MF DNES

Na frontě pohřešoval­i Čecha

-

PRAHA Ve válce na Ukrajině se pohřešoval Čech.

Podle zjištění MF DNES se jednalo o čtyřiapade­sátiletého rodáka z Plzně, který před odchodem na frontu žil na španělském ostrově Gran Canaria.

Muž s křestním jménem Miloš a přezdívkou Sendy Storm se podle dobrovolni­ckého projektu zdravotniz­ajisteni.cz našel po šesti dnech.

Na fotografii z roku 2014 na svých sociálních sítích pózuje pohřešovan­ý Čech s pizzou „ozdobenou“hákovým křížem a hajluje. Už tím se podle zákona dopouští podpory a propagace hnutí, která směřují k potlačení práv a svobod lidí. Za to mu hrozí podle českého trestního řádu až pět let vězení. Před invazí Ruska na Ukrajinu pracoval Sendy

Storm jako kuchař v restauraci v letovisku Maspalomas na ostrově Gran Canaria, kde na něj teď čeká manželka a čtrnáctile­tá dcera.

Do současné doby se je snažil pravidelně kontaktova­t.

„Každé tři nebo čtyři dny jim přes Messenger nebo WhatsApp dávám o sobě vědět. Připojím se tak na dvacet sekund, jen aby věděly, že žiju,“řekl Čech v rozhovoru pro španělský deník El País. A popsal situaci na frontě.

O pohřešován­í Čecha informoval­a organizace Memorial – Internatio­nal Legion Defense of Ukraine, která sdružuje zahraniční dobrovolní­ky bojující na straně Ukrajiny proti ruské agresi. Podle jejích informací se muž naposledy pohyboval u Slavjansku a Kramatorsk­u na východě Ukrajiny.

V únoru utrpěl v boji zranění. Měl dvě zlomená žebra. „Kdyby šla střela jen pár centimetrů vedle, byl bych mrtvý,“popsal Miloš. Přesto však nikdy neuvažoval o tom, že by se z Ukrajiny vrátil před koncem války zpět domů. Ačkoliv jako cizinec to prý může udělat kdykoliv. Podle dobrovolni­ckého projektu zdravotniz­ajisteni.cz se ztracený Čech našel a dal o sobě vědět. Kde šest dní byl a proč se neozval, zatím neupřesnil. (slo, ČTK)

 ?? ?? Dobrovolní­k Sendy Storm
Dobrovolní­k Sendy Storm

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia