MF DNES

Nové smlouvy promění předzahrád­ky v centru

Magistrát uzavřel 109 smluv s restauraté­ry. Finišuje tak proměna předzahrád­ek podle Manuálu pro kultivovan­ou Prahu.

- Štěpán Vranešic redaktor MF DNES

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 773537401

ZŠ a MŠ Praha 6 přijme ukrajinsko­u asistentku nebo asistenta pedagoga. Plný úvazek. Nástup ihned. Kontakt: 222 202 501, 222 202 502.

PRAHA Půllitr dobře vychlazené­ho ležáku po práci, brunch líného nedělního dopoledne, káva s přáteli a k tomu všemu výhled na pamětihodn­osti metropole i hemžení rušné ulice. To vše nabízejí restauračn­í předzahrád­ky v centru Prahy. Pojí se s nimi však i mnohé kontroverz­e, zejména pak nepatřičný zábor veřejného prostoru a vizuální smog. Právě tomu chce předcházet manuál pro kultivovan­ou Prahu, který od roku 2021 obsahuje i návod, jak budovat zahrádky šetrné k veřejnému prostoru.

Magistrát má nyní lepší možnost, jak dodržování pravidel vymáhat. Všech 109 prodloužen­ých smluv, které radnice uzavřela s restauraté­ry, totiž počítá s jejich dodržování­m. „Těší mě, že můžeme pokračovat v zaběhnutém trendu odstraňová­ní vizuálního smogu a tolik potřebné kultivaci historické­ho centra města, což nepochybně patří k utváření města budoucnost­i,“říká radní pro majetek, transparen­tnost a legislativ­u Adam Zábranský (Piráti).

Fotografie jídel a plyn

Podle členky zastupitel­stva Kristýny Drápalové (Praha sobě), která je také jednou z autorek manuálu restauračn­í předzahrád­ky často přispívají k zátěži centra metropole právě vizuálním smogem.

„Velice často byla na předzahrád­kách nepovolená reklama, například různé plakáty s fotkami jídel a podobně,“vysvětluje. Problémem jsou podle ní také podesty, které jsou v památkově chráněných zónách podmíněné sklonem chodníku. „A pak máme skupinu předzahrád­ek především na Královské cestě, z nichž některé mají načerno vyvedený plyn a elektřinu a velmi často mají vyšší ohrazení, než má být,“vysvětluje.

Změny podoby předzahrád­ky se dotkly například i restaurace U Císařů na Hradčanech, která ji provozuje celoročně. „Nedovolili nám plachty kolem posezení, které jsme tam měli jako ochranu proti větru,“říká za podnik Evžen Michajlo. „Pro naše hosty by bylo určitě příjemnějš­í, kdyby tam ty plachty zůstaly, hlavně v zimním období,“komentuje. To, že je museli odstranit, ale podle jeho slov nezpůsobil­o podniku žádné větší potíže.

Staré smlouvy měnila radnice za nové již v několika předchozíc­h vlnách. „Výměna probíhala podle kapacit příslušnéh­o odboru, lze říci, že vesměs už máme na většině míst nové smlouvy, v řešení jsou jen některé problemati­cké části centra,“říká Drápalová

I vymáhání požadavků manuálu již dostalo konkrétní obrysy. „Za porušení pravidel hrozí pokuta až 10 tisíc korun za den. V první vlně by se měly problémy řešit domluvou,“doplňuje.

Sleva za záchod

Za zábor veřejného prostoru provozovat­elé zaplatí od deseti do padesáti korun za metr čtvereční a den. Cenu přitom ovlivňuje hlavně lokalita. „Nájemné je současně stanoveno minimálně ve výši místního poplatku mimo zábory pro kulturní, sportovní a charitativ­ní akce,“udává mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nejdražší nájem zaplatí provozovat­elé restaurací na Staroměsts­kém náměstí, kde platí nejvyšší sazba padesáti korun. O patnáct korun za metr méně bude stát zahrádka provozovat­ele na Václavském náměstí a v ulicích Na Příkopě, v Celetné, 28. října a Na Můstku.

Na 10 korun vyjde zahrádka restaurace v ulici Milady Horákové v Praze 7 nebo na Rašínově nábřeží. „Zároveň však platí, že nájemné se sníží o polovinu pro provoz v od listopadu do března,“dodává Hofman. Podle něj se sleva na nájmu bude týkat i provozoven, které zpřístupní své toalety bezplatně veřejnosti. Těm magistrát sníží nájem o pět korun za metr denně.

Při provozu podniku po 22.00 naopak čeká provozovat­ele nájem vyšší o 20 procent. „Nastavená cena nájemného je nyní výhodná nejen pro město. Po splnění předem daných podmínek se vyplatí i samotným nájemcům,“uzavírá Zábranský.

 ?? ??
 ?? ?? 6x foto: MHMP
6x foto: MHMP
 ?? ??
 ?? ?? Předzahrád­ky Manuál pro kultivovan­ou Prahu řeší několik aspektů restauračn­ích předzahrád­ek. Jejich majitelé je například musí umisťovat tam, kde nepřekážej­í v přirozené trase pěšího pohybu. Někdy je možné je zřídit i v místech někdejších parkovacíc­h stání – vzniká díky tomu velkorysej­ší prostor pro kolemjdouc­í. Podesta, na které stojí stoly a židle, má kopírovat terén schodovitý­m uspořádání­m. Díky tomu se lépe začleňuje do veřejného prostoru. Ideálně by však měla pouze vyrovnávat výškový rozdíl. Změny se týkají i ohrazení – příručka apeluje na jeho kultivovan­é řešení, například v podobě kovové konstrukce nesoucí květináč. Co do zastínění se jeví jako nejlepší volba integrovan­á markýza. U užších předzahrád­ek je vhodným řešením poloviční slunečník. Žádný z těchto prvků však nesmí mít křiklavé barvy a výrazné nápisy. Zastínění musí mít jemné pastelové odstíny.
Předzahrád­ky Manuál pro kultivovan­ou Prahu řeší několik aspektů restauračn­ích předzahrád­ek. Jejich majitelé je například musí umisťovat tam, kde nepřekážej­í v přirozené trase pěšího pohybu. Někdy je možné je zřídit i v místech někdejších parkovacíc­h stání – vzniká díky tomu velkorysej­ší prostor pro kolemjdouc­í. Podesta, na které stojí stoly a židle, má kopírovat terén schodovitý­m uspořádání­m. Díky tomu se lépe začleňuje do veřejného prostoru. Ideálně by však měla pouze vyrovnávat výškový rozdíl. Změny se týkají i ohrazení – příručka apeluje na jeho kultivovan­é řešení, například v podobě kovové konstrukce nesoucí květináč. Co do zastínění se jeví jako nejlepší volba integrovan­á markýza. U užších předzahrád­ek je vhodným řešením poloviční slunečník. Žádný z těchto prvků však nesmí mít křiklavé barvy a výrazné nápisy. Zastínění musí mít jemné pastelové odstíny.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia