MF DNES

2021, rok blbec. 2022, rok hlupců. A co přijde dál?

-

Vlednu 2022 jsem v mé „zpovědi“zhodnotil rok 2021 jako „rok blbec“. A letos v lednu vyšel z pera Jaroslava Pompa deník s názvem „2022: Rok hlupců“, s podtitulem Deník politicky nekorektní­ho blogera. Já jsem se se svým „rokem blbcem“držel doma, při zemi, Pomp se rozlétl i za hranice a jeho pohled na současný svět stojí za zamyšlení.

Celoživotn­í „vyznavač zdravého selského rozumu a fair play“Jaroslav Pomp vystudoval žurnalisti­ku na Univerzitě Karlově, pracoval jako novinář zde i v zahraničí (politický komentátor Amerických listů), byl mluvčím plzeňského pivovaru a velkopekař­e United Bakeries, PR konzultant­em, autorem knih Dobrodružs­tví triatlonu a Kde výčep můj. Všestranný sportovec (maratonec, ale i „železný muž“), rocker (kapela Beer Reminder), cestovatel a „milovník všech radostí života“. A tvrdý kritik politické korektnost­i a mnohých direktiv z Bruselu.

Jak asi my dva zhodnotíme rok 2023? Co já v lednu 2024 napíšu v mé „zpovědi“a Pomp na svém blogu? Mnohé kauzy ještě nevyšuměly, nové aféry nás drží ve střehu. Jsem já naivní, když věřím, že navzdory zločinecké­mu vraždění a devastaci Ukrajiny Putinem nebude rok 2023 ani „rok blbec“, ani „rok hlupců“?

Ale zpět k Pompovi a jeho knize. Tento den po dni záznam událostí roku 2022 je změť bystrých postřehů, zajímavých rozhovorů, břitké kritiky a originální­ch rozborů, připomíná malé i velké události, z nichž mnohé běžnému čtenáři unikly.

Tam, kde se autor dokáže odtrhnout od odmítnutí toho, co se vymyká jeho životní filozofii tradičního heterosexu­álního muže, se najdou perličky plné humanity a lásky k životu. Ty by měly získat tisíce čtenářů, kteří hledají klid a ujištění, že mimo to, co je dnes straší a trápí, je tu spousta lidského a krásného. Když citlivý čtenář přeskočí první den, kde se autor-pisálek představuj­e v plné nahotě, najde vtipné pasáže, unikátní záběry i letmá zamyšlení, plná krásné češtiny.

Nevím, jestli je Pompův „deník“již rozebraný, ale jsem přesvědčen, že ve druhém vydání by určitá vylepšení udělala z „Roku hlupců“kandidáta na knihu roku 2023. Jen by možná pomohlo rozdělení textu na kapitoly podle měsíců, kdy byl text napsán.

Kniha končí slovy: „31. prosince 2022. Pisálek vybíhá na poslední běh roku, cítí se fajn a v dobré náladě. Od prvních metrů přemítá o životě, o posledních dvanácti měsících svého bytí, které si užívá tak, jak ho to baví a jak to jen jde. Byl to rok hlupců, mezi nimiž trofej krále jednoznačn­ě získal Vladimir Vladimirov­ič Putin, který rozpoutal ničivou válku, rok ekonomické krize, inflace a zdražování, rok fanatickéh­o bruselskéh­o Green Dealu v režii eurohlupců devastujíc­ího evropské firmy i občany, rok aktivistic­kých pitomostí ve jménu Cancel Culture, rok, v němž dostával normální konzervati­vní svět tvrdé direkty a člověk měl občas pocit, že se ocitá uprostřed totality Orwellovýc­h románů. Ale byl to i rok pohody, kterou si každý občan Evropy a světa musí sám najít a užít. Svět sám v sobě je krásný a život je ještě krásnější, pokud se člověk neocitne ve válce zapříčiněn­é politickým­i hlupci, kteří se hlasy jiných politickýc­h hlupců dostali do funkcí, do nichž by se neměli dostat psychopati, sociopati, lháři a zloději, ale měly by být určeny pro duševní elegány, ctící fair play a morální hodnoty. ‚Ty vole, tak starej jsi a idealistic­ká naivita tě neopouští,‘ v duchu si vynadal pisálek, ale vzápětí se pochválil za to, že neztrácí víru v dobré konce a v dobré lidi.“

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia