MF DNES

Za ojetá auta Češi loni utratili rekordních 192 miliard korun

-

PRAHA Češi utratili v minulém roce za ojetá auta 192 miliard korun. To je zhruba o miliardu více než v roce 2021. Počet prodaných vozů z druhé ruky sice klesl o desetinu na 660 tisíc, nicméně průměrná cena prodaného auta se zvýšila o 12 procent na 290 tisíc korun. Vyplývá to z údajů Asociace obchodu ojetými automobily.

Za poslední tři roky se ceny ojetých aut zvýšily o 35 procent. Až letos se růst zastavil. Klesat ale podle předsedy asociace Jiřího Grunda zřejmě nebudou.

Důvodem je růst cen nových vozů, dlouhé dodací lhůty a ekonomická situace. „Ceny ojetin reagují na inflaci úplně stejně jako ceny nových vozů. Jestliže jsou dodací lhůty nových vozů delší než jeden rok, stává se kvalitní ojetina horkým zbožím i v době ekonomické krize,“uvedl Grund.

Sekundární trh s nastupujíc­ím jarem podle něj čeká oživení a některé autobazary už hlásí rekordní prodeje. Zvýšení cen u některých poptávanýc­h modelů bylo od roku 2019 výrazné. Například Škoda Octavia podražila za tři roky o 170 tisíc korun, což představuj­e 34 procent. Průměrná cena Škody Fabia se zvýšila o 74 tisíc korun, tedy o čtvrtinu. Škoda Superb podražila o 27 procent, respektive o 200 tisíc korun. Vysoké ceny ojetých automobilů jsou současně živnou půdou pro podvodníky. Stáčení tachometrů, opravování vozů po takzvaných totálních škodách anebo zamlčování původu vozu začínají podle Grunda hrát opět v době zdražování významnou roli i při prodeji ojetých aut v Česku.

Nejprodáva­nější auto v tuzemských bazarech, jímž je Škoda Octavia, podle údajů vyhledávač­e TipCars.com nyní v průměru stojí 299 544 korun. Roste také zájem o vozy staré deset až patnáct let. Ty loni zdražily podle TipCars.com více než mladší auta, v průměru o 14,6 procenta. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia