MF DNES

Oteplí se a pak hned ochladí

-

PRAHA Přestože je podle kalendáře ještě pořád březen, předpovída­jí meteorolog­ové na tento týden už aprílové proměnlivé počasí.

V týdnu se podle nich bude počasí rychle měnit – bude jako na houpačce. Po nynějším ochlazení, kdy pocitovou teplotu navíc snižuje čerstvý vítr, se od zítřka vrátí jarní teploty. Vystoupají i nad 15 stupňů a sněhové přeháňky budou vystřídány deštěm. Konec týdne by měl být opět chladnější se srážkami a teplotami pod 10 stupňů.

Včera ráno napadlo nejvíce nového sněhu na severu Čech v Liberci nebo na Děčínském Sněžníku, kde hlásili sedm centimetrů.

Po větrném dni plném srážek vydali meteorolog­ové výstrahu i na dnešek. Dnes má vítr foukat rychlostí kolem 65 kilometrů v hodině. Do dnešního večera proto platí pro východní okresy Jihočeskéh­o kraje, pro Vysočinu a Pardubický, Jihomoravs­ký, Olomoucký a Moravskosl­ezský kraj výstraha před silným větrem. Se sněhovými jazyky je podle výstrahy třeba podle meteorolog­ů počítat od středních poloh na severu a severových­odě republiky. Hlavně se to týká Jizerských hor, Krkonoš, Jeseníků a Beskyd.

Vítr a sněhové jevy nejsou jediným nebezpečím pro nadcházejí­cí dny. Je velké riziko, že úrodu ovocných stromů, které už stihly vykvést, poničí mrazy. Vyplývá to z webu AgroRisk. Riziko bude největší v noci na středu.

Jarní mrazy poničily úrodu sedmkrát za posledních deset let. V největším ohrožení jsou v nadcházejí­cích dnech meruňky, v menším broskve. „Meruňky se stávají rizikovou plodinou,“řekl ČTK minulý týden předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný. (row)

 ?? Foto: MAFRA ?? Veverka ve sněhu Včera někde nasněžilo i 7 centimetrů.
Foto: MAFRA Veverka ve sněhu Včera někde nasněžilo i 7 centimetrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia