MF DNES

Každý Rakušan je fašista! Nebo ne?

- David Rožánek mediální analytik

Jste fašista?“ptá se viditelně rozrušený pán ministra vnitra Víta Rakušana. Ve skutečnost­i to ví, jen ministra zkouší. Ten zapírá, čímž potvrzuje, že je lhář. „Demisi, fašoune!“ozývá se z davu, který nesouhlasn­ě bučí, když Rakušan namítá, že Putin je vrah malých dětí na Ukrajině.

Série Rakušanový­ch debat „bez cenzury“je zajímavou sondou do české antisystém­ové scény. Ráda by se přiklonila k Rusku, chce (jeho) mír a vládu pevné ruky, fašisté to ale nejsou, ba právě naopak. Za pokřiku „zákon jsme my“soukmenovc­i karvinskýc­h diskutérů vylamují dveře soudních síní, policistům nadávají do gestapa a vláda je fuj, protože fašismus podporuje. Kupodivu to má svoji logiku.

Nejvyšším vůdcem a vrchním antifašist­ou je totiž Putin. S ptáky létá jako Daenerys s draky, ranou pěstí vyškolí medvěda, a kdyby chtěl, pohledem zastaví stádo splašených buvolů (ale nechce). V Rusku zavedl pořádek, fašistická svoloč nemá šanci.

Vládne sám a lidé jsou šťastní, že se nemusí o nic starat. Putin myslí nejen na ně, ale i za ně. K tomu, aby věděli, co se smí říkat, mají zákony a patnáct let natvrdo. Zahraniční agenti nacistů sice v Rusku mohou působit, nejdříve se však musí udat, aby je mohli včas umlčet. Komu se to nelíbí, je mrtvý nebo v kriminále. Putin je také demokrat – nechá lidi volit, ne snad proto, aby si mohli vybrat, ale aby pocítili radost z toho, že ho mohou zase zvolit.

Poté, co denacifiko­val Rusko, pustil se Putin obětavě do téhož na Ukrajině. To je také Rusko, ale Malé, což je samotným vůdcem vědecky prokázáno, jen banderovci a zbytek světa to popírají. Ale to jsou všechno fašisti. Na Ukrajině je vůbec chaos. Každou chvíli tu vládne jiný nacista, lidé si říkají, co chtějí, nevhodně pokukují špatným (západním) směrem a nechtějí si přiznat, že Ukrajina ani Ukrajinci neexistují. Po dvou letech speciální operace už Putin osvobodil východ země, zbytek je ještě naživu, a to jen díky takovým zrůdám, jako je Rakušan. Ten chlápek, co rozpoutal druhou světovou, byl mimochodem taky Rakušan, což je důkaz, že každý Rakušan je fašista.

Pro někoho nadsázka, pro „vlastence“, za něž se paradoxně ruská pátá kolona u nás považuje, pravda pravdoucí. Co dělat s tím, že nemalá část občanů žije v alternativ­ní realitě? Rakušanova show se míjí účinkem, pokud ovšem není určena úplně jinému publiku. Frustrace lidí, strach z budoucnost­i, kde rychlé ozeleňován­í bez ohledu na sociální dopady, nezvládnut­á masová migrace a kulturní války o pohlaví mění zavedené jistoty, každopádně vyžaduje mnohem víc, než aby jim někdo z Prahy přijel říci, že to vláda dělá dobře a oni se ve všem všudy pletou.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia