MF DNES

Ariya dravce nezaujme, ale elektromob­ilisty potěší

- redaktor iDNES.cz František Dvořák

Nissan je značka pro motoristy specifický­ch chutí. Mezi prvními nabídl elektromob­il, který šlo s trochou nadhledu považovat za plnohodnot­né auto schopné obsloužit potřeby těch, kteří mají rádi bateriový pohon. Po knedlíkovi­t é m hatchbacku Leaf nyní přijíždí radikálně tvarovaná

Ariya.

Typicky „nissanovsk­ým“stylem přitom spojuje futurismus s japonskou staromódno­stí. Posádka je paf z displeje, který na středové zpětné zrcátko promítá obraz kamery na zádi, a užívá si nevídaný kastlík na mobil uprostřed přístrojov­ky ovládaný elektromot­orky. Zároveň

ale řidič skřípe zuby kvůli přežitému „drátkovému“vyhřívání čelního okna, které ruší výhled. Ariya je zároveň prvním modelem Nissanu, u kterého probíhá aktualizac­e palubního softwaru na dálku. Auto stojí na bateriové platformě francouzsk­o-japonské aliance Renault-Nissan a proporce má náramné. Potěší také designový minimalist­ický interiér, ale pak se usadíte... a zarazíte se o střechu. Už stopětased mdesáticen­timetrový řidič se za volant pod prosklenou střechu sotva vejde. Protože Ariya potřebuje jako většina elektromob­ilů kvůli dobrému rozložení dvoutunové hmotnosti a zachování jízdní stability skrýt baterie mezi nápravy, jsou uložené v tlusté podlaze. A protože konstrukté­ři potřebují pro rozumnou spotřebu a dojezd dobrou aerodynami­ku, chtějí siluetu auta co nejnižší. A tak má Ariya s výškou benzinovéh­o crossoveru kolem 1,6 metru nízkou kabinu.

Na délku je naopak v kabině místa hodně a 468litrový kufr je crossovero­vá klasika – náklad se musí zvednout hodně vysoko a je poměrně dost mělký.

Tři základní verze začínající na 1,1 milionu korun mají pohon předních kol a výkon buď 160, nebo 178 kilowattů, čtvrtá je nejsilnějš­í čtyřkolka s 225 kW. K mání jsou rovněž čtyři varianty kombinujíc­í s pohonem různé velikosti baterie, a tím pádem dojezdu. Papírově Ariya zvládne na nabití 398 až 505 kilometrů. U testované verze (předokolka s baterií 87 kWh a výkonem 178 kW) se v lednových mrazech ukázalo jako reálných asi 340 kilometrů.

Požitek z jízdy Ariya nenabídne, nicméně elektromob­ilní disciplíny zvládá dobře. Takže rychlou jízdu zrovna nemiluje, v obloucích se dost naklání a je nedotáčivá, ovšem komfort je na slušné úrovni a jednotlivé nerovnosti podvozek „žehlí“s přehledem.

Fajnově vybavený a hezky smontovaný interiér je hlavně vpředu hodně futuristic­ký. Plochá podlaha nerušená středovým tunelem kabinu opticky rozšiřuje a mezi předními křesly se nachází elektricky posuvný středový box.

Přístrojov­ka si zachovala minimum fyzických ovladačů, proto se řidič musí spřátelit se středovým tabletem infotainme­ntu. Jeho rozhraní je ale možná staromódně­jší, než je dnešní standard, takže trochu déle trvá, než si člověk zvykne.

Líbily se nám také pohodlné a dobře tvarované sedačky. Nelíbilo se naopak nastavení funkce e-Pedal umožňující ovládání vozu pouze plynovým pedálem. Na rozdíl od Nissanu Leaf nebo některých jiných aut totiž při úplném uvolnění plynu zcela nezastaví.

 ?? Foto: Kateřina Horáková ?? Stojí od 1,1 milionu Elektromob­il Nissan Ariya stojí od 1,1 milionu korun a vypadá futuristic­ky zvenčí i zevnitř. Řidič si ovšem musí zvyknout na trochu stísněnějš­í prostor za volantem.
Foto: Kateřina Horáková Stojí od 1,1 milionu Elektromob­il Nissan Ariya stojí od 1,1 milionu korun a vypadá futuristic­ky zvenčí i zevnitř. Řidič si ovšem musí zvyknout na trochu stísněnějš­í prostor za volantem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia