MF DNES

Smutek. Kiptum mohl dokázat nemožné

- Michal Koubek sportovní reportér MF DNES

Měl být mužem, který jako první oficiálně zaběhne maraton pod dvě hodiny. Olympijská zlata? Vítězství na všech maratonský­ch majorech?

Tyto úspěchy se u něj braly takřka za samozřejmo­st. Vždyť i vytrvalost­ní král Eliud Kipchoge o něm prohlásil: „Jednou může dokázat, co bude chtít.“

Jenže místo o výzvách, jež keňský atlet Kelvin Kiptum zase pokořil, se svět dozvídal truchlivé zprávy. Čtyřiadvac­etiletý světový rekordman zemřel v neděli večer při autonehodě.

„Hluboce mě to zarmoutilo. Měl celý život před sebou. Mohl dokázat velké věci,“zalitoval Kipchoge.

Tragédie se udála v neděli večer v Kaptagatu na západě Keni. Policie uvedla, že Kiptum při řízení ztratil kontrolu a s vozem sjel do příkopu, kde narazil do stromu. Kromě atleta v něm zahynul i trenér Gervais Hakizimana z Rwandy. Další osoba bojuje o život v nemocnici.

Kiptum měl jet z Eldoretu, kde trénoval, domů. Je o to smutnější, že se nehoda stala právě v těchto místech. Eldoret je jedním z center nejlepších vytrvalců světa. I Kipchoge zde ladí formu a zve sem další naděje.

„Sportovci tady dostanou podporu, kterou doma nemají,“popisuje. „Pro mladé je centrum nadějí, každý se do něj chce dostat.“

Ani malý Kiptum nebyl jiný. Toužil se stát součástí běžeckého světa, chtěl si díky závodům zajistit nejen lepší život pro sebe, ale i pro svou rodinu.

Vyrůstal v městečku Chepkorio, které je od Eldoretu vzdálené asi 40 kilometrů. Jenže Kiptum neměl peníze ani na to, aby si mohl zaplatit autobus a do areálu dojíždět na tréninky.

Proto běhal po cestách kolem domu. Že neměl k dispozici stadion s oválem? Nevadilo mu to. Také na dohled trenéra zprvu postrádal finance a základy se snažil pochytit od místních běžeckých partiček.

Z nevýhody ale udělal přednost. „Byl jsem hozený do vody. Ocitl jsem se ve společnost­i samých maratonců, z nichž na vás nikdo nečeká. Buď se jich udržíte, nebo běžíte sami. Díky tomu jsem si brzy zvykl na jejich tempo a mohl začít závodit v mladém věku,“líčil.

Už ve třinácti zvládl v Eldoretu první půlmaraton. Na sobě měl vytahané trenky a triko, za sebou žádnou pořádnou přípravu. Závod sice nevyhrál, skončil desátý, ale ani to ho neodradilo.

Podařilo se mu najít tréninkovo­u skupinu a ve čtrnácti začal částečně spolupraco­vat s koučem Hakizimano­u. Rychle se zlepšoval a v roce 2020 získal trenéra na plný úvazek. Tehdy se už vědělo, o jaký talent jde. Na půlmaraton­ech už měl za sebou Kiptum mezinárodn­í starty a vyhlížel i porovnání se špičkou na distanci 42 195 metrů.

První maraton běžel jako třiadvacet­iletý ve Valencii 2022, kde časem 2:01:53 předvedl nejlepší debut všech dob a jako teprve třetí člověk se dostal pod dvě hodiny a dvě minuty.

Po druhém loni v Londýně poskočil výkonem 2:01:25 hned za Kipchogeho na druhé místo historický­ch tabulek.

A při třetím, v říjnu v Chicagu, už krajana pokořil. Hodnota jeho nového světového rekordu? 2:00:35.

„Překoná i dvě hodiny,“měl hned jasno Kipchoge, jenž už sice tuto hranici zdolal, jenže šlo o neoficiáln­í výzvu v ideálních podmínkách.

I Kiptum si uvědomoval, jaká bariéra před ním leží. Poprvé se o ni měl pokusit v květnu v Rotterdamu a v létě toužil oslavit zlato na olympijský­ch hrách v Paříži.

„Společně s mými partnery chceme posunout to, co se považuje za možné,“uvedl zkraje února.

Hranice už ale neposune. „Odpočívej v pokoji,“vzkázal Kipchoge.

 ?? ??
 ?? Foto: 2x Reuters ?? Tragédie Kelvin Kiptum a jeho zdemolovan­é auto.
Foto: 2x Reuters Tragédie Kelvin Kiptum a jeho zdemolovan­é auto.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia