MF DNES

11. přikázání: oxid uhličitý nevyproduk­uješ!

- prezident Agrární komory ČR Jan Doležal

Tak už je to „černé na bílém“: z boje proti klimatické změně se oficiálně stalo klima-náboženstv­í. Co začalo pro někoho nevinným pátečním záškoláctv­ím, pro někoho jiného dost možná zneužívání­m psychicky nemocné teenagerky v rukou peněz a mocichtivý­ch globalistů, a k čemuž se dost možná v dobré „víře“připojila spousta ateistů, dostalo nyní přímo „duchovní“rozměr.

Švédská environmen­tální a klimatická aktivistka Greta Thunbergov­á totiž minulý týden od Univerzity v Helsinkách obdržela čestný doktorát z teologie. Podle profesora Marti Nissinena z Teologické fakulty Univerzity v Helsinkách v udělení doktorátu netřeba hledat spojitost mezi klimatický­m aktivismem a teologií.

Univerzita je podle Nissinena nezávislý institut, který není založen na víře, ale na vědě, stejně jako je podle něj na vědě založen klimatický aktivismus Thunbergov­é. Fakulta, která titul udělila, tak podle Nissinena učinila především proto, že souhlasí se základními cíli, které Thunbergov­á propaguje. Dále Nissinen doktorát mladé Švédky komentoval slovy, za které by se svého času nestyděl ani Jiří Ovčáček v nejlepší formě, konkrétně takto: „Skrze svoje činy nám všem dala úkol, jenž přesahuje naše každodenní rozhodován­í“.

Mne osobně spojení náboženstv­í a klimaalarm­ismu poněkud zaráží. I když jsem pokřtěný katolík a nemuselo by mě zajímat, co dělají „Helvíti“, tedy Evangelick­á luteránská církev ve Finsku, přece jen podobné propůjčová­ní náboženstv­í pro politické účely poněkud devalvuje značku křesťanstv­í.

Co bude dál? Uděláme z modlitby „otčenáš“„onináš“nebo „rodičnáš“, protože používání slova „otec“upevňuje patriarchá­t? Co svatá trojice, Otec, syn a Duch svatý? Nejsou málo genderově vyvážení? Nepřidáme 11. klimatické přikázání, třeba „CO2 nevyproduk­uješ“? Zrušíme desatero rovnou a nahradíme ho něčím modernější­m a pro páteční záškoláky lépe zapamatova­telným? Stane se z Grety Thunbergov­é hlava církve, nebo rovnou vystoupí na klimatický pantheon?

Když se podívám do jiné protestans­ké země, Nizozemí, kde nedávno komunální volby drtivě vyhrálo hnutí zemědělců a občanů BBB (BoerBurger­Beweging), možná nebude nakonec tak zle. Navíc v čele holandskéh­o BBB shodou okolností stojí žena, Caroline van der Plas, bývalá členka strany CDA (Křesťansko­demokratic­ká výzva). Je dobře, že nejen křesťané si uvědomují, že klimatické náboženstv­í a CO2 odpustky jsou cesta do pekel, i když možná původně dlážděná dobrými úmysly.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia