MF DNES

Hladík slíbil parku více strážců

Nový ministr navštívil České Švýcarsko, kde loni hořelo. Hasiči zajistí vrtulníky

- — Tomáš Lánský

HŘENSKO Stát zajistí nové hasičské vrtulníky a posílí počty strážců národních parků.

S těmito zprávami zavítal včera ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU–ČSL) do Českého Švýcarska, kde loni shořelo tisíc hektarů lesa. Opatření mají do budoucna pomoci zvládat velkoplošn­é požáry nebo jim předcházet.

„V chráněných územích, kterými národní parky jsou, musíme turismus usměrňovat. To je i úloha strážců, jejichž navýšení do tří týdnů předložím do meziresort­ního řízení a pak na vládu,“oznámil Hladík.

Dnes v Národním parku České Švýcarsko slouží jen šest profesioná­lních strážců. Na německé straně parku jich je 27.

Přesný počet nových strážců ministr neupřesnil. Již dříve se ale uvádělo číslo čtyřicet pro všechny čtyři české národní parky. V ideálním případě by jich České Švýcarsko mohlo získat deset navíc. Strážci působí přímo v terénu. Mohou vykonávat požární hlídky, oznamovat či hasit rozdělané ohýnky a poučovat turisty. „Minimálně tři lidé musí nastoupit hned už v této sezoně, další v příštím roce,“dodal Hladík.

Generální ředitel Hasičského záchrannéh­o sboru ČR Vladimír Vlček pak přislíbil, že už letos by se zvládáním požárů měly pomoci dva nové hasičské vrtulníky, v příštím roce pak čtyři další. Zakázku na pronájem prvních dvou strojů vypíší ministerst­va v řádu dnů. Požadavek je, aby vrtulníky zvládly na jeden let nabrat tři tisíce litrů vody.

„Letos dva vrtulníky ještě pronajmeme od komerčních subjektů. Sehnat vhodný stroj je teď těžké. Po loňských požárech poptávka dramaticky stoupla. Za rok bychom chtěli mít celkem šest vrtulníků ve státním majetku,“sdělil Vlček. Vrtulníky by získala Letecká služba

Policie ČR, která ostatní hasicí stroje provozuje. „Původně jsme mysleli, že si jako hasiči tyto stroje pořídíme sami, ale takové ambice už nemáme,“doplnil Vlček.

Nové vrtulníky by měly být rozmístěny po celé republice. Se třemi z nich se počítá i při spolupráci s okolními státy.

Hrozí zákaz vstupu do lesa

Ministr Petr Hladík si včera prohlédl požárem nejzasažen­ější části Českého Švýcarska. Doprovázel jej nový ředitel národního parku Petr Kříž. Ten zdůraznil, že příčiny loňského požáru, tedy dramatická sucha, ani letos nepominuly. „Sněhové pokrývky bylo přes zimu minimum, vláhový deficit tedy nadále trvá. Zároveň se dá očekávat, že do parku opět přijedou turisté v podobných počtech jako v předchozíc­h letech. Musíme proto zvažovat i krajní varianty, kterými je například přechodné omezení vstupu do lesa,“naznačil MF DNES Kříž možná další opatření.

Podobně mluvil i ministr. „Klimatická změna na nás nebude čekat, a proto je třeba pracovat na protipožár­ní prevenci Česka. Bylo by velkou chybou myslet si, že se nám velkoplošn­é požáry vyhnou, když se klima v Česku přibližuje tomu, na co jsme bývali zvyklí ve Středomoří,“doplnil ministr Hladík.

Ministerst­vo pro místní rozvoj společně s Ústeckým krajem už loni začaly s vydáváním ubytovacíc­h voucherů pro majitele penzionů a hotelů v Českém Švýcarsku. Jeden voucher má hodnotu 300 korun a platí na jednu noc pro jednoho ubytovanéh­o. Celkem za ně stát a kraj vydaly v součtu 10 milionů korun. Mají pomoci podpořit turismus v oblasti do doby, než se návštěvnos­t vrátí na čísla před požárem.

 ?? Foto: Tomáš Lánský, MAFRA ?? Na spáleništi Ministr Petr Hladík (vlevo) si prohlíží následky loňského požáru v doprovodu ředitele parku Petra Kříže.
Foto: Tomáš Lánský, MAFRA Na spáleništi Ministr Petr Hladík (vlevo) si prohlíží následky loňského požáru v doprovodu ředitele parku Petra Kříže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia