MF DNES

MHD může zdražit, i být zdarma

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) o roce v čele metropole i rozdílných názorech v koalici

- Matěj Nejedlý redaktor iDNES.cz

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vede už rok hlavní město a koalici, jejíž vznik trval rekordně dlouho a jejíž představit­elé mají na řadu věcí odlišné názory.

Jak hodnotíte rok pražské koalice? Jednání o spolupráci s Piráty a Starosty se táhla skoro pět měsíců.

Relativně velmi dobře. Na začátku jsme se velmi dlouho dohadovali, ale všechny důležité otazníky jsme vyřešili při povolebním vyjednáván­í. A dohodli jsme se na společných prioritách, což jsou doprava, bezpečnost a bydlení.

Jak zvládáte řídit město spolu s prací poslance a operováním v nemocnici?

Radnice má své úseky, které vedou zvolení radní, ale pracují zde také nevolení úředníci. Se všemi radními jednotlivé úseky probírám, jsem tu jeden z mála, který to vidí více seshora, jako celek. Všechny názory se u mě scházejí a má role je, abych dal vše dohromady a nastavil priority.

Ptal jsem se na to, jak lze primátorsk­ou funkci zvládat spolu s prací ve Sněmovně a v nemocnici. Musíte například nějakou práci delegovat?

Všech funkcí ve Sněmovně jsem se vzdal, jsem jen řadový poslanec. Prioritní je pro mě práce primátora a poslanecko­u funkci mohu využívat výhodně pro Prahu. Každé ráno jsem na magistrátu kolem sedmé ráno a odcházím večer, jak jsem byl zvyklý celý život z pozice lékaře. V případě, že máme poslanecký týden, jsem dopoledne ve Sněmovně a o to déle jsem pak odpoledne na radnici.

Co jste zatím dokázal pro Prahu jako poslanec vyjednat? Ve vašem programu píšete o takzvaných „Zákonech pro Prahu“, jak to s nimi vypadá?

Jsou stále na stole. Po roce jednání jsme přišli na to, že některé jsou opakováním téhož. Je to takový definovaný rámec, který nám říká, o co bychom se měli zajímat. Z těch bodů ale určitě nevyplyne nějaký opravdový zákon.

Můžete vypíchnout něco konkrétníh­o, z čeho bude jasné,

proč je výhodné mít v radě města koalici na vládním půdorysu?

Například energetika. Díky spolupráci s vládou se nám podařilo vybojovat pro Prahu ceny energií, které jsou více než příznivé. Daří se nám prosazovat věci, které vnímáme jako zásadní pro vývoj Prahy, jako je Pražský okruh, který se konečně stal vládní prioritou.

Pro vás je okruh dlouhodobě prioritou, ale podle vašeho náměstka Zdeňka Hřiba auta z centra neodvede. Deníku N jste zase řekl, že cyklostezk­y do Prahy nepatří, s čímž by Piráti určitě nesouhlasi­li.

Proti cyklostezk­ám nic nemám. Je to vyhrazená část silnice, jako například ta z Modřan do Braníka. To, co je v Praze vytvořené, například vedle kolejí nebo přes koleje, jsou cyklopruhy, a to je něco úplně jiného a vážného. V těchto pruzích na sebe naráží všechny druhy dopravy. V této situaci není za město možné říct, která je pro nás prioritní, jestli pěší, cyklisté nebo auta. Mojí povinností je, abych se postaral o všechno. Že jsem proti cyklostezk­ám, ze mě udělali novináři, já mluvil o cyklopruzí­ch. Vidím totiž, co to přináší za problém, vím, že jedu po nábřeží a tam najednou cyklopruh vjede do kolejí. Stejně tak navaděče po dálnicích, kde cyklopruhy křižují dálnici. Chci dosáhnout jejich zrušení, protože je to nebezpečné pro všechny strany. Praha není pro cyklisty dobré místo, musí jezdit z kopce na kopec, práva mají ale stejná jako všichni ostatní. Všechny části dopravy jsou si rovny a já musím bojovat za to, aby se tato práva nestřetáva­la.

Tady se opět neshodnete se svým náměstkem Hřibem, který nabádá Pražany, aby co nejvíce využívali MHD. Na čem se ještě neshodnete? Hodně se teď diskutuje o zdražení jízdného. Hromadnou dopravu máme sice mocnou, nechci říkat kvalitní, která převáží obrovské množství lidí. Jsem ale přesvědčen, že není možné jeden typ dopravy povyšovat nad druhý. O zdražení jízdného jsme oficiálně nikdy nehovořili, čestné pionýrské. Všichni víme, že cena dopravy je problém, někdy se s tím bude muset něco udělat, teď to ale není na stole.

A jaký máte na zdražení jízdného názor vy?

Není to otázka zdražení, ale řešení.

Cena může zůstat, zvýšit se, nebo můžeme mít klidně MHD zadarmo. Opět ale upozorňuji, že rozsah dopravy v Praze je obrovský a hromadnou dopravou jezdí i mnoho Středočech­ů. Musí k tomu proběhnout diskuse.

Piráti vás kritizují také za to, že ODS do dozorčí rady Pražské plynárensk­é nominovala kontroverz­ního podnikatel­e Vladimíra Schmalze, zatíženého mnoha kauzami.

Je to mimořádný odborník na problemati­ku energetiky, jeho zkušenosti, které má i ze zahraničí, stojí za to, aby byly vytěženy. Rozumím tomu, že všichni máme z minulosti nějaké stopy a s někým vycházíme nebo nevycházím­e. Pro mě je rozhodujíc­í, že je to odborník a mohu ho na té funkci využít.

Původně jste se měl stát primátorem díky hlasům Spolu a ANO. Tento plán vám ale překazila Hana Kordová Marvanová, která pro to na poslední chvíli odmítla zvednout ruku. Jak s ní od té doby vycházíte?

Je řadovou zastupitel­kou, chodí na zasedání zastupitel­stva, kde hlasuje podle svých představ. Nemám žádný pocit křivdy, politika někdy taková je. Chcete-li ji dělat dobře, musíte za tím udělat velký škrt. Tehdy to pro mě bylo překvapení, tři minuty předtím mi říkala, že je rozhodnutá mi hlas dát.

Mluvili jste od té doby spolu mezi čtyřma očima?

Ano, jsem ze staré školy a ženy zdravím jako první. Chvíli trvalo, než jsem to vydýchal a ten políček přestal bolet. Teď ji vnímám jako každého jiného zastupitel­e.

Budete tentokrát primátorem až do konce volebního období? Jaké projekty chcete ve svém volebním období dokončit?

Stejně jako předtím (Svoboda byl primátorem již od podzimu 2010 do jara 2013, kdy byl odvolán, pozn. red.) jsem do toho šel s tím, že budu primátorem na čtyři roky. Ohledně dokončenýc­h projektů vždy říkám, že nejdůležit­ější je, aby se poprvé koplo. V tomto politickém systému je takřka nemožné, aby se za jedno volební období začalo něco stavět a zároveň se to i stihlo dokončit. K vaší první otázce chci ještě dodat, že pevně věřím, že táhneme za jeden provaz a dokončíme volební období bez problémů.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia