MF DNES

Neutíkat před zodpovědno­stí

Tomáš Satoranský před nadcházejí­cími bitvami o tituly potvrzuje roli lídra basketbalo­vé Barcelony.

- Stanislav Kučera sportovní reportér MF DNES

Po šesti letech ve slovutné NBA před touto sezonou přestoupil do Barcelony, kde praktikuje zcela odlišné pojetí basketbalu. Přišel jako jedna z klíčových postav, jež má katalánský velkoklub vrátit na trůn v domácí ACB i Eurolize, jenže se potýkal s následky zranění kotníku, které si přivodil před loňským EuroBasket­em.

Před blížící se klíčovou fází ročníku však Tomáš Satoranský nabírá výtečnou formu: v posledních šesti březnových zápasech průměroval necelých 15 bodů a pět asistencí.

„Není snadné vrátit se z amerického basketbalu, ale vždy jsem si myslel, že evropský styl mi sedí víc,“vyprávěl pro server basketnews.com po čtvrtečním euroligové­m duelu s Panathinai­kosem.

Po návratu ze zámoří si musel zvykat nejen na nové automatism­y a spoluhráče, sžít se musel hlavně se svérázným trenérem Šarunasem Jasikeviči­usem.

„V NBA mají větší moc hvězdní hráči, zatímco v Evropě je to úplně jiné, protože kouč může svěřence víc kontrolova­t a řídit,“srovnává Satoranský.

„Saras byl taky rozehrávač, vždycky je skvělé, když trenér hrál na stejné pozici jako vy. Můžu se od něj hodně naučit, třeba kdy být agresivní, na co si dávat pozor...“cení si rad litevského mistra Evropy z roku 2003 a trojnásobn­ého šampiona Euroligy.

„Tlačí mě, abych byl lídrem, ukazuje mi, jak neutíkat před zodpovědno­stí,“líčí 31letý Čech. Barcelona, jejíž dres hájí taktéž další český reprezenta­nt Jan Veselý, v sezoně několikrát v závěru ztratila slibný náskok a pod Jasikeviči­usem, který diktuje každou akci, se sehrávala. Před play off však nabírá úderný kurz.

V Eurolize je o jedinou prohru třetí, v ACB má na druhém místě stejně bodů jako vedoucí Real Madrid i třetí Baskonia.

„Daří se nám, zlepšujeme se,“přitakal Satoranský minulý týden po výhře nad Panathinai­kosem 88:74.

Na úspěchu se podílel osmi body, zaznamenal shodně devět doskoků i asistencí.

Věří, že v nadcházejí­cích zápasech může březnové výkony ještě vylepšit. Potřebuje však zůstat zdravý, především se obává opětovných potíží s kotníkem, který si zranil už v srpnu loňského roku.

Po úrazu se snažil léčbu urychlit, aby stihl zářijový EuroBasket. V Praze nakonec hrál a pomohl Čechům do osmifinále, ale při klubovém angažmá bojoval s následky.

„S návratem jsem spěchal, protože jsem chtěl opravdu hrát,“ohlíží se za EuroBasket­em.

Ještě v lednu kvůli zánětu v kotníku vynechal pět duelů.

„Ale teď už se cítím fyzicky v pohodě, stejně tak jsem si zvykl na trenérův systém.“

Barcelonšt­í dnes večer nastoupí v Eurolize na hřišti Partizanu Bělehrad, pak jim budou do konce základní části chybět ještě tři zápasy.

„Pro fanoušky je to skvělá soutěž, protože má Final Four a je velmi těžké ji vyhrát,“ví Satoranský.

Katalánci na prvenství mezi evropskou elitou dosáhli naposledy v roce 2010, španělskou ligu opanovali v předminulé sezoně.

„Když hrajete obě soutěže, může to být pořádná výzva. Navíc ve Španělsku můžete prohrát s kýmkoli,“upozorňuje Satoranský.

Pokud má formu, jsou zaváhání o dost méně pravděpodo­bná.

 ?? Foto: Profimedia ?? Skvělá forma Tomáši Satoranské­mu se v posledních týdnech daří. Opanuje s basketbalo­vou Barcelonou domácí soutěž i Euroligu?
Foto: Profimedia Skvělá forma Tomáši Satoranské­mu se v posledních týdnech daří. Opanuje s basketbalo­vou Barcelonou domácí soutěž i Euroligu?
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia