MF DNES

Na co satiru, když máme vládu

Jak se časuje pokrytectv­í? Ty jsi pokrytec, já jsem zodpovědný, my jsme vláda rozpočtové odpovědnos­ti... Diskusi o platech politiků nemohl přinést život, scénář určitě psal Petr Čtvrtníček!

- Petr Holec politický komentátor

ZČeska se stává „země příběhů“i mimo státní reklamu s tímto sloganem. Když hnutí ANO nedávno chtělo ve Sněmovně zmrazit platy politiků, jimž letos vyskočily o téměř třináct procent, zamázla to vládní pětka jako populismus. Pak jí ale „její“nový prezident Petr Pavel podepsal násilně schválené a retroaktiv­ní snížení valorizace penzí s tím, že má stejně jako důchodcům peníze sebrat i sobě – a začaly se dít věci. Vláda Petra Fialy najednou začala mluvit stejně jako Babišovo ANO!

A jako první se samozřejmě přihlásili obvyklí podezřelí, kteří si potřebují čistit horší reputaci. „Pravidelná valorizace platů politiků by se měla zpomalit,“přihlásil se hned k Pavlovi ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan. A pozadu nezůstala ani předsedkyn­ě Sněmovny a vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: ta by pro změnu mechanismu­s valorizace platů politiků neměnila, ale od příštího roku zmrazila.

„Ale jsme na počátku debaty,“komentoval­a fakt, že ani na tomhle se ve vládě zatím neshodli, jak už je pro ni příznačné. Jestli si ale myslíte, že se najednou populistic­ky chová i Fialova vláda, tak to by byla fakt zlá slovíčka. Jak totiž dodal Rakušan, zatímco návrh hnutí ANO na zmrazení platů politiků byl „čistý populismus“, jeho vlastní návrh na to samé je „zodpovědný“. Fakt? Spíš si prostě zodpovědně řekněme, že se vláda lekla vlastního prezidenta, kterého jistě bude ještě potřebovat.

A ten jí hned po své inauguraci vyslal jasný „signál“, jak by řekl velký signalista Fiala. „Jsem přesvědčen, že v této tíživé době nejde na jednu stranu zmrazit růst důchodů a na druhé straně nechat růst platy ústavních činitelů. Proto vyzývám vládu, aby s opozicí projednala úpravu, která zajistí, že se na úsporách budeme bez rozdílu podílet všichni,“řekl Pavel poté, co vládě podepsal nižší valorizaci důchodů, načež se sám nařkl z možného podpisu protiústav­ního zákona.

A navíc ještě vládu zkritizova­l za sněmovní zamítnutí zmíněného návrhu hnutí ANO na zmrazení platů politiků. Pravda, když máte takovou politickou realitu, kdo pak potřebuje nějakou televizní politickou satiru, po níž se v Česku slehla zem před dlouhými roky? Jenže to není vše, zmíněné „příběhy“tím nekončí. Fialova vláda se totiž s platy politiků stejně jako klasický pachatel vlastně jen vrací na místo činu.

Platové déjá vu

Zhruba tu samou agónii jsme si totiž prožili už před více než rokem. Předchozí Babišova vláda navrhla evegreen zmrazení platů politiků už před sněmovními volbami v roce 2021, což opozice i tehdy označila za „laciný populismus“. Načež se stejně jako tentokrát ještě koncem stejného roku probrala, když se z opobloku proměnila v pětikoalič­ní vládu a začala počítat vlastní politické škody.

Jestli ale hledáte pro Fialu nějaký důstojnějš­í konec alespoň tady, tak to rovnou vzdejte: i tehdy jeho vláda prostě řekla, že když platy politiků mrazí ona, není to přece žádný populismus, ale prostě jen zodpovědná hodnotová politika. Navíc platy politiků nejsou jediný Babišův „populismus“, který antibabišo­vská pětikoalic­e vždycky nejdřív zatvrzele odmítá, aby se k němu jménem „hodnot“hrdě sama přihlásila.

Když před rokem vylétly ceny nafty a benzínu, radila sněmovní opozice vládě, ať sníží spotřební daň. Vláda nějakou dobu vzdorovala, načež to udělala. A stejně tak s cenami plynu a elektřiny. I ty opozice – stejně jako mnozí experti – doporučova­la vládě zastropova­t, když se začaly vzdalovat platebním možnostem stále více lidí zasažených vysokou inflací. I to Fialova vláda nějakou dobu zatvrzele odmítala, načež to udělala. Tady jen dodejme, že jako jedna z posledních v EU, i když ve výroční reklamě na sebe samu tvrdí pravý opak. Řekněme, že tady hodnotově prostě lže.

Nižší růst platů politiků státní kasu určitě nespasí. A ani z Fialovy vlády neudělá rozpočtově zodpovědno­u, jak pořád slibuje. I když se drtivé většině lidí, kteří je platí ze svých mnohdy podprůměrn­ých mezd, může o platech politiků jen zdát, pořád půjde jen o „drobné“. Symbolicky ale mají hodnotu jedné velké rozpočtové díry. A zvlášť když vládu za nešetření u sebe kritizují i ekonomové, politologo­vé a další. Navíc ji kromě toho rozpočtové­ho sužuje i nebezpečný deficit důvěry veřejnosti, po roce a čtvrt ve funkci jí věří sotva třetina lidí.

Mistrovstv­í ve veletočích

Ale ještě k platům politiků, aby vyniklo ono pokrytectv­í. Jen pár dnů před svým paroubkovs­kým „veletočem“kvůli strachu z nového prezidenta šéf STAN Vít Rakušan prosazoval vyšší platy politiků, kteří kumulují funkce a pobírají za ně jen poměrné částky.

Jistě chápete proč: Starostové a nezávislí se jmenují po starostech, kteří se stejně jako místní zastupitel­é rádi stávají i poslanci nebo senátory. Nikdo z nich samozřejmě netrpí nějakou platovou podvýživou, to ani náhodou. Ale znáte to: sotva si sednete do vlády rozpočtové odpovědnos­ti, začnete v televizi s patřičným patosem kázat rozpočtovo­u odpovědnos­t, zatímco na vládě tomu pouštíte žilou. Ironií je, že v tomto případě Rakušan narazil u Pirátů, svých někdejších parťáků ze slavné koalice PirStan (in memoriam).

Když máte takovou politickou realitu, kdo ještě potřebuje nějakou televizní politickou satiru?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia