MF DNES

Hrad ho neměl rád. Teď se stal soudcem

-

Černočerve­ný talár státního zástupce vymění nyní za talár černofialo­vý. Žalobce Vrchního státního zastupitel­ství v Praze Marek Bodlák, který dozoroval například případ skartace tajné zprávy o Vrběticích na Hradě, se stane okresním soudcem. Bodlák v minulosti také odložil podnět prezidenta Miloše Zemana, že během hospitaliz­ace v Ústřední vojenské nemocnici čelil pokusu o sabotáž a převzetí jeho pravomocí.

Včera se Bodlák stal jedním ze sedmapades­áti nových soudců, které na Pražském hradě jmenoval současný prezident Petr Pavel. Na včerejší akt si Bodlák musel počkat, jeho jmenování navrhl ministr Pavel Blažek už předloni na podzim, ale tehdy to Zeman odmítl. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že se Bodlák angažoval v procesu nezákonnéh­o stíhání s exministry­ní obrany Vlastou Parkanovou, podle médií se ale jednalo o pomstu Hradu za postup v některých kauzách spojených s jeho fungováním.

Ze žalobců soudci

Bodlák na vrchním státním zastupitel­ství působil několik let jako šéf odboru závažné hospodářsk­é a finanční kriminalit­y, který vyšetřuje nejzávažně­jší kriminální kauzy. V této funkci ho nahradí jiný známý žalobce Jiří Pražák. Ten v minulosti na vrchním zastupitel­ství vedl také některé známé případy, třeba vyšetřován­í manipulace se zakázkami v Lánské oboře či kauzu Davida Ratha.

Vedle Bodláka vymění talár také další žalobci, Martin Feřt z liberecké pobočky Krajského státního zastupitel­ství v Ústí nad Labem, Jan Novotný z Městského státního zastupitel­ství v Praze, Eva Čermáková z chomutovsk­ého státního zastupitel­ství a Tereza Tupá, která byla státní zástupkyní v Mělníku.

Aktuální jmenování desítek soudců je Pavlovo druhé. Poprvé jmenoval soudce loni v listopadu, bylo jich 52. (row)

 ?? Foto: J. Stadler, MAFRA ?? Nový soudce Marek Bodlák byl včera na Hradě.
Foto: J. Stadler, MAFRA Nový soudce Marek Bodlák byl včera na Hradě.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia