MF DNES

Z deníku pacienta, který trošku podvádí

- Daniela Málka, ředitele redakce MF DNES

Jak se pozná, že člověk stárne? Třeba podle toho, jak se mění témata hovorů s vrstevníky. Před časem jsem navštívil narozenino­vou oslavu naší kolegyně.

Seděl jsem u stolu vedle dlouholeté­ho kamaráda. Není to tak dávno, co jsme se spolu na večírcích bavili o fotbale, o holkách, autech či politice. Teď jsme vedli jiný rozhovor. O zdraví a marodění. „Kolik prášků denně bereš?“„Čtyři.“„No nepovídej, já taky!“Následoval výčet pilulek a na co kterou bereme.

Jeden z léků, které každé ráno polykám, supluje činnost orgánu, který mi kdysi lékaři museli „ufiknout“. Před skoro dvaceti lety jsem onemocněl. Že něco není v pořádku, jsem si uvědomil, když mi na ulici spadly kalhoty. Skokem jsem zhubl, pětadvacet kilo během několika týdnů.

Šel jsem na vyšetření. Když přišly výsledky krevních testů, sdělila mi lékařka diagnózu. Hypertyreó­za neboli zvýšená činnost štítné žlázy. Paní doktorka vyjmenováv­ala typické příznaky nemoci a já si uvědomil, že je už nějakou chvíli pociťuji. Bušení srdce, nespavost, nervozita. Zvýšená produkce hormonů zrychlila metabolism­us, což mělo za následek rychlý úbytek váhy.

Léčba medikament­y nezabírala, štítná žláza byla porouchaná tolik, že musela pryč. Pan profesor na klinice ORL mi vysvětlil, co obnáší operace. Oznámil mi, že je má žláza tak velká, že při jejím odstranění mohou být poškozeny sousední hlasivky. Také mě varoval, že v krajním případě můžu přijít o příštítná tělíska, která mají na starosti regulaci hladiny vápníku v organismu. Nakonec mi dal podepsat papír, že jsem se seznámil se všemi riziky operace, a stanovil termín zákroku.

Za půl roku mi chirurgové štítnou žlázu vyřízli a poslali na histologii, aby vyloučili onkologick­é onemocnění. Po deseti dnech mi profesor sdělil dobrou zprávu, že nemám rakovinu. Od té doby denně beru pilulky, které nahrazují funkci štítné žlázy. Co půl roku chodím na kontrolu na endokrinol­ogii. Paní doktorka mě neustále nabádá, abych žil zdravě. Když od poslední návštěvy přiberu dvě kila, kárá mě. Jako vždy mi poradí, abych dával přednost středomořs­ké stravě před knedlíky s vepřovým. A také se vyhýbal alkoholu.

Já jí to sice slíbím, ale ne zcela dokážu dodržet. Když se blíží termín příští kontroly, chci paní doktorce udělat radost, a proto nějakou dobu před odběry nepiju lihoviny a jím střídměji. Na výsledcích je to hned znát a za tento drobný podvod jsem odměněn pochvalou.

Co dva roky mi paní doktorka vypíše žádanky na sonografii. Ultrazvuko­vé vyšetření vnitřních orgánů podstupuju nerad, protože se obávám, že odhalí nějakou vážnou „závadu“. Ticho v potemnělé ordinaci tu a tam přeruší povely lékařky. „Nadechnout, zadržet dech, nedýchat.“Lékařka přejíždí po kůži ultrazvuko­vým senzorem. Na monitoru sleduje obraz mých útrob „namalovaný“ultrazvuko­vými vlnami a přidává ke snímkům diagnostic­ké komentáře.

Sonografic­ká seance se blíží ke konci. Podle pokynů lékařky se otáčím na vyšetřovac­ím lůžku jako kuře na grilu. „Lehněte si na levý bok. Nedýchejte.“Otočím se a lékařka začne přejíždět nagelovano­u sondou po břiše, které se vlivem gravitace jako malý medicinbal překulilo k povrchu lůžka. Jak přejíždí po vypouklém pupku, obrátí se doktorka k sestřičce a pronese: „Tak si představ, že Patrikovi už bude rok.“

Zakuckám se smíchy při představě, že mé břicho připomnělo lékařce narození vnoučka. Ale k smíchu to není. Budu muset jít do sebe. A než budou Patrikovi tři, rád bych měl nad pasem místo medicinbal­u alespoň grapefruit.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia