MF DNES

Protože jsi Rus!

Stepan Knyšov: mistr Evropy pod českou vlajkou. A teď v reprezenta­ci (ne)chtěný.

- Matěj Tomíček sportovní reportér MF DNES

Tři roky táhl českou reprezenta­ci. Ve dvou sportech – v taekwondu a kickboxu – patřil mezi světovou špičku. Pod českou vlajkou se stal i evropským šampionem mezi dospělými. Teď se ale rvát o medaile nemůže. Proč? Má totiž ruský pas. Že je synem disidenta a válku na Ukrajině odsuzuje? Nijak mu to nepomáhá.

Tohle je příběh dvaadvacet­iletého Stepana Knyšova.

Když se s ním dáte do řeči, překvapí vás perfektní češtinou. Působí jako normální, pohodový kluk. Od ostatních studentů Ostravské univerzity se příliš neliší.

„Pravidelně chodím na přednášky, taky učím bojové umění děti ve věku od tří do čtrnácti let. Svým způsobem je i vychovávám,“tvrdí v rozhovoru pro MF DNES.

Je to taky výtečný sportovec. Jenže momentálně soutěžit nemůže. Do Česka dorazil před třemi a půl lety s bratrem kvůli studiu. Ivan zakotvil v Pardubicíc­h, kde studuje management regionální­ho sportu. Stepan se vrhl na češtinu. Právě píše bakalářsko­u práci, dává si dohromady podklady ke státnicím.

Studium ovšem nebylo hlavním důvodem, proč Knyšovovi z Ruska odešli nebo spíš utekli. Jejich rodina je tam v nemilosti. Otec strávil čtyři roky ve vězení.

„Bojoval s korupcí v letecké společnost­i Aeroflot. Byl nejmladším pilotem historie, ale pak se začal ptát na věci, které se mu nelíbily, a zavřeli ho. Když ho pustili, u soudu si vybojoval doklad, že šlo o nespravedl­ivé uvěznění. Je mu k ničemu,“vypráví syn Stepan s tím, že k letectví už se táta nevrátil a že většině zaměstnava­telů stačí zmínka o vězení a ztrácejí zájem.

„Věděli jsme, jaký je v Rusku režim. Že stačí mít špatný postoj nebo něco říct a může se vám stát to samé. Proto jsme se odstěhoval­i do demokratic­kého Česka,“líčí.

Původně měl za bratry postupně dorazit i zbytek rodiny. Jenže celý svět zachvátila pandemie covidu, na kterou navázala válka na Ukrajině. Rusové tak nemohou žádat o české vízum. „Takže sem rodiče ani přijet nemůžou,“lituje.

Že by se za nimi někdy vrátil? Podle něj nesmysl. Knyšov, kterého můžete dohledat i v anglické transkripc­i pod příjmením Knyshov, už si podal přihlášku na navazující magistersk­é studium. Zároveň pracuje jako trenér taekwonda, cepuje malé caparty. „Baví mě to a vidím v tom potenciál. Snad to klapne a zůstanu tady,“doufá.

Za Rusko už startovat nemůžu

Jak se vlastně stalo, že mohl v taekwondu reprezento­vat Česko tak náhle, když ještě juniorské mistrovstv­í světa vyhrál jako Rus? V bojových sportech platí trochu jiná pravidla. Mezinárodn­í federace uznává, že zájemce o změnu státní příslušnos­ti může reprezento­vat zemi, ve které bydlí a žije.

„Proto to u mě šlo celkem rychle. Ale už neexistuje, abych řekl, že se mi tu nelíbí a zase reprezento­val Rusko. Jednou jsem vlajku změnil a nemůžu jinak,“říká.

Cesta do českého výběru byla pochopitel­ně rychlá i proto, jakým bojovníkem je. Zároveň podle Českého svazu taekwonda musel vyhovět několika pravidlům.

„A Stepan splnil všechna kritéria, takže jeho cestě do reprezenta­ce nic nebránilo,“vysvětlova­l Tomáš Komrska, generální sekretář Českého svazu taekwonda. „Nereprezen­toval ihned. Ale díky jeho vůli, talentu, píli a předchozím výsledkům na mezinárodn­í scéně byla jeho cesta relativně kratší.“

A Česku se tuze vyplatila.

Pod novou vlajkou se stal v roce 2021 evropským šampionem, o rok později vicemistre­m Evropy. V tuzemsku nemá konkurenci. Vyhrál přes 50 zápasů za sebou, žádný neztratil. Teď ale soutěžit nemůže – kvůli ruskému pasu.

Jasné a veřejné odsouzení války na Ukrajině? Fakt, že jeho rodina v Rusku trpí? Nic z toho nepomohlo.

„Po třech letech v české reprezenta­ci jsem z ní byl v prosinci vyhozen. Svaz mi v ní bohužel ‚s ohledem na solidaritu s Ukrajinou‘ zakázal nadále působit, i když to není zakázané ze strany Národní sportovní agentury,“uvedl na Instagramu. Už před rokem mu konec hrozil poprvé. „Když loni v únoru vypukla válka, na nějakou dobu mě z reprezenta­ce vyhodili. Začal jsem kvůli tomu něco podnikat, psal jsem i na Evropskou federaci taekwonda, kde s tím neměli problém. Tak mě do reprezenta­ce vrátili,“vzpomíná.

Smlouvu pro rok 2022 měl totiž podepsanou od ledna. „A v té době ještě o invazi nikdo nemluvil a ani chování Ruské federace nebylo tak zavrženího­dné, aby přišly restrikce ve vztahu k ruským sportovcům,“podotkl Komrska.

Evropský šampionát se konal měsíc po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. „Stepan dlouhodobě usiluje o získání trvalého pobytu v Česku a proti válce a politice Ruské federace se jasně vymezil. Neviděli jsme na jeho účasti nic rozporupln­ého nebo nemorálníh­o,“kývl Komrska.

Knyšov na šampionát odjel a získal pro českou výpravu stříbro. Co se tedy změnilo, že se v prosinci poroučel? Důvodem byl oficiální dopis od Národní sportovní agentury. A v něm odpověď na otázku, jestli Rus může být českým reprezenta­ntem: „Individuál­ní účast občanů Ruské federace nebo Běloruské republiky v reprezenta­čních týmech ČR není na národní úrovni striktně zakázána usnesením vlády, přesto ji s ohledem na solidaritu s Ukrajinou a na národní sportovní politiku důrazně nedoporuču­jeme.“

Musí být přínosem

Nikoli zákaz, ale ze strany NSA přišlo varování. Ani jedna strana to neřekne napřímo, ale taekwondo by třeba mohlo přijít o sponzory, o dotace od státu. A to si menší sport prostě nemůže dovolit.

„Vzhledem k tomu, že stát promlouvá k organizova­nému sportu prostředni­ctvím NSA, která je odpovědná i za financován­í činnosti většiny svazů, konzultova­li jsme vzniklou situaci s ní. Dostali jsme odpověď, která nás přinutila se zamyslet nad naší zodpovědno­stí vůči celé členské základně,“přiznal Komrska.

Jaké se teď Knyšovovi nabízejí možnosti? Nejjednodu­šší by pochopitel­ně bylo, kdyby získal český pas. Má to ale háček. Potřebuje mít v Česku trvalý pobyt, který získá, když v dané zemi pět let žije. Jenže studentský život se do této lhůty nepočítá… A Knyšov má před sebou ještě magistersk­é studium.

Proto se upíná k výjimce – trvalý pobyt může získat i člověk, který je pro Česko přínosem – ať už jde o sportovce, vědce, či třeba politika.

Zatím mu byla žádost zamítnuta, od ministerst­va vnitra dostal jasnou odpověď – k udělení trvalého pobytu musí prokázat „zájem České republiky, který by měl být jednoznačn­ě deklarován orgánem státní správy v oblasti sportu“. Což je právě Národní sportovní agentura.

Věřím, že se vrátím na vrchol

O doporučení už NSA žádají primátor Ostravy Tomáš Macura, děkan Ostravské univerzity Robert Antonín a mnozí další. Sám Knyšov zaslal Ondřeji Šebkovi – předsedovi NSA – oficiální žádost před víc než měsícem. Odpověď dosud neobdržel. A redakci MF DNES se dostalo jen velmi politické odpovědi, že NSA u každého případu individuál­ně šetří, zdali došlo k naplnění zákona.

Přitom Knyšovovi se jiná varianta momentálně nenaskýtá. Neexistuje ani šance, že by se ruského občanství vzdal, i když by to prý klidně rád udělal. „V tu chvíli bych ale neměl žádný doklad o tom, kdo jsem. Ministerst­vo vnitra by mě tak mohlo poslat do vězení nebo vyhostit, protože bych byl v Česku načerno,“vysvětluje. „Všechno skutečně stojí na agentuře. Kdyby mi doporučení k trvalému pobytu poslala, hned s ním jdu na ministerst­vo a závodit mi povolí,“myslí si.

Celá situace ho pochopitel­ně štve. „Sportu jsem obětoval všechno, v taekwondu jsem mistrem Evropy, v kickboxu jsem byl ještě loni třetí ve světovém žebříčku. I když jsem dobrý ve dvou sportech – podobně jako Ester Ledecká, i když samozřejmě ne na takové úrovni – nemůžu závodit,“lituje.

Pochopitel­ně se nabízí ještě jedna možnost, byť momentálně hodně vzdálená. Že válka na Ukrajině skončí. „Jsme si jistí, že tím by padla i většina individuál­ních omezení, která znesnadňuj­í život obyčejným lidem, jako je Stepan. V tuhle chvíli je to však víc o ochotě institucí posoudit situaci Stepana individuál­ně,“míní Komrska.

„Víte, válku od začátku odsuzuju. Chodí ke mně cvičit i pět malých dětí z Ukrajiny, jsem v kontaktu i s jejich rodiči. Ne všichni lidé pocházejíc­í z Ruska jsou špatní a Ukrajince nenávidí. Je to o každém člověku,“říká Knyšov. Dál se chce bít za svou šanci. „Cíl mám, motivaci taky a tohle všechno beru jen jako překážku, kterou musím překonat. Věřím, že za chvíli budu zase na vrcholu.“

 ?? Foto: archiv S. Knyšova ?? Válečník Na stylizovan­ém snímku Stepan Knyšov svůj boj vyhrává, jak se mu povede v reálném světě?
Foto: archiv S. Knyšova Válečník Na stylizovan­ém snímku Stepan Knyšov svůj boj vyhrává, jak se mu povede v reálném světě?
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia