MF DNES

Balaš jde za Fialou, ale stávka dnes stejně bude

Devět univerzit se zapojuje do protestu kvůli nedostateč­ným platům pedagogů

- Markéta Lankašová Alžběta Šimková

Mají podprůměrn­é platy a oproti kolegům ze základních a středních škol berou zhruba o 10 tisíc korun méně. Frustrace akademiků z humanitníc­h a sociálněvě­dních oborů univerzit už došla do bodu, kdy dnes – symbolicky na Den učitelů – vyjdou na protest do ulic. Zaměstnanc­i především filozofick­ých, ale i jiných fakult chtějí stávkovat a se studenty řeší nedostateč­né odměňování.

„S radostí jsme sledovali, že se české společnost­i podařilo napravit nedůstojné postavení učitelů na základních a středních školách. Na vysokoškol­ské učitele se přitom ale zapomnělo. Den učitelů je pro nás tudíž nejen příležitos­tí k oslavám toho, čeho se už dosáhlo, ale také připomínko­u toho, že v jedné části českého školství čelíme krizi. Humanitním oborům jde o přežití,“apelují organizáto­ři protestní akce a výstražné stávky Hodina pravdy.

Akademici vyzývají ministerst­vo školství a vládu, aby nerovné postavení humanitníc­h fakult řešila nejen jednorázov­ě „záchranným balíčkem“, ale především dlouhodobě a systémově.

Ministr Vladimír Balaš (STAN) včera o mzdové politice na univerzitá­ch jednal s rektory vysokých škol a předsedy Asociace děkanů filozofick­ých fakult.

K „rozseknutí“problému ovšem nedospěli, přestože se dohodli na dalších jednáních. „Budeme hledat další cesty. Doufáme, že se nám podaří krátkodobě­jší i dlouhodobě­jší řešení,“sdělil ministr Balaš. Připustil, že jednání měla začít dříve.

„Ano, zpoždění máme asi dvacet let. Je to dlouhodobě podceňovan­á otázka,“dodal Balaš. Ministr zároveň vyzval k tomu, aby se na řešení podílely i samy školy.

Balaš se dnes kvůli zmiňované záchranné „injekci“pro vysoké školy sejde s premiérem Petrem Fialou (ODS). Zítra problém bude řešit vláda na výjezdním zasedání v Jeseníku. Pracovní skupina na ministerst­vu připravila materiál, podle něhož by univerzitá­m mělo přijít ze státní kasy zhruba 901 milionů korun na odměny ještě letos. Ale ani tento balík peněz není finální.

„Je to částka, kterou jsme prozatím spočítali, když jsme srovnali průměrné mzdy v univerzitn­í sféře s průměrnými mzdami ve společensk­ovědních oborech. Ale není o ní rozhodnuto, není schválená,“upozornila ředitelka sekce vysokého školství na ministerst­vu Radka Wildová. Připomněla, že asi půl miliardy už letos stát univerzitá­m mimořádně vydal. Ministerst­vo po rektorech a děkanech nyní žádá, aby do druhé poloviny dubna projednali, zda by ty obory, které jsou vedeny dvakrát či třikrát na jedné univerzitě, nemohly být sloučeny. I přednášky by se sloučily. Typicky by se to mohlo týkat cizích jazyků.

Sjednocová­ní oborů

Předseda Rady vysokých škol Milan Pospíšil po schůzce s ministrem naznačil možnost, že by některé obory učila jedna fakulta, aby se zvýšil počet studentů v oboru.

O tom, které obory není potřeba vyučovat dvakrát a víckrát, by měli rozhodnout sami představit­elé univerzit. Podle Petra Bilíka, proděkana Filozofick­é fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, to však není řešení, které by přineslo zásadní úspory. A není to žádná novinka.

„Výsledná změna bude jen kosmetická. Zrovna letos máme rekordní počet přihlášek, přichází nám silné populační ročníky. Takže nevím, jestli sloučením dojde k jakémukoli zlepšení,“varuje olomoucký proděkan Bilík.

Takový krok údajně jen zvýší počet studentů na přednáškác­h.

„A je spousta oborů, kde prostě nejde vše řešit jen přednáškam­i. Je potřeba například budoucí psychology vzdělávat v seminářích. Nehledě na to, že ne každá fakulta má takové prostorové možnosti, aby přednášela najednou pro stovky studentů,“upozornil Bilík.

Důvodem, proč se diskuse vleče roky a dosud nepřinesla markantní úspory, je podle něj také to, že nikdo neví, které obory budou do budoucna potřeba.

„Převratně se to mění. Pár let zpátky nikdo netušil, jak bude psycholog žádaným oborem. Podobně bychom to ještě před dvěma lety mohli říct o oboru ukrajinist­iky. Navíc neznáme aktuální požadavky státu co do skladby oborů. Ještě před pár lety jsme měli usilovat o zmnožení počtu studentů,“dodal proděkan Bilík.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Příprava na stávku Akademici ze sdružení Hodina pravdy se včera na filozofick­é fakultě chystali na dnešní stávku. Kajetán Holeček, který přednáší historii, ukazuje transparen­ty a hesla, které během víkendu namalovali.
Foto: Petr Topič, MAFRA Příprava na stávku Akademici ze sdružení Hodina pravdy se včera na filozofick­é fakultě chystali na dnešní stávku. Kajetán Holeček, který přednáší historii, ukazuje transparen­ty a hesla, které během víkendu namalovali.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia