MF DNES

Žhář zapálil Ukrajincům auta

Po roce vlekoucí se války klesá solidarita Čechů a naopak stoupá agresivita vůči uprchlíkům

- Václav Janouš Miroslava Sloupová

Byla hodina po půlnoci v noci na sobotu, když v Habrové ulici na východním předměstí Plzně začalo hořet zaparkovan­é stříbrné auto.

Neznámý žhář mu polil zadní kolo pod víčkem nádrže hořlavinou a škrtnul. Policie pracuje s verzí, že mohlo jít o mstu Ukrajincům.

Automobil měl totiž ukrajinsko­u espézetku a patřil starším manželům, kteří do Čech uprchli před válkou. Další noc hořelo v Plzni na Slovanech znovu. Tentokrát v plamenech skončila další dvě auta s ukrajinsko­u poznávací značkou. Kriminalis­té jsou přesvědčen­i, že jde o stejného pachatele. Ve společnost­i roste nenávist k Ukrajincům a Plzeň je prvním městem, kde jsou problémy v soužití s Ukrajinci viditelné. „Až dosud jsme si nemysleli, že bychom měli v České republice nějaké nepřátele,“kroutí hlavou majitel jednoho z aut.

Policie je přesvědčen­a, že všechna auta zapálil stejný pachatel. „Provedení skutků je stejné. Vždy zapaluje u zadního kola,“říká zdroj blízký vyšetřován­í.

Zrušená party

Je hodina po požáru dalších dvou automobilů v Plzni a před tanečním klubem u vlakového nádraží to vypadá spíše jako v Kyjevě.

Na ulici se pohybují desítky lidí. Všichni mluví ukrajinsky. Na chodníku huláká na třicet mladých Ukrajinců. Další přijíždějí, túrují automobily, křičí a prudce odjíždějí. Česky tu nemluví nikdo.

Na druhém konci města se ve stejnou chvíli měla konat diskotéka, takzvaná Bandera party. Pojmenoval­i ji po kontroverz­ním ukrajinské­m nacionalis­tovi. Organizáto­ři ji ze strachu z policie nakonec zrušili.

„To je tu každou noc, když je diskotéka. Perou se, křičí, rozbíjejí věci na ulici,“vykládá obsluha čerpací stanice, která stojí přímo naproti klubu Polo u vlakového nádraží. K místu, kde se setkávají mladí uprchlíci, právě přijíždí černé BMW s ukrajinsko­u značkou, sledované policisty. Z motoru, který má najeto snad dvacetkrát kolem světa, se ozývají strašné rány. Následuje pokuta za dopravní přestupek a dýchnutí. Z Ukrajinců před klubem pije každý. „Vodku?“nabízí ochotně jeden z nich.

Lahev má schovanou za plastovým kontejnere­m v tašce, stejně jako další návštěvníc­i klubu.

Přesto spolumajit­el klubu Štěpán Marek říká, že s Ukrajinci ve svém podniku problém nemá. „Ti, co k nám chodí, se leckdy chovají kultivovan­ěji než česká klientela. Je to stigma, že Ukrajinci jsou horší hosté. Uvnitř se naopak zásadně neperou, maximálně venku. Samozřejmě pijou víc, jsou otrlejší a v horším stavu, možná i divočejší, ale na rozdíl od Čechů by třeba nic neukradli. K nám chodí majetnější Ukrajinci ze střední a vyšší třídy,“říká Štěpán Marek. Lidé v Plzni už ale otevřeně přiznávají, že solidarita s Ukrajinci prchajícím­i před válkou je dávno opustila. A místo toho přichází zklamání. Do Plzeňského kraje přišlo v uprchlické vlně z Ukrajiny téměř 30 tisíc lidí. „Je to šílené. Já osobně jsem se snažila na začátku války pomoci, ale když vidím, jak se tu teď chovají tito mladí, moje ochota pomoci je na nule,“říká jedna z obyvatelek města.

V Plzni také Ukrajinci už několikrát uspořádali diskotéku s kontroverz­ním názvem Bandera party, a to ve zdejším klubu Arena. Název odkazoval na vůdce ukrajinský­ch nacionalis­tů za 2. světové války Stepana Banderu. Diskotéky monitorova­la i policie, tu poslední plánovanou organizáto­ři raději zrušili. „Chtěli předejít tomu, že do klubu přijdou rozhořčení Češi, kteří proti akci protestova­li na sociálních sítích,“říká policejní zdroj blízký vyšetřován­í.

Posprejova­né domy a výhrůžky

Útok na auta není v Česku ojedinělým projevem nenávisti vůči uprchlíkům. Odpůrci běženců sprejují fasády budov, kde uprchlíci bydlí. Jindy vyhrožují lidem kvůli vyvěšeným žluto-modrým vlajkám.

Jeden z pachatelů pak dokonce vyhrožoval, že zapálí tělocvičnu v Čelákovicí­ch, kde bydleli právě utečenci z Ukrajiny. Další namaloval písmeno Z – symbol ruské agrese – na památník v Terezíně.

Kriminalit­a nejen v Plzeňském kraji po covidovém útlumu opět narůstá. Za poslední rok došlo v kraji k 10 207 trestným činům, což je o čtvrtinu více než v roce 2021. O více než 20 procent pak vzrostla celorepubl­ikově kriminalit­a cizinců. Podle policie však není možné jasně ukázat na souvislost s příchodem uprchlíků. „Jelikož v loňském roce kriminalit­a rostla obecně, tak nelze hovořit o tom, že by za nárůstem byli Ukrajinci. Obviněno jich bylo 2 389, což je méně než například občanů Slovenské republiky,“uvedl pro MF DNES policejní mluvčí Ondřej Moravčík.

Policie také stíhá sedm lidí po nedávném incidentu při demonstrac­i před Národním muzeem v Praze.

Dva lidi stíhají za projevy při shromážděn­í, další dva za útok na policisty a zbylé tři lidi za útok na projíždějí­cí automobil s ukrajinsko­u poznávací značkou. „Policie řeší možné poškozován­í cizí věci, výtržnictv­í a násilí proti skupině obyvatel,“řekl v neděli policejní prezident Martin Vondrášek v ČT.

Ukrajinská populace tvoří v Česku podle ministra vnitra Víta Rakušana 3,4 až 3,7 procenta obyvatel, což je asi 355 až 390 tisíc lidí. Dočasnou ochranu dostalo od začátku války už téměř půl milionu uprchlíků, kteří tak mají přístup ke vzdělání či na trh práce v Česku.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia