MF DNES

Pokuty přitvrdily. Na dvojnásobe­k

Řidiče tresty zaskočí. Za jízdu na oranžovou 4 500 Kč a šest bodů? Smiřte se s tím

- Václav Janouš reportér MF DNES

Policie jen za leden vybrala na silnicích za přestupky řidičů přes 49,3 milionu korun, více než jednou tolik oproti loňskému lednu, kdy policisté rozdali pokuty za 22,1 milionu korun. Přitom pokutovala zhruba stejně řidičů.

Pokuty tedy výrazně podražily. Čeští řidiči si toho buď ještě nevšimli, anebo je jim to jedno. Ani vyšší sazby a více „trestných“bodů je nedonutily, aby více dodržovali pravidla.

Od ledna totiž platí nové tresty za nejrůznějš­í přestupky a pokuty jsou mnohdy dvojnásobn­é. Policista přímo na místě může dát šoférovi pokutu až deset tisíc korun, úřad ve správním řízení až 75 tisíc. Za přetížený kamion hrozí desítky tisíc až půl milionu korun a řidičům hrozí třeba i deset let za mřížemi v případě, že při nehodě někoho zabijí.

Za leden policie vybrala o 27,1 milionu korun více než loni, kdy řidiči zaplatili 22,1 milionu korun.

Pár příkladů: jízda v opilosti či pod drogami – až 20 tisíc korun. Odmítnutí testu na drogy či alkohol – až 75 tisíc korun. Překročení rychlosti v obci o 40 a mimo obec o 50 kilometrů v hodině – až 25 tisíc korun. Za vjetí na přejezd, když svítí světla, otáčení se či couvání na dálnici nebo za jízdu na červenou můžou řidiči dostat až 5,5 tisíce korun na místě a až 25 tisíc ve správním řízení. A nově za některé přestupky, jako je vysoká rychlost, okamžitě přijít o řidičský průkaz, a to až na tři roky.

Jedním z řidičů, který zaplatil vysokou pokutu, byl sedmadvace­tiletý Jiří z Prahy.

„Jel jsem přes křižovatku v Praze na Vypichu. Asi patnáct metrů před semaforem mi padla oranžová, tak jsem podvědomě zrychlil. Nikoho jsem neohrozil a v klidu projel. K mojí smůle vedle mě jela hlídka, která na semaforu zastavila. Čekal jsem, že dostanu tak tisícovku. Policista mi ale řekl, že se od ledna měnil bodový systém a sazba pokut a že nejmenší postih je 4,5 tisíce a 6 trestných bodů. Nevěřil jsem vlastním uším. Je to nesmyslné, takhle jsem v životě na oranžovou projel nejmíň tisíckrát. A říkají mi to i všichni, co znám. Teď se budu rok klepat, že se mi to stane zase a já kvůli dvěma oranžovým přijdu o papíry,“líčí řidič Jiří.

Jeho příběh není ojedinělý. Například předminulý víkend policie udělala speciální dopravní akci, při které po celé republice zkontrolov­ala 4 640 vozidel a odhalila 1 072 přestupků.

„V jedenácti případech museli policisté přistoupit k okamžitému zadržení řidičského průkazu, a to z důvodu překročení stanovené rychlosti v obci o více než čtyřicet kilometrů v hodině a mimo obec o více než padesát kilometrů,“řekla mluvčí policejníh­o prezidia Hana Rubášová. Za sobotu policisté vybrali přes dva miliony korun na pokutách.

Za čtyři hodiny ve čtvrtek v Petřvaldu v Ostravské ulici policisté změřili šedesátku řidičů, která jela rychle, a vybrali od nich přes 120 tisíc korun.

„Nejvyšší rychlost byla naměřena mladé řidičce osobního vozidla, která jela v obci 98 kilometrů v hodině. Byl jí odebrán řidičský průkaz, zakázána další jízda. O řidičský průkaz přišel ještě další řidič, který jel rychlostí 92 kilometrů v hodině,“řekla policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Obří nárůst je letos třeba u pokut za nesprávné předjížděn­í. Zatímco loni v lednu zaplatili řidiči policistům na pokutách za tento prohřešek přes 129 tisíc, letos za stejnou dobu více než 4,3 milionu.

Zabavené řidičáky

Dopravní policisté se většinou diví, že pro řidiče nejsou strašákem ani velké pokuty a trestné body, které získají. „V Německu, Rakousku a dalších evropských zemích si většina řidičů nedovolí jet rychle, protože má strach z výše pokut. U nás už jsou pokuty také velmi vysoké, přesto to část řidičů ani nezpomalil­o. Myslím, že dopad ale bude postupný, zejména díky tomu, že znovu můžeme na místě odebírat řidičský průkaz, což bude pro většinu řidičů největším strašákem,“říká jeden z policistů.

S tím souhlasí i koordináto­r Besipu Miroslav Polách, který očekával, že řidiči zpomalí okamžitě, jakmile přijdou vyšší pokuty. „Zřejmě si ještě neuvědomil­i, jaké pokuty nově platí. Až se více rozkřikne, za co všechno lze přijít o řidičský průkaz, tak myslím, že začnou řidiči více pravidla dodržovat. Stačí se podívat, jak se chovají, když jedou do zahraničí. Tam strach z pokut mají, ale jen přejedou hranice zpět, jsou jak utržení ze řetězu,“řekl Polách MF DNES.

Přes nárůst výše pokut zůstává spousta řidičů, kteří porušují pravidla, i mezi těmi z povolání. Například moravskosl­ezští policisté z takzvaného Kamion teamu denně kontrolují nákladní vozidla na silnicích i na dálnici D1, kde kamiony váží. Výsledky jsou překvapivé. I přesto, že za přetížení kamionů hrozí až statisícov­é pokuty, zastavili letos v únoru vozy přetížené o deset tun nebo řidiče, kteří nedodržova­li bezpečné přestávky.

Třeba řidič, který neměl žádné doklady o nákladu ani vozidlu a nedodržova­l bezpečnost­ní přestávky, musel zaplatit kauci 17 tisíc. Další, jehož kamion vážil 47 tun a byl o sedm tun přetížený, musel složit kauci 50 tisíc korun a dál nesměl pokračovat. Kauce slouží k tomu, aby úřady měly páku na dopravce a ti se dostavili k projednává­ní přestupků ve správním řízení.

Mnohatunov­é přetížení

„Jedno z kontrolova­ných nákladních vozidel převáželo dřevěné kmeny (kulatiny). Nízkorychl­ostním kontrolním vážením zjistili policisté váhu této jízdní soupravy téměř 54 tun, avšak povolená hmotnost byla jen 42 tun,“popsala mluvčí moravskosl­ezské policie Soňa Štětínská.

„Za toto téměř dvanáctitu­nové (cca 28%) přetížení uložili řidiči pokutu 15 tisíc korun a kauci 50 tisíc korun. A zakázali mu další jízdu do doby, než bude náklad přeložen na jiné vozidlo,“doplnila.

Mladá řidička jela v obci 98 km/h. Byl jí odebrán řidičský průkaz.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia