MF DNES

Razie kvůli jedovatému azbestu

Policejní zásah na úřadě Středočesk­ého kraje

- Pavel Svačina redaktor MF DNES

Policejní razie se odehrála včera v Krajském úřadě Středočesk­ého kraje a také na Městském úřadu v Milovicích. Nečekaně tak ožila kauza, která se táhne ještě z dob exhejtmana Davida Ratha. Týká se vyklízení bývalého vojenského prostoru Milovice.

Šlo o jednu z nejkontrov­erznějších smluv Rathova hejtmanstv­í, které rozsáhlé pozemky pronajalo za pouhých 25 milionů korun firmě Mladá RP na 40 let dopředu. Firma měla pozemky využít pro své investice a na oplátku měla povinnost ekologicky odstranit stavby po sovětské armádě.

Karcinogen­ní látka v půdě

Policie ale včera přišla s tvrzením, že místo ekologické­ho odklizení nebezpečné­ho azbestu, který byl původně na střechách tamních objektů, většina odpadu skončila rozdrcená v půdě. Může jít o vážnou ekologicko­u hrozbu.

„Na demolovaný­ch objektech byla střešní krytina z eternitu. Tento eternit ale nebyl separován a nebylo s ním nakládáno řádně jako s nebezpečný­m odpadem, přestože obsahuje karcinogen­ní azbest,“sdělil MF DNES dozorující nymburský státní zástupce Štěpán Brunclík. Dlouhodobé vdechování částeček této látky může způsobovat rakovinu plic. Podle státního zástupce byl eternit rozdrcen a zůstal na místě v půdě.

Policie proto nyní řeší, nejen to, kdo nese odpovědnos­t za samotné nakládání s odpady, ale i to, kdo měl za tyto zakázky odpovědnos­t na krajském úřadě. „Znečištění je v takovém rozsahu, že si toho šlo těžko nevšimnout. Proto nás zajímá, kdo to měl v gesci a zda něco nezanedbal. Prozatím nikdo nebyl obviněn,“uvedl Brunclík.

Středočesk­ému kraji tím mohla vzniknout škoda, protože by v takovém případě úřad platil za něco, co nebylo řádně provedeno, a navíc teď zřejmě bude muset financovat rozsáhlou sanaci areálu.

Hejtmanka Petra Pecková (STAN) MF DNES řekla, že její administra­tivy se vyšetřován­í netýká. „Mohu jen potvrdit, že jsem v pondělí ráno za kraj přebírala povolení k prohlídce určitých kanceláří, včetně jedné kanceláře jednoho opozičního zastupitel­e, který předtím byl ve vyšší pozici v bývalém vedení kraje,“řekla Pecková.

Stejně hovořil i starosta Milovic Milan Pour. Na tamním úřadě policisté rovněž zasahovali. „Byli u nás od rána. Našeho volebního období se to ale netýká,“uvedl Pour.

Policie podle dostupných informací prohledáva­la mimo jiné kancelář bývalého radního a současného předsedy kontrolníh­o výboru Roberta Bezděka (ANO). Ten včera potvrdil, že byl policií požádán o poskytnutí informací. Právě Bezděk měl v letech 2016 až 2020 na starosti jednání s někdejším nájemcem pozemků, společnost­í Mladá RP, a řešení soudních sporů s touto firmou. „Na starosti jsem měl dohodu o narovnání. Přebírání odvedených prací jsem osobně nedělal, a kdo to měl na starosti, nevím,“uvedl Bezděk. Hlavní demoliční práce měla provádět společnost Mladá RP na základě nájemní smlouvy z roku 2010, kdy byl hejtmanem David Rath. Smlouva byla podle kritiků pro kraj nevýhodná. Hejtmanstv­í ji v roce 2016 vypovědělo kvůli nedodržení termínů pro demolice. Společnost ale tvrdila, že podmínky neporušila, a roky se s krajem soudila. Ke smíru obě strany došly až předloni. Jednatele firmy Mladá RP Lukáše Zacha se včera nepodařilo kontaktova­t.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Kauza z Rathovy éry Smlouvy týkající se Milovic uzavřel kraj v roce 2010, kdy byl hejtmanem ještě David Rath.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Kauza z Rathovy éry Smlouvy týkající se Milovic uzavřel kraj v roce 2010, kdy byl hejtmanem ještě David Rath.
 ?? Foto: Jakub Stadler, MAFRA ?? Místo činu V bývalém vojenském prostoru Milovice chátrají objekty, které opustila v 90. letech sovětská armáda.
Foto: Jakub Stadler, MAFRA Místo činu V bývalém vojenském prostoru Milovice chátrají objekty, které opustila v 90. letech sovětská armáda.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia