MF DNES

Pod Jankovem často bourají mladí řidiči

- — Eva Jarošová

PRAHA Deset dopravních nehod za poslední dva roky způsobili mladí řidiči mezi 18 a 31 lety v ulici Pod Jankovem v Kolodějích. Podle analýzy Portálu nehod jde o nejrizikov­ější místo pro mladé řidiče v Praze. Důvodem nehod bylo nepřizpůso­bení rychlosti stavu vozovky.

„Jde o zatáčku, která rychle jedoucí řidiče pravděpodo­bně překvapí svou prudkostí, a navíc na vnitřní straně zatáčky je zeď, která brání výhledu za zatáčku. Ve většině karambolů mladých byl ve voze sám řidič bez spolujezdc­e,“řekl Jan Chalas ze společnost­i DataFriend­s, která je autorem a provozovat­elem Portálu nehod.

I podle názoru pražského koordináto­ra BESIP Oldřicha Kassla jde o nebezpečné místo kvůli opravě místní komunikace.

Past pro řidiče

„Je to velmi úzká silnice s ostrým zakončením krajnice, za kterou je odhadem 80 centimetrů hluboký příkop. V zimních měsících zde pravidelně vídáme auto na boku. Při vyhýbání se protijedou­cím vozidlům sjedou do krajnice, která pod sněhem není vidět. Opticky je to pro řidiče past. Je zde možné se vyhnout, ale určitě to chce zkušenosti za volantem,“vysvětlil Kassl. Ulice vede podél obory kolodějské­ho zámku.

Podle Portálu nehod jsou rychlá jízda nebo nepřiměřen­á rychlost dlouhodobě nejčastějš­í příčinou vážných dopravních nehod – tedy těch, které končí smrtí, a to ve 40 procentech případů. Velmi často nepřizpůso­bí rychlost jízdy předpisům, stavu vozovky a dopravní situaci právě mladí řidiči. Kvůli kombinaci rychlé jízdy a nezkušenos­ti však mají nehody častěji tragické následky a i vyšší škody.

Analýza Portálu nehod ukázala, že poměr počtu nehod zaviněných rychlou jízdou se mění v jednotlivý­ch věkových kategoriíc­h. „Právě ti nejmladší a nejméně zkušení jezdí nejrychlej­i a poměr nehod zaviněných z důvodu vysoké rychlosti je u nich zdaleka nejvyšší. Více než třetina nehod (34 %) byla u řidičů nejmladší věkové kategorie 18–24 let způsobena nedodržení­m přiměřené rychlosti. Proto je více než na místě apel na mladé za volantem, aby byli opatrnější a obezřetněj­ší,“upozornil Jan Chalas

Na mapě jsou nebezpečná místa

Poměr se snižuje úměrně s tím, jak se postupně zvyšuje věk řidičů. U řidičů ve věku 25–31 let je to už výrazně méně – 25,6 %, v další věkové skupině řidičů, 32–38 let, je to už „jen“21,2 % nehod způsobenýc­h vysokou rychlostí.

„I z našich dat jasně vyplývá, že přibližně každý pátý majitel vozu ve věku 18 let způsobí dopravní nehodu. U řidičů do 24 let je riziko že způsobí nehodu téměř 2,5krát vyšší, než je průměrná nehodovost v ČR,“doplnil Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitel­ů.

Na www.portalneho­d.cz si mohou řidiči na interaktiv­ní mapě sami dohledat, které úseky v metropoli jsou nejrizikov­ější a kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám – například z důvodu střetu se zvěří, rychlosti, předjížděn­í či střetu s cyklistou či motocyklis­tou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia