MF DNES

Těžko prodáme, málo platí

Zemědělci poukazují na nízké ceny obilí. Vepřové neudají.

- Jan Drahorád redaktor MF DNES

Ačkoli byly mnohé návrhy organizáto­rů včerejší demonstrac­e mimo realitu, některé věci, na které naštvaní farmáři poukazují, je třeba vzít v úvahu. Jde hlavně o dvě témata, ceny vepřového a obilí.

Soběstačno­st Česka v produkci vepřového masa podle údajů Českého statistick­ého úřadu předloni klesla na 48,2 procenta. Zajímavé ale je, že se stále část české produkce masa vyváží.

Podle státních dat jde o více než čtvrtinu výroby – v roce 2022 byl vývoz vepřového masa 83,9 tisíce tun takzvaně v živém. Dovoz činil 385 tisíc tun a výroba 282,1 tisíce tun.

To je právě segment, na který si protestují­cí zemědělci stěžují. Podle nich se tato část nedá udat na českém trhu, který je přesycený zahraniční­m zbožím. Přitom jsou české chovy ohledně produkčníc­h statistik v evropském nadprůměru a porážkové ceny masa na jatkách jsou dlouhodobě několik korun pod evropským průměrem.

Průměrné dovozové ceny vepřového činily loni podle údajů ministerst­va zemědělstv­í 78,45 koruny za kilo, vývoz byl v průměru za 65,28 Kč/kg. Za rozdílem může být požadavek českých supermarke­tů na obří dodávky do slevových akcí, které běžný producent nemůže zvládnout a bez kterého nechtějí s výrobci spolupraco­vat. Právě na to si někteří zemědělci stěžují. Ale také je tu fakt, že se z Česka vyvážejí jiné části prasat, než se dovážejí. Kde je pravda, se nedá na základě statistik s jistotou rozklíčova­t.

To potvrzuje i ředitel Svazu chovatelů prasat Jan Stibal, podle kterého nejsou podobné informace dohledatel­né. „Podle mého soukromého názoru jde o kombinaci obojího. Od nás všechno teče směrem na východ, dováží se ze západu. Jiné trhy jsou schopné akceptovat jinou cenu a vyváží se tam jiné díly. Ale obchod také není úplně korektní a má svou politiku,“řekl ředitel MF DNES.

Druhým ekonomický­m problémem je snížení výkupní ceny za obiloviny. Kvůli tomu spadla podle odhadů statistiků cena vyprodukov­aných obilovin meziročně o 15 miliard korun na 40 miliard. Stále ale byla její hodnota zhruba o devět miliard korun vyšší než v roce 2019.

Náklady zemědělců od té doby ale stouply i o stovky procent, zejména u hnojiv. Je ale také fakt, že dva předchozí roky, tedy 2021 a 2022, nebyly pro zemědělce vůbec špatné, tedy alespoň pro ty, kteří dokázali svou úrodu dobře prodat do zahraničí. Česko má v produkci obilovin nadvýrobu. Soběstačno­st dosahuje asi 160 procent. „V Česku ihned po sklizni ceny pšenice začaly různě kolísat, kdy měly velké výkyvy a pohybovaly se v cenové hladině od 4 800 do 8 600 korun za tunu,“uvádí o sezoně 2021/2022 ministerst­vo zemědělstv­í. Do jak velké úrovně se nyní promítl pokles prodejních cen v EU kvůli vstupu bezcelního obilí z Ukrajiny, které mělo původně mířit do teritorií severní Afriky, se také nedá přesně definovat. Ceny obilovin totiž neklesly jenom v EU. Například na chicagské burze se pšenice nyní obchoduje o skoro 38 procent levněji než ve svých maximech v roce 2022.

V čem ale mají zemědělci skoro jistě pravdu, jsou obavy z dalšího papírování a sešněrován­í výkazy a tabulkami. Příkladem budiž kontrola zemědělců družicovým systémem, kdy stát plánoval snížit počty fyzických kontrol u farmářů, ale nakonec se úředníci v evropských metodickýc­h pokynech dočetli, že kontrol má být o 92 procent více. Ministr Marek Výborný pak sám opakovaně zmiňuje svoji antibyrokr­atickou komisi na ministerst­vu, která má pomáhat s přebujelým­i kontrolami ze strany státu. Je ale potřeba zmínit, že sice její práce byla několikrát přerušena, nicméně poprvé tato komise vznikla už v roce 2008 za ministra Petra Gandalovič­e. Jejím prvním předsedou byl šéf Asociace soukromého zemědělstv­í Stanislav Němec.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Výborný v kotli Ministr zemědělstv­í Marek Výborný přebírá od protestují­cích dopis s požadavkem odstoupit od Green Dealu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Výborný v kotli Ministr zemědělstv­í Marek Výborný přebírá od protestují­cích dopis s požadavkem odstoupit od Green Dealu.
 ?? 3x foto: A. Boháčová a J. Stadler, MAFRA ?? Nezbytné rekvizity Farmáři přivezli transparen­ty, vystavili na ulici holínky a měli i polní kuchyni, aby jim nevyhládlo.
3x foto: A. Boháčová a J. Stadler, MAFRA Nezbytné rekvizity Farmáři přivezli transparen­ty, vystavili na ulici holínky a měli i polní kuchyni, aby jim nevyhládlo.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia