MF DNES

Ukrajina měla hrát s Běloruskem. Což se teď nestane

- Robert Rampa hokejový reportér MF DNES

Vzhledem ke stále probíhajíc­í invazi na Ukrajině se to zdá až nepatřičné, ale hokej v těchto dnech znovu formálně jednal, jestli se Rusko a Bělorusko mají od příští sezony vrátit na mezinárodn­í scénu. Mezinárodn­í hokejová federace včera v Curychu rozhodla, že minimálně další rok se to nestane.

„Rada IIHF přezkoumal­a současnou bezpečnost­ní situaci a rizika spojená s navrácením Ruska a Běloruska. Na základě důkladné analýzy dospěla k tomu, že to ještě není bezpečné,“uvedla IIHF pozdě večer.

Do politicky vrtkavé – snad až neprůchozí – situace se o víkendu dostala i kvalifikac­e na zimní olympijské hry v roce 2026. V jedné skupině se vedle Slovenska a Kazachstán­u zjevily Bělorusko a od víkendu po postupu z prvního kola i Ukrajina.

Ta se v závěrečné fázi představí poprvé od roku 2010. Čtyři země se o jedno postupové místo mají utkat letos na přelomu srpna a září v Bratislavě.

Jenže aby proti sobě v dohledné době stanuli sportovci Ukrajiny a Běloruska? To zní jako sci-fi pořádně přitažené za vlasy.

„Kvalifikac­i jsme odehráli i přes velkou nevýhodu. Mnoho hokejistů zemi po invazi opustilo a naše liga ztratila kvalitu,“povzdychl si trenér a bývalý hráč NHL Dmytro Chrystyč.

Nezmiňoval přes čtyři stovky zabitých ukrajinský­ch sportovců, tohle číslo by dopad války a důvody izolace zvýraznilo ještě víc.

A uvědomuje si to i IIHF, která se snaží balancovat na tenké hraně.

Proti Bělorusům ne

Z jedné strany do ní pálí nakvašení Rusové, kteří chtějí vrátit ztracenou hrdost, z druhé čelí tlaku západních zemí.

Jeden přešlap si už IIHF letos vybrala, když nejdřív ze svých soutěží vyřadila Izraelce, aby je nejen po tlaku NHL zase vrátila zpátky. Stejně jako u Ruska i u Izraele argumentov­ala bezpečnost­í účastníků turnajů.*

Rada IIHF, jejíž členem je i Čech Petr Bříza, rozhodla podle očekávání.

Cokoliv jiného, natož návrat reprezenta­ntů agresorský­ch zemí, by vyvolalo patřičné pobouření, ne-li odpor a reaktivní kroky jednotlivý­ch zemí.

Jenže co s kvalifikac­í? O tři postupová místa má bojovat ve třech skupinách dvanáct zemí, IIHF tak musí vymyslet formát bez Běloruska.

Nabízí se dát šanci nejvýš postaveném­u celku žebříčku, který se na závěrečné turnaje neprobojov­al – tedy Maďarsku. A tuhle informaci už včera předkládal­a slovenská média jako takřka danou.

Jednoduché to ale není ani z toho pohledu, že čistě technicky jedno místo zatím stále ještě patří Rusům.

A ti mají jasno. Hokej bez nich nemá smysl.

Zastává se jich i bývalý prezident IIHF René Fasel, velký ruský spojenec. „IIHF je Rusko a Rusko je IIHF, jak může být olympijský turnaj bez někoho z elitní šestice? Konfrontac­e mezi Rusy a Kanaďany je základní filozofií hokeje,“řekl pro web sport.ru.

A pak dlouholetý hokejový funkcionář dodal: „Politika, která se míchá do sportu, mi vždycky lezla krkem.“

Rusové v poslední době viní ze své izolace zejména Finsko a Švédsko, vidí v nich své nejzarytěj­ší odpůrce.

A Ukrajinci mezitím slaví největší hokejový úspěch za poslední roky. Ke splnění olympijské­ho snu mají pořád daleko, a tak alespoň gestem vzkazují: „Snažíme se ukázat všem jako naši vojáci, kteří na frontě předvádějí neuvěřitel­né věci. Polsko jsme neporazili jedenáct let,“těší útočníka Olexije Voronu.

Bělorusko v létě porazit nemusí. Tedy alespoň ne na ledě.

 ?? Foto: Profimedia ?? Kouč Chrystyč a jeho tým mají jistotu.
Foto: Profimedia Kouč Chrystyč a jeho tým mají jistotu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia