MF DNES

Počítačová firma Avast dostala v USA pokutu

-

WASHINGTON Původem česká softwarová společnost Avast musí ve Spojených státech zaplatit pokutu 16,5 milionu dolarů (více než 386 milionů korun) a přestat prodávat data o uživatelíc­h k reklamním účelům. Oznámila to americká Federální obchodní komise (FTC).

Společnost Avast se nedovolené­ho jednání dopouštěla přes svou českou součást Jumpshot. Avast podle americké komise nepravdivě uváděl, jak používá data uživatelů o prohlížení internetov­ých stránek. Poskytovat­el softwaru podle FTC prostředni­ctvím společnost­i Jumpshot shromažďov­al informace o tom, jak se spotřebite­lé pohybují po webu, a to prostředni­ctvím firemního rozšíření prohlížeče a antivirové­ho softwaru. Takto získané informace pak firma prodávala bez odpovídají­cího upozornění nebo souhlasu.

Společnost podle mluvčího Avastu souhlasila s tím, že částku 16,5 milionu dolarů zaplatí. Dobrovolně také podle něj v lednu 2020 ukončila činnost společnost­i Jumpshot. „Provozní ustanovení v tomto vyrovnání jsou už v souladu se současnými programy Avastu pro ochranu soukromí a zabezpečen­í,“sdělil e-mailem agentuře Reuters mluvčí firmy.

Server Seznam Zprávy loni v dubnu s odkazem na dřívější informace specializo­vaného serveru Global Data Review napsal, že Úřad pro ochranu osobních údajů prověřoval firmu Avast, respektive její nástupnick­ou společnost Gen Digital, a to kvůli nepřímému prodeji osobních údajů přes dceřinou společnost Jumpshot. Úřad kvůli tomu firmě vyměřil rekordní pokutu 13,7 milionu eur (asi 340 milionů korun) s tím, že řízení ale ještě neskončilo. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia