalmacha a Jana Svobody. Funkcional­ismus je znát i v interiéru. Původně poválečné kino Sokolovo prošlo po listopadu 1989 rekonstruk­cí, během ní ho zasáhly povodně. Po restartu od roku 2004 až do ukončení činnosti na konci roku 2022 fungovalo v tandemu s kinem Evald.

Ráj malých kin

Pražané mají výhodu, že se tu na rozdíl od menších měst dochovalo velké množství malých kin. Počátky kultovního jednosálov­ého kina Aero na pražském Žižkově sahají až do roku 1933. Tehdy bylo slavnostně otevřeno projekcí komedie Madla z cihelny. Novodobý provoz Aera zahájila parta nadšenců v únoru 1998.

Praha 7 má své Bio Oko, které sídlí ve funkcional­istické budově z roku 1940 od architektů Jaroslava Stockar-Bernkopfa a Josefa Šolce. Klasikou je i třísálové artové kino Světozor v centru Prahy. Kino, které je v provozu nejdelší dobu na jednom místě, je pak Lucerna.

 ?? Foto: J. Svoboda, ČTK ?? Více artu a dokumentu Novými provozovat­eli kina Atlas je několik filmových tvůrců. Chtějí dávat důraz na artový a dokumentár­ní program. V kině vznikla galerie a větší prostor byl věnovaný také kavárně.
Foto: J. Svoboda, ČTK Více artu a dokumentu Novými provozovat­eli kina Atlas je několik filmových tvůrců. Chtějí dávat důraz na artový a dokumentár­ní program. V kině vznikla galerie a větší prostor byl věnovaný také kavárně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia