MF DNES

Víkend se Šiškou, mezi obrazy a na kometě

-

1

Šiška slaví narozeniny

Zoologická zahrada v Tróji zve tento víkend na oslavu prvních narozenin Šišky, mláděte luskouna, které se pražské zoo podařilo odchovat jako úplně první v Evropě. Dnes i zítra je u expozice luskounů krátkoocas­ých v Indonéské džungli v 9.30 v plánu speciální setkání a v 15.30 pak narozenino­vé komentovan­é krmení. Šiška, která se narodila loni 2. února, váží už přes tři kilogramy a denně spořádá zhruba dvě třetiny krmné dávky svých rodičů. Dnes už je mládě plně samostatné, zkušeně si připravuje hnízdo v boudičce a rádo šplhá po stromech. Rodiče Šišky, samice Run Hou Tang a samec Guo Bao, se v posledních měsících znovu úspěšně pářili. S trochou štěstí by případnou březost mohlo potvrdit ultrazvuko­vé vyšetření již v příštích týdnech. (hej)

2

Víkend v galerii

Pestrý program zdarma pro všechny generace ve všech sbírkových expozicích v hlavním městě připravila na oba víkendové dny Národní galerie Praha (NGP). Jedná se o součást připomínky 228. výročí založení Společnost­i vlasteneck­ých přátel umění, tedy instituce, která předcházel­a NGP. Program začíná v 10 a potrvá do 18. hodiny. V sobotu v klášteře sv. Anežky děti ve věku mezi čtyřmi a 13 lety mohou navštívit dílnu nazvanou „Hle: Královna nebes“. Dílna se jménem „Kde se skrývá“čeká na nejmenší také ve Šternbersk­ém paláci na Hradčanech. Kompletní program naleznete na webu www.ngp.cz. (boh)

3

Domov opuštěným kočkám

Umísťovací výstavu můžou milovníci koček navštívit dnes v Kulturním domě Barikádník­ů v Praze 10. Od desáté hodiny dopolední tady budou své nové páníčky vyhlížet kočky z útulků a depozit. Výstavu pořádá pražské Depozitum u Šimona, které pečuje i o zraněné či týrané kočky. (sob)

4

Koncert pro fakultu

V rámci Měsíce pro fakultu se dnes v Kampusu Hybernská uskuteční koncert pro Filozofick­ou fakultu UK. Cílem Měsíce pro fakultu je obnovit kontakt studujícíc­h a akademický­ch pracovníků s domovskou budovou fakulty na Palachově náměstí, kde těsně před loňskými Vánocemi po útoku střelce zemřelo 14 lidí a další skončili v nemocnicíc­h. Na koncertě zahrají kapely Severní nástupiště, The Ashtrays a Kolyma. Pořadatelé si připravili také malé překvapení v podobě poslední účinkující kapely, jejíž název hodlají oznámit až krátce před začátkem. Koncert začíná v 18 hodin a vstup je zdarma. (sob)

5

Ornitologi­cká procházka

Při příležitos­ti Světového dne mokřadů pořádá Česká společnost ornitologi­ckou vycházku zaměřenou na poznávání vodních druhů ptáků a význam našich mokřadů pro jejich zimování a tah. Sraz je v neděli v 9.50 na břehu Vltavy u žel. zastávka Praha–Modřany. Cesta povede podél řeky oblastí modřanskýc­h tůní do Komořan. V případě pěkného počasí a zájmu bude možné pokračovat až na Zbraslav. Organizáto­ři doporučují vzít si s sebou dalekohled­y a také oblečení do terénu. Trasa není vhodná pro kočárky a osoby s omezenou pohyblivos­tí. (hej)

6

Za kometou do hvězdárny Ďáblické

Byla, nebyla vesmírná sonda jménem Rosetta, která se pustila na dlouhou cestu, jejímž cílem bylo odhalit tajemství naší sluneční soustavy. Na palubě byl také její kamarád Philae. Jejich společná cesta vedla ke kometě, na které malý Philae nakonec přistál a podrobně ji prozkoumal. Zavítejte dnes se svými dětmi do hvězdárny v Ďáblicích, kde pro ně připravili kreslený naučný film z produkce Evropské kosmické agentury. Pořad dětem přiblíží sluneční soustavu, komety a hvězdy nebo fungování kosmické sondy. Promítá se třikrát denně, konkrétně od 10.15, 13.15 a 15.15, a to i každou únorovou sobotu. Za vstup zaplatí dospělý 60 korun, dítě 40, rodinné vstupné je 140 korun. (rko)

 ?? Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha ?? Evropský unikát Mládě luskouna krátkoocas­ého jménem Šiška je prvním odchovaným jedincem svého druhu v celé Evropě. Své první narozeniny samička oslavila 2. února.
Foto: Oliver Le Que, Zoo Praha Evropský unikát Mládě luskouna krátkoocas­ého jménem Šiška je prvním odchovaným jedincem svého druhu v celé Evropě. Své první narozeniny samička oslavila 2. února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia