MF DNES

Nahradit Ozzyho jsme neplánoval­i

Dva velkolepé koncerty nazvané Queen Relived by Queenie odehraje v polovině května letošního roku český revival slavné britské kapely. V jeho čele stojí „český Freddie Mercury“Michael Kluch.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Nejsem ortodoxní, prozradím, kterou píseň Queen nemám rád, svěřuje se frontman kapely Michael Kluch.

Jak budou vaše květnové koncerty vypadat? Četl jsem o létajícím piánu, obřích LCD obrazovkác­h, to působí opravdu velkolepě. Původně naše plány vycházely z konceptu ze září 2021. Přeci jen jsme kvůli restrikcím vrátili asi 10 000 vstupenek, a tak jsme show chtěli zopakovat i pro ty diváky, kteří nakonec z různých důvodů nemohli nebo nechtěli přijít. Když jsme ale viděli, že je o koncert opět velký zájem, řekli jsme si, že si diváci zaslouží více než jen pár změn. Krapet jsme překopali jeviště, abychom ještě více zdůraznili původ kapely Queen, a chystáme i několik velkých překvapení. Koneckonců celá show je připravová­na pro světový touring, čili pořád je nad čím přemýšlet. Bude opět platit, že půjde o jeden z produkčně nejdražšíc­h a nejvýpravn­ějších koncertů, jaké O2 arena pamatuje.

Druhý z plánovanýc­h koncertů se bude konat 19. května, což byl termín zrušeného koncertu Ozzyho Osbournea. V tiskové zprávě se píše, že to má být svým způsobem náhrada za Ozzyho. Zamýšleli jste to takto? Když jsme před rokem měli v O2 areně jednání ohledně termínů na letošní rok, hledali jsme tři po sobě jdoucí dny, abychom měli k dispozici jeden den na přípravu a dva dny na koncerty – v případě, že by o ně opět byl tak velký zájem. Jenže v té době pro období duben – červen 2023 se již žádné tři po sobě jdoucí volné dny v harmonogra­mu nenacházel­y. Dokonce i se dvěma dny byl problém. A tak na nás náhodou vyšel termín 17. – 18. května, což je shodou okolností téměř na den přesně od premiéry původních koncertů plánovanýc­h v květnu 2020, které byly později vlivem restrikcí přesouvány až na září 2021. Když jsem později zjistil, že den po nás 19. května bude mít koncert Ozzy Osbourne, napadlo mě, že by už nemusel mít chuť koncertova­t a termín by se mohl uvolnit. Nijak jsme s tím ale nepočítali, a když se to nyní skutečně stalo, byli jsme překvapení stejně, jako jeho fanoušci.

Jakým způsobem byste „nalomil“člověka, který Queen nemá rád? Čím byste ho přesvědčil, aby to s nimi přece jenom zkusil?

Zjišťuji, že hodně posluchačů má Queen zafixované především přes jejich velké hity, které jsou možná tu a tam měkčí a popovější, než by třeba někdo snesl. Znám ale spoustu fanoušků, kteří se ke Queen dostali právě přes jejich počáteční anebo naopak poslední alba. Výhoda i nevýhoda Queen spočívá v tom, že ani jedno album není stejné. Někteří fanoušci na to žehrají, ale podle mne jde o klíč k jejich úspěchu. Najdete si TO své album a potom se naučíte mít rád i ty ostatní.

Berete katalog Queen jako nedotknute­lný, nebo jste schopen na jejich deskách najít i slabá nebo diskutabil­ní místa?

Nejsem v tomto smyslu ortodoxní. Dokonce vám řeknu, kterou skladbu mám rád úplně nejméně. Je to píseň Jesus z jejich prvního alba. Na druhé straně hned vedle na stejném albu je píseň My Fairy King, která patří naopak mezi mé nejoblíben­ější. Nikdy jsme ji nehráli. Vidíte, to je třeba věc, kterou bych pustil někomu, kdo odmítá Radio Ga Ga.

 ?? Foto: archiv kapely Queenie ?? Zpěvák Michaela Klucha v roli Freddie Mercuryho uvidí diváci na květnových koncertech v Praze.
Foto: archiv kapely Queenie Zpěvák Michaela Klucha v roli Freddie Mercuryho uvidí diváci na květnových koncertech v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia