MF DNES

Centru vládnou političtí rebelové

Čtyři koaliční zastupitel­é Prahy 1 už nejsou členy stran, ve kterých se zúčastnili voleb. Mezi nimi dva radní a místostaro­sta.

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Současné volební období se v Praze 1 nese v duchu sporu politiků s jejich vlastními stranami a následných rozchodů. Nejdříve loni Piráti vyloučili tři své členy za neuposlech­nutí výzvy celostátní­ho stranickéh­o fóra a začátkem letošního roku opustil hnutí ANO teď již bývalý místopředs­eda pražské buňky hnutí Vojtěch Ryvola, radní Prahy 1 pro dopravu.

„Mé názory se již příliš rozešly s těmi, které má současné vedení pražského ANO. Nesdílím představy o tom, že se při volbách zvolí zástupci, kteří si vytvoří klub, nadále se nebaví se svou členskou základnou, a navíc si mezi sebou rozdělí veškeré posty v městských firmách, výborech a podobně,“říká Ryvola.

Dodává také, že třeba navrhoval uspořádat uvnitř strany primárky, ze kterých by vzešla kandidátka na magistrát, ale nesetkal se s pochopením. „Skutečně se domnívám, že se tady hnutí ANO zprivatizo­valo,“poukazuje Ryvola.

Největší kritika ze strany bývalého místopředs­edy zazněla směrem k Patriku Nacherovi (ANO) poslanci, který vedl poslední kandidátku hnutí na magistrát.

Ten slova Ryvoly označil za zavádějící a lživá. Ve svém vyjádření například napsal, že není výjimkou, že jsou špičky politickýc­h stran nejviditel­nější, a že stejně tak je normální, že má volební lídr silnější slovo v rámci hnutí. „To by měl lídr odtáhnout kampaň, nastavovat tvář, vést peloton, ale poté se zařadit zpátky do řady?“uvedl Nacher.

Lídr pražské buňky ANO vedle toho také Ryvolu nepřímo vyzval, aby se vzdal politické funkce, do které se dostal díky členství ve straně.

„Rád bych připomněl, že jsem v Praze 1 nekandidov­al za ANO, ale za Naše Praha 1. Na radnici tedy jakožto radní zůstávám jako bezpartijn­í,“sděluje Ryvola. Nadále chce podle svých slov pokračovat ve snaze zlepšit dopravní situaci v městské části.

Prosazují se aktivistič­tí politici

Právě otázka dopravy v Praze 1 je na pozadí vnitrostra­nických bojů. Ryvola je jedním z hlavních iniciátorů návrhu na zpoplatněn­í průjezdu částí historické­ho centra, který kritizují zejména členové ANO.

„Praha 1 je specifická v mnoha ohledech a politika není výjimkou. Není to běžná komunální entita, vzkvétá tu spíš byznys a kultura než život běžných lidí. Jejich starosti tu jsou jiné, stejně jako priority tamních politiků,“vysvětluje politolog Lukáš Jelínek. Dodává, že se potom velmi snadno stává, že se politici z centra dostanou do konfliktu s magistráte­m, kde pro jejich starosti nemají pochopení.

„Je vidno, že zde jsou v poslední době úspěšní spíše aktivistič­tí politici, nebo se z nich aktivisté po volbách stanou, což může být i případ radního pro dopravu, který pochopil, že se nedá spolehnout na spolustran­íky a magistrát, a tak vzal věci do vlastních rukou. Takových případů bude přibývat,“domnívá se Jelínek.

Nakonec právě sdružení Praha 1 sobě, které politolog označuje za aktivistic­ky laděnou sousedskou středoprav­ici, zvítězilo v posledních dvou volbách.

Co se týče „rebelantsk­ých“Pirátů

v čele první městské části, došlo v jejich případě dokonce na spory s celým pirátstvem prostředni­ctvím celostátní­ho fóra. Na něm si totiž strana odhlasoval­a, že mají jejich teď již bývalí členové vypovědět koaliční smlouvu.

Tu část místního sdružení Pirátů označila za nepřijatel­nou, a to především kvůli velkému množství uvolněných zastupitel­ů, tedy těch, kteří pobírají plat, a také kvůli spolupráci s tamní ODS a hnutím ANO.

Paradoxně se tak dělo i v době, kdy už Piráti na magistrátu právě s ODS vládli.

První místostaro­sta Prahy 1 pro školství, sport a kulturu David Bodeček, radní pro sociální oblast Ivana Antalová a zastupitel Martin Arden nakonec dali před stranou přednost své koalici.

„S respektem k rozhodnutí místního sdružení jsem podepsala koaliční smlouvu, tím se pro mne stala závaznou,“napsala před svým vyloučením Antalová. I přesto je ale Bodeček dodnes členem zastupitel­ského klubu Pirátů na magistrátu.

„Jsou zde úspěšní aktivistič­tí politici, nebo se z nich aktivisté stanou po volbách.“

Lukáš Jelínek, politolog

„Pročistili jsme tým“

Od začátku roku začali Piráti pracovat na obnovení své buňky v centru metropole. Vznikl už přípravný tým, který má zařídit úspěch v komunálníc­h a senátních volbách v roce 2026.

„Prahu 1 Piráti nikdy neopustili, bylo třeba, aby zchladly emoce a pročistil se náš tým, který musí nutně splňovat určitá pirátská kritéria. To se teď povedlo,“sděluje předseda pražských Pirátů Ondřej Chrást.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia