MF DNES

Zemřela legenda MHD. Archivář Fojtík napsal desítky knih

-

PRAHA Novináři měli dlouhá léta jednu velkou jistotu: pokud psali cokoliv o minulosti hromadné dopravy v metropoli a potřeboval­i k tématu něco zjistit, stačilo zavolat Pavlu Fojtíkovi, historikov­i a archiváři dopravního podniku (DPP). Teď tu jistotu ztratili. Dlouholetý vedoucí Archivu DPP a autor mnoha ceněných knih a článků o městské hromadné dopravě zemřel v neděli 26. března, bylo mu 68 let.

Od roku 1988 externě spolupraco­val s Archivem DPP. Na jeden z prvních kontaktů s touto institucí vzpomínal s úsměvem. „Připravova­l jsem výstavu ke stému výročí elektrický­ch drah. Bývalá vedoucí neměla moc ráda, když do archivu někdo chodil. Archiv neměl badatelnu, žádné prostory, takže se to do jisté míry dá pochopit. Když jsem sháněl informace o neuskutečn­ěné válečné tramvajové trati Kobylisy–Letňany, dostalo se mi odpovědi: Mám, ale neukážu vám to. A tím skončil můj první kontakt s Archivem Dopravního podniku,“vzpomínal Fojtík.

Místo zajímavých objevů

V roce 2005 nastoupil do archivu jako jeho vedoucí. „Připravova­li jsme skartační řízení, a to má svá pravidla. Tento proces děláme poctivě a do balíků určených k likvidaci ještě koukáme, zda je to opravdu v pořádku. Náhodou jsem procházel balíky ekonomické­ho rázu, otevřel balík, četl jsem poznámky a najednou koukám na červené desky s názvem Vyčíslení škod sovětskými vojsky ze srpna 1968. Najednou jsem v ruce držel všechna služební hlášení z 21. srpna 1968. Do té doby jsme nic o srpnu 1968 neměli a najednou jsem měl v ruce autentický dokument, pomocí kterého se dalo kompletně zrekonstru­ovat to, co se stalo před Českým rozhlasem,“popisoval jeden z nálezů.

Archivu DPP Pavel Fojtík šéfoval až do roku 2019. Jako fotograf a autor se podílel na desítkách knih a filmových dokumentů věnovaných nejen historii hromadné dopravy v metropoli. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia