MF DNES

Čtyři měsíce vězení navíc za pronásledo­vání Kubka

- — Alžběta Šimková

PRAHA Známý dezinformá­tor Patrik Tušl spolu s dalšími dvěma muži pronásledo­vali během pandemie covidu prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Chodili za ním domů, volali mu do ordinace a vyhrožoval­i mu.

Včera za to Tušlovi odvolací soud pravomocně potvrdil čtyři měsíce vězení. Ty se mu přičtou k 15 měsícům, které mu byly vyměřeny loni na jaře za vyhrožován­í a vydírání v jiném případu.

Kvůli tomu, že je již ve výkonu trestu, jej včera k soudu přivedla vězeňská eskorta.

Právě proti zmíněným čtyřem měsícům navíc se konalo včerejší odvolání. Městský soud v Praze ale dřívější rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 8 pravomocně potvrdil.

Proti zamítnutí může Tušl podat ještě dovolání, které podle jeho advokátky zváží.

Příznivci nedorazili

Ač se očekávalo, že k jednání dorazí řada Tušlových příznivců, a byla posílena i justiční stráž, dorazila hlavně média. K jednání přišel také advokát Tomáše Čermáka Norbert Naxera, kterého Tušl pověřil jako svého důvěrníka. Naxer dříve zastupoval i dezinformá­torku Janu Peterkovou.

Před soudem včera Tušl opět odmítl, že lékaře Kubka pronásledo­val. „Stalking je, když lezete na strom a sledujete ženskou. Já jsem stalking nedělal,“řekl. „Je to politická objednávka,“tvrdil soudnímu senátu.

Rozporoval také, co vše měl v nahrávkách telefonátů, které směřovaly Kubkovi, říct on a co měl říkat někdo jiný. A obvinil šéfa lékařské komory, že u soudu dříve opakovaně lhal.

Kubek nebyl jediný, kterého měla trojice mužů pronásledo­vat. Tušl, Čermák a Zdeněk Masár jsou odsouzeni i z výtržnictv­í, kvůli obtěžování evolučního biologa Jaroslava Flegra.

 ?? Foto: J. Stadler, MAFRA ?? U soudu Patrik Tušl se včera trestu nezbavil.
Foto: J. Stadler, MAFRA U soudu Patrik Tušl se včera trestu nezbavil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia