MF DNES

Opakování prvních dnů posiluje vztahy

Studie dvou univerzit objevila, že kdo nostalgick­y prožívá vzpomínky, upevňuje partnerské pouto.

-

Vytáhněte svatební album, poslechnět­e si písničku, která vám hrála k prvnímu tanci, nebo navštivte místa, kam jste chodívali na schůzky, a zavzpomíne­jte na váš první polibek. Podle vědců je totiž nostalgie klíčem ke šťastnému vztahu.

Některé studie naznačují, že vzpomínky na klíčové okamžiky vašeho vztahu s partnerem mohou vyvolat smutek, pokud vám připomínaj­í štěstí, které se mezitím ztratilo. Nejnovější analýza však zjistila, že ohlédnutí zpět s „romanticko­u nostalgií“nebo „toužebnou náklonnost­í“v takových chvílích s větší pravděpodo­bností „oživí ony mlhavé pocity“a pomůže upevnit vzájemné pouto.

„První rande, svatba a první polibek jsou příklady významných událostí ve vztahu,“píše se ve studii, kterou publikoval odborný žurnál Current Opinion in Psychology.

„Prožívání nostalgie v souvislost­i s těmito významnými momenty slouží jako připomínka pocitů, které lidi spojují, a také cesty, kterou vztah ušel. Vzpomínky následně slouží k jeho posílení, nápravě, udržení a zlepšení jeho fungování,“píší autoři výzkumu ve studii.

Výzkumníci z Houstonské univerzity ve Spojených státech a Manitobské univerzity v Kanadě prošli řadu dřívějších studií zabývající­ch se silou nostalgie a zjistili, že „lidé, kteří rádi sdílejí historky o svém vztahu se svými partnery, dosahují vyšších výsledků v oblasti spokojenos­ti, intimity a oddanosti“.

Analýza přišla s varováním, že „romantická nostalgie může posílit kvalitu vztahu, ale ne napravit problémy“.

„Při sdílení nostalgie existuje možnost, že se věci zvrtnou,“varují autoři studie. Například v případech, kdy partneři nevnímají stejné události jako nostalgick­é. Nebo když vzpomínky partnerů na stejné události obsahují odlišné detaily.

„Nostalgie může být také škodlivá, pokud se zaměřuje na pocit ‚stesku‘ nebo ztráty ‚spíše než na toužebnou náklonnost‘, protože může zdůraznit pocit ‚zhoršení trajektori­e romantický­ch vztahů‘,“uvádí studie.

Celkově však přínosy převažují nad škodami, uzavřeli vědci. „Romantická nostalgie může sloužit jako protilátka proti záludným každodenní­m frustracím romantický­ch vztahů, jako jsou drobné hádky, a to tím, že jedincům připomene, proč svého partnera milují i přes tyto problémy,“uzavírají výzkumníci. (ČTK)

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Jak to začalo První polibek je pro dlouholetý šťastný vztah dvou lidí důležitějš­í, než se dosud vědělo, zjistili vědci.
Foto: Shuttersto­ck Jak to začalo První polibek je pro dlouholetý šťastný vztah dvou lidí důležitějš­í, než se dosud vědělo, zjistili vědci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia