MF DNES

Karel Havlíček Borovský mezi vrchností z Vídně a z Bruselu

- Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Karel Havlíček Borovský řekl: „Za pravdu je různá sazba – jednou pomník, jindy vazba. Kdo ji řekne dřív než včas, tomu pravda zlomí vaz.“Těžko říci, zda by dnes Karel Havlíček, tedy Borovský, ne ten z ANO, byl vůči Bruselu tak kritický, jako byl vůči Vídni. Možná by byl na „ozdravném“pobytu v Antverpách, anebo byl prohlášen za šiřitele „fake news“.

Já jsem si na tento citát vzpomněl v souvislost­i s protesty belgických zemědělců před budovou Evropského parlamentu, dříve ve Francii, Německu nebo naposledy v Polsku. Ačkoliv se lokálně může lišit „katalyzáto­r“, tedy poslední kapka, která protesty odstartuje, základní teze jsou všude stejné. Nízká cena komodit, vysoká míra byrokracie a povinné omezování produkce.

Vyžadovat po evropských zemědělcíc­h, aby nechávali pole ladem, zakazovat jim přípravky na ochranu rostlin, které se jinde ve světě používají, je nonsens. Zemědělce musí v první řadě živit práce, nikoliv dotační podpory, které jsou navíc spojené s obří byrokracií. Nemluvě o tom, že od roku 2014 vydává Unie na zemědělstv­í stejné množství peněz. Na Green Deal nejsou prostředky a už vůbec není Green Deal kompatibil­ní s otevřením hranic pro zemědělsko­u produkci z Jižní Ameriky či z Ukrajiny. Těžko vysvětlova­t českému sedlákovi, že má nechávat pole ladem a připravit se tak o část příjmů, když se sem vozí zemědělská produkce z míst, kde o ničem takovém nikdy neslyšeli.

Proti Green Dealu brojím víc než tři roky a místo toho, aby mi teď někdo dal za pravdu, jsem proruskými kolaborant­y označován za zaprodance. Proč? Protože nefandím Putinovi a znám realitu českého „rybníčku“, kde jsou jakékoliv protivládn­í protesty smeteny pod stůl jako akce „dezolátů“či opozice a kde se i celá řada novinářů domnívá, že zemědělstv­í = firma bývalého premiéra. Ačkoliv rozhodně nejsem příznivcem této vlády a se současným premiérem nechodíme ani na pivo, ani na tiché víno, jsem demokrat. Požadovat demisi po vládě je ztráta času. Mají 108 poslanců a nemají sebereflex­i. Místo toho vyzývám zemědělce nejen v Česku, aby se spojili a pořádně zatřásli hlavně Bruselem, který drží trumfy v rukách. Navíc je o poznání tvárnější, protože nás za pár měsíců čekají volby do Evropského parlamentu. A co má ještě současná doba společného s „Havlíčkovo­u“monarchií? Naše vrchnost pro prostý lid neudělá nic, dokud jí to nenařídí shora. Jdeme do toho?

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia