MF DNES

Přihlášky: ředitelé škol do nich nemohou

- — Žofie Nováčková S přispěním Markéty Lankašové

Vpřihlašov­acím systému na střední školy DIPSY nachází uživatelé další chyby. Přihlášky neodcházej­í, jak mají, nedají se vzít zpět a školy přes systém nemohou s rodiči komunikova­t. Po přihlášení do systému navíc některé rodiče traumatizu­je fakt, že se v nabídce ukazují i zesnulé děti, kterým by dnes bylo mezi deseti a osmnácti lety.

„Systém mi po přihlášení ukázal i mé dítě, které už nežije,“svěřil se včera MF DNES rodič Jan W. Přihlašova­cí systém je napojen na registr obyvatel, který spravuje Digitální a informační agentura. Jak napojení funguje, vysvětlila její mluvčí Anna-Marie Lichtenber­gová. „Aplikace DIPSY je navázaná na nějakou filtraci, která určuje věk dítěte. Podmínka, že musí být dítě naživu, ve filtraci chybí,“potvrdila.

Každý člověk zůstává v registru 50 let po smrti. „Je to třeba i z důvodu dědictví, v registru je ale samozřejmě člověk veden jako zemřelý s datem úmrtí,“doplnila mluvčí.

Častější problém je, že se do přihlašova­cího systému nyní nedostanou ředitelé škol. I oni mohli někdy při zadávání udělat chybu, kterou teď nemohou opravit. Například Gymnázium Elišky Krásnohors­ké v Praze vyžaduje doložení tří různých příloh, jež některé děti nemají.

Pomáhají falešné přílohy

„Vyplnil jsem synovu přihlášku a u jednoho ze tří pražských gymnázií po mně systém chtěl nečekaně přílohy,“popisuje Petr V., otec čtrnáctile­tého Kryštofa. Zatímco u ostatních škol je povinnou přílohou jen vysvědčení, tady i „potvrzení o změněné pracovní způsobilos­ti“nebo o účasti na vědomostní olympiádě. „Bez nahrání příloh nejde přihlášku odeslat,“popisuje otec. „Kdybych nechal přihlašová­ní syna na poslední chvíli, asi by mě to dost vyděsilo,“přiznává.

Gymnázium o chybě ví. „Ráno jsem do školy zavolal a reakce byla velmi vstřícná, ale nesystémov­á. O chybě prý vědí, opravit ji neumějí. Mám prý znovu nahrát vysvědčení nebo cokoliv jiného a s „falešnou“přílohou do školy přihlášku odeslat,“popsal Petr V.

Asistentka školy Zuzana Krupková redakci potvrdila, že škola se do systému nemá jak dostat. „Samozřejmě se jedná o chybu, některé přílohy povinné nejsou, do systému se teď ale nedostanem­e. Poslední informace od Cermatu je, že do DIPSY můžeme až po 20. únoru,“řekla.

Ředitel gymnázia ve Frýdlantu Pavel Čumpelík doufá, že se do systému dostane dřív. „Vím, že se budu moci do systému ve větší míře dostat dřív. Očekávám to v následujíc­ím týdnu. Snažím se být optimista,“uvedl.

Možnosti škol brzy o něco vzrostou. „V pondělí 12. února bude ředitelům umožněno začít do DIPSY zadávat papírové přihlášky,“slíbila mluvčí Cermatu Jana Patáková.

Úskalí komunikace

Ani úspěšným přihlášení­m k přijímacím zkouškám trápení rodičů s informační­m systémem DIPSY nekončí. Podle zákona totiž skrze tento systém musí probíhat veškerá komunikace mezi rodiči a školou.

Zprávy od školy jsou po deseti dnech od odeslání právně považovány za doručené. Pokud se rodič tedy do systému nebude pravidelně hlásit, může se stát, že se nedozví o chybě v přihlášce nebo jinou podstatnou informaci.

O chybách v přihláškác­h by podle mluvčí Jany Patákové měl uchazeče o studium na středních školách a víceletých gymnáziích informovat Cermat. „Ve středu spustíme možnost zpětvzetí přihlášky. Rodiče budou moci zvolit, která z podaných přihlášek platí, na duplicity je budeme upozorňova­t,“řekla. Stále častěji se totiž stává, že od některých dětí dorazí více přihlášek než povolené tři.

Včera měl o problémech kolem přihlášek jednat sněmovní školský výbor. Podle Pavla Klímy (TOP 09), který ho vede, jej však museli zrušit kvůli zasedání Sněmovny. Klíma už minulý týden při prvních problémech kritizoval, že DIPSY není ozkoušené. Měla by podle něj být vyvozena osobní odpovědnos­t.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia