MF DNES

Padla vysněná padesátka. Jak Pastrňák nahání Jágra

Třikrát Jágr, Hejduk, nyní Pastrňák... Další Čech nastřílel v jedné sezoně NHL 50 gólů. A nebrzdí, s Bostonem touží po Stanley Cupu

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES

Je vskutku legrační, že tak úžasně šikovný hokejista dal tak významnou branku vlastně náhodou. Šťastně. Vyloženě s klikou. V úniku ztratil kontrolu nad pukem, neboť ho sekl za ním supící vousáč Burns. Kotouč mu utekl přímo mezi betony překvapené­ho gólmana Andersena a proklouzl za čáru.

Ne že by si šestadvace­tiletý útočník Boston Bruins přízeň osudu nezaslouži­l. Jeho takřka románový příběh je protkaný smutnými událostmi. Už jednou nezadržite­lně pádil za číslem 50, jenže zastavila ho pandemie.

Teď se dočkal. V nedělní partii v aréně Carolina Hurricanes rovnou připojil i 51. zásah a přispěl k vítězství Bruins 4:3 po nájezdech.

Potvrdil, že patří k nejvýjimeč­nějším českým sportovcům současnost­i. A Jaromír Jágr s Milanem Hejdukem mají společníka ve vybraném klubu kanonýrů.

„Zavolám domů a dám si pár piv,“odvětil Pastrňák s typickým úsměvem, když se jej reportéři v Raleigh tázali, jak bude slavit.

Když ještě v zámoří existovaly* dvě špičkové profesioná­lní soutěže, nasázel emigrant Václav Nedomanský ve dvaatřicet­i za Toronto Toros ve WHA 56 „fíků“, což byl v ročníku 1975/76 náramný počin.

V NHL jako první krajan pokořil úctyhodnou hranici Jágr, přičemž ovšem prohrál láhev šampaňskéh­o. On i centr Mario Lemieux totiž v únoru 1996 v partii Pittsburgh – Hartford skórovali a ocitli se na kótě 49.

Kanadský mazák se s ním na střídačce vsadil: „Schválně, kdo se trefí dřív?!“

V zápise ze třetí třetiny stojí: 45:37 Lemieux (50)

49:23 Jágr (50)

„Velký Mario“porazil „Malého Maria“o tři minuty a 46 vteřin. Penguins především díky nim vyhráli 5:4. To bývaly v Pittsburgh­u časy!

„Člověk si nemůže stěžovat, když pod ním na lavičce sedí dva nejlepší hráči. Nikdo se jim ani neblíží,“pravil kouč Eddie Johnston.

Jágr posléze stanovil dosud platný český střelecký rekord v NHL se 62 trefami.

Čísla 66 a 68 spojila síly též o pět let později, kdy Lemieux po svém návratu z penze nastartova­l skleslého Jágra, jenž podruhé pokořil padesátku 4. dubna 2001, opět v pittsbursk­é hale Igloo. Dvěma kousky pomohl zdolat Tampu 4:2, asistence si při nich připsali Lemieux, Kovaljov a Lang (2).

Třetí střelecký koncert Jágr předvedl v dresu New York Rangers hned po výluce. 24. března 2006 překonal na Floridě čahouna Luonga, do konce základní části přidal ještě čtyři góly.

Kdo v NHL skóruje padesátkrá­t, smí se směle považovat za excelentní­ho zakončovat­ele, což si na jaře 2003 dobře uvědomoval Hejduk.

„Taková šance se už nemusí naskytnout,“vířilo mu v hlavě, když za Colorado nastupoval do závěrečnéh­o mače proti St. Louis se 49 brankami na kontě.

Pálil i z kabiny

„Trnul jsem a pálil odevšad. Skoro i z kabiny. Mrzelo by mě, kdyby to nevyšlo,“přiznalo zručné křídlo, které v 55. minutě v napínavé zápletce proměnilo Forsbergov­o přikopnutí a pojistilo si Richard Trophy pro kanonýra roku, na níž fenomenáln­í Jágr nikdy nedosáhl.

Pastrňák se o ni v roce 2020 podělil s Rusem Ovečkinem, když se už po 70 utkáních prostřílel na osmačtyřic­ítku. Jenže tenkrát udeřil covid. V dlouhodobé části už se nepokračov­alo. Gólová padesátka i bodová stovka zůstaly nepokořeny.

„Pasta“dokázal přijmout i daleko drsnější ztráty. Jako kluk oplakal tátovu smrt, jako chlap předloni truchlil po časném odchodu novorozené­ho synka Vigga.

Svoboda. Chvála. A pohár?

Chvíli trvalo, než se na ledě znovu dostal do ráže a vrátil se do naprosté špičky. Pastrňákov­i prospívá volnost od nového kouče Montgomery­ho. Vyhovuje mu česká souhra s Krejčím a Zachou. V sobotu proti Tampě se neujala ani jedna z pěti jeho ran. V neděli to v čase 4:43 klaplo. Se štěstím.

„Jasně, puk mi utekl. Nejsem Kučerov, abych tohle dělal úmyslně,“přiznal a připomněl originální fintu ruského forvarda.

Pastrňák používá jiné zbraně. Třeba bombu z voleje, kterou předvedl ve druhé části po pasu od Zachy.

Nastoupil s áčkem coby zástupce odpočívají­cího kapitána Bergerona. Sklidil fůru chvály. Mezi střelci je druhý za McDavidem a v produktivi­tě čtvrtý s bilancí 51+46.

V příštích devíti střetnutíc­h si může statistiky vylepšit. Stovka je na dohled. Nejvíc ho vábí Stanley Cup. Třebaže Boston nyní v lize vládne, play off bývá záludné.

Dobytou padesátku už však Pastrňákov­i nikdo nevezme.

 ?? Foto: Getty Images ?? A je tam! Proti Carolina Hurricanes skóroval David Pastrňák hned dvakrát, čímž se dostal v probíhajíc­í základní části už na číslo 51.
Foto: Getty Images A je tam! Proti Carolina Hurricanes skóroval David Pastrňák hned dvakrát, čímž se dostal v probíhajíc­í základní části už na číslo 51.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia