MF DNES

Evoluce městských firem

Metropole mění dozorčí rady i vedení svých akciových společnost­í. Nejvíce změn dělají Piráti

- Matěj Nejedlý redaktor MF DNES Hřib hledá ředitele DPP

PRAHA MF DNES oslovila všechny pražské radní s dotazem, jestli a kdy plánují změny v dozorčích radách či přímo ve vedení městských firem, jak to mají napsáno v koaliční smlouvě. Většina z radních potvrdila brzké změny dozorčích rad těch firem, které mají pod sebou, někteří již avizovali také výběrová řízení na členy představen­stva těchto společnost­í.

„Ve vedení firem neproběhne žádná revoluce, jen evoluce. Jsem pro otevřená výběrová řízení,“říká Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora zodpovědná za životní prostředí a klimatický plán. Komrsková má pod sebou firmu Pražské služby, správce komunálníh­o odpadu. Náměstkyně ve společnost­i plánuje výběrové řízení na ředitele. „Patrik Roman udělal mnoho dobrých věcí, ve vedení je však již pěknou řadu let a je třeba, aby své místo obhájil,“míní Komrsková.

Jako první oznámili radní na začátku března změny v dopravním podniku (DPP), kde chybělo jedno místo v dozorčí radě po rezignaci bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) a místostaro­sty Prahy 9 Marka Doležala (TOP 09) kvůli korupční kauze Dozimetr.

Předsedou dozorčí rady DPP se nově stal náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti), který vystřídal Adama Scheinherr­a (Praha sobě). Hřib nyní podle svých slov připravuje podklady pro výběrové řízení na nového ředitele DPP. Toho se zúčastní i dosavadní ředitel Petr Witovski.

Podnik s miliardový­m rozpočtem se nového či staronovéh­o vedení dočká zřejmě v průběhu letošního roku. Podle Hřiba bude výběrové řízení vypsáno v řádu měsíců. „Předložím samozřejmě dozorčí radě i návrh složení výběrové komise, organizačn­í zajištění výběru či definice jednotlivý­ch fází procesu,“přibližuje Hřib.

V DPP se bývalý primátor chce zaměřit na transparen­tnost, a s tím spojenou úspornost nákladů v oblasti veřejných zakázek. Pod sebou má Hřib také Technickou správu komunikací (TSK) zaměřující se na opravu silnic a příspěvkov­ou organizaci Ropid, organizáto­ra pražské MHD. I tam bude prosazovat výběrová řízení.

Obměna čeká také Pražskou vodohospod­ářskou společnost (PVS), která je odpovědná za udržování vodovodní sítě a kanalizačn­í soustavy a je zároveň správcem Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. Stejně tak se bude měnit dozorčí rada u správce veřejného osvětlení metropole Technologi­í hlavního města Prahy (THMP).

Složení dozorčích rad by se podle radního pro infrastruk­turu Michala Hrozy (TOP 09) mělo změnit během několika týdnů, hned jak dostane od ostatních stran nominace.

„Zastoupení v nich bude mít koalice, ale i opozice, a to ve všech radách,“sdělil Hroza. Ve vedení města má Hroza na starosti kromě PVS a THMP také společnost Kolektory Praha, které se starají o takzvanou kolektorov­ou síť, tedy podzemní tunely, kterými vedou inženýrské sítě. V nich se již obměny staly.

Mohou se obhájit, ale..

Dvě akciové společnost­i stoprocent­ně vlastněné Prahou (celý seznam v boxu, pozn. red.) má pod sebou radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti). Jednou z nich je Trade Centre Praha (TCP) a spravuje a obchoduje vybrané pražské nemovitost­i. U této společnost­i je podle Zábranskéh­o urgentně nutné vypsat výběrové řízení do vedení společnost­i.

„Je zde totiž dlouhodobě neobsazené třetí místo v představen­stvu,“vysvětluje Zábranský. Druhou společnost­í, kterou má Zábranský na starosti, je Výstaviště Praha. To podle radního dlouhodobě odvádí dobrou práci, především při revitaliza­ci areálu Výstaviště a od loňského roku i Pražské tržnice. I zde však Piráti prosazují nutnost obhajoby.

„Není to z mé strany nedůvěra v současné vedení. To se může obhájit, bude mít ale pravděpodo­bně konkurenci a musí tak přijít s jasnou vizí,“dodává Zábranský.

Poslední z Pirátů v radě města, Daniel Mazur, se stará o technologi­ckou městskou společnost Operátor ICT (OICT). V ní nyní podle mluvčí Michaely Henčlové probíhají dvě výběrová řízení na členy představen­stva. Naopak v Prague City Tourism, kterou má pod sebou radní Jiří Pospíšil (TOP 09), taková řízení podle mluvčí Kláry Janderové zatím nechystají.

Změny v městem vlastněnýc­h firmách potvrdil i primátor Bohuslav Svoboda (ODS). „Máme tady tzv. německý model, kdy dozorčí rada je svým způsobem více než ta správní. U firem, které město stoprocent­ně vlastní, proběhne rekonkurzo­vání všech míst v těchto radách,“uvedl Svoboda.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia