MF DNES

Vládní hra na odpor k migračnímu paktu

Nová pravidla podle Rakušana dost nebrání hranice EU, proti ale nehlasoval

- Dominika Hejl Hromková Jiří Vachtl

Ještě v prosinci si členové vlády pochvalova­li shodu na nových migračních a azylových pravidlech Evropské unie. Česko se ale včera při hlasování zdrželo. Vládě vadilo, že poslední verze paktu zvyšuje pro členské státy byrokracii a oproti původnímu návrhu snižuje možnost efektivně bránit nelegální migraci na vnější hranici EU.

Evropské státy si tak odhlasoval­y migrační pakt bez přispění Česka, změnu musí formálně posvětit Evropský parlament.

Zároveň ale Česko nehlasoval­o ani proti. „Nemáme k tomu důvod, dáváme ale jasně najevo, že chceme řešení ambiciózně­jší. Jsme připraveni se podílet na dalších opatřeních, která k potlačení nelegální migrace pomohou,“vysvětlil postoj Česka pro MF DNES ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), pod kterého agenda spadá.

Podle europoslan­ce ODS Alexandra Vondry je zdržení Česka čistě symbolický­m krokem, který nemá žádný význam. „Je jedno, zda se zdržíte, nebo hlasujete proti.

Je to totéž. Vláda nejspíš chtěla dát najevo distanc od konečného kompromisu a zároveň dohodu nechtěla potopit, protože nám uzná Ukrajince do zápočtu uprchlíků a my nebudeme muset platit kompenzace, když se nebudeme relokací dobrovolně účastnit,“popsal Vondra.

Zdržení Česka ale působí překvapivě. Zejména proto, že současná vláda přípravu migračního paktu dlouhodobě podporoval­a a během českého předsednic­tví se podílela na jeho přípravě. Viktor Daněk z Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM tak postoj vládních politiků vnímá jako snahu zapůsobit před blížícími se evropskými volbami. „Hnutí ANO se to chystá využít jako jedno z předvolebn­ích témat a spíš si myslím, že je to snaha, jak se vyhnout odpovědnos­ti za to, že česká vláda přispěla ke snaze migrační pakt vyjednat,“shrnul Daněk.

Opoziční hnutí ANO i SPD migrační pakt dlouhodobě kritizují. Bývalý premiér a předseda ANO Andrej Babiš tvrdí, že ohrožuje bezpečnost celé Evropy. Vládě nyní připomíná, že to byla ona, kdo pakt dříve prosazoval.

„Teď jste si uvědomili, jaký je to průšvih, a dáváte od toho ruce pryč. Je to ale jen a pouze vaše odpovědnos­t,“uvedl v reakci na „otočku“vlády Babiš.

Předseda STAN a ministr vnitra Vít Rakušan odmítá, že by za „otočkou“v postoji k migračnímu paktu stály blížící se evropské volby. Během vyjednáván­í v Bruselu podle něj doznal dokument takových změn, že už jej vláda nemohla jednoznačn­ě podpořit.

„Verze paktu po dokončení trialogů (vyjednáván­í mezi europarlam­entem, Radou EU a Evropskou komisí, pozn. red.) ve srovnání s verzí schválenou v červnu zvyšuje byrokracii a snižuje možnost efektivně bránit nelegální migraci už na vnější hranici Unie. A ochrana vnější hranice je to, o co jsme kromě vyloučení povinných relokací usilovali nejvíc,“vysvětlil MF DNES Rakušan.

Podobně vládní gesto vysvětluje i ministr pro evropské záležitost­i Martin Dvořák (STAN). „V paktu nejsou ustanovení v rozporu s dlouhodobo­u pozicí Česka, proto nebyl důvod hlasovat proti. Zároveň ale říkáme, že chceme ambiciózně­jší řešení,“sdělila MF DNES Dvořákova mluvčí Veronika Lukášová.

Ministrům vadilo třeba to, že nová pravidla omezují možnost prodloužit zadržování nelegálníc­h uprchlíků na vnější hranici EU nad 12 týdnů. Zkrátila se i lhůta pro bezpečnost­ní prověřován­í zadržených migrantů na tři dny. „To je podle nás málo,“dodal Rakušan.

Rebelství bez nápadu

Podle expertů se tak Česko sice vůči paktu vymezilo, vlastní komplexní řešení ale nepřineslo. „Vidím to spíš jako vzkaz pro českého voliče, že se za sebe v Evropě dokážeme postavit. Je to (zdržení Česka při hlasování, pozn. red.) mířeno na protievrop­ské voliče. Sice s paktem nesouhlasí­me, současně ale nic nenavrhuje­me. Takové rebelství bez vlastního nápadu je úplně k ničemu,“hodnotí ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Z opačné strany vládní pozici podle očekávání kritizuje sněmovní opozice. Kromě Andreje Babiše je slyšet také šéf SPD Tomio Okamura. „Fialova vláda se rozhodla, že nebude v rámci EU hlasovat proti migračnímu paktu, který zavádí povinné kvóty na přijímání afrických a islámských migrantů do Česka. Pouze se alibistick­y při hlasování zdrží, takže návrh stejně v Unii projde. To je další zrada v přímém přenosu,“obviňuje vládu Okamura.

Kvóty Česku prošly bez pokuty

Kvůli přerozdělo­vání uprchlíků se už Česko v minulosti dostalo v Evropě do problémů. V roce 2018 nás spolu s Maďarskem a Polskem zažalovala Evropská komise za odmítání programu přerozdělo­vání žadatelů o azyl (povinné kvóty), na kterém se členské státy i přes odpor některých zemí shodly v roce 2015.

Soudní dvůr Evropské unie sice o dva roky později potvrdil, že Česko a další státy odmítající kvóty porušily své povinnosti, zároveň ale země vyvázly bez jakéhokoli­v finančního postihu, takže vlastně verdikt slavily obě strany. „Důležité je, že nemáme nic platit a že žádné migranty brát nebudeme,“reagoval tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO).

Novou podobu migračních pravidel musí ještě v dubnu schválit Evropský parlament. Podle europoslan­ce Alexandra Vondry (ODS) je však velice pravděpodo­bné, že návrh za současného složení parlamentu projde. „Ještě to musíme podrobně prostudova­t, ale já osobně a pravděpodo­bně i všichni kolegové z ODS budeme hlasovat proti. Chtěl bych něco daleko tvrdšího,“řekl MF DNES Vondra.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Václav Janouš, MAFRA ?? Neúspěšný pokus Migranti zadržení poblíž česko-slovenské hranice.
Foto: Václav Janouš, MAFRA Neúspěšný pokus Migranti zadržení poblíž česko-slovenské hranice.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia