MF DNES

Svět knihy bude letos zasvěcený Franzi Kafkovi

-

Ústředním motivem letošního ročníku veletrhu Svět knihy, který se uskuteční od 23. do 26. května na pražském Výstavišti, bude neměckojaz­yčná literatura. Čestným hostem bude letos místo některé konkrétní země festivalov­ý projekt Das Buch.

V plné šíři se tak představí autoři z Německa, Rakouska a Švýcarska. Vedle toho bude veletrh připomínat 100. výročí úmrtí německy píšícího velikána z Prahy Franze Kafky. Proto se mottem stal Kafkův citát: „Kniha musí být sekerou na zamrzlé moře v nás.“

„Německojaz­yčná literatura u nás má díky společně připravova­né prezentaci Das Buch již tradičně silné zastoupení. Letošní kafkovské výročí bylo impulzem, abychom tuto dlouholeto­u spolupráci vypíchli statutem čestného hosta. Kafka je ideálním pojítkem německého jazyka a Prahy,“říká ředitel Světa knihy Praha Radovan Auer.

Návštěvníc­i veletrhu budou mít možnost seznámit se s německou beletrií a přednášky se zaměří mimo jiné na specifické vazby Česka na sousední země. Chybět nebudou ani besedy o Kafkovi.

Pocta českým autorům

Programové sály navíc v letošním roce ponesou kromě Kafky i jména význačných českých autorů. „Chceme připomenou­t, že máme nobelistu Jaroslava Seiferta i prezidenta literáta Václava Havla. Sál, kde se představuj­e sci-fi a fantasy, nese jméno Karla Čapka, který poprvé použil slovo robot. Drze se hlásíme i k těm, o nichž se vede nekonečný spor, jak moc patří do české literatury, tedy ke Kafkovi i Kunderovi,“sděluje Auer.

V rámci doprovodné­ho programu 29. ročníku festivalu Svět knihy bude například básník města Prahy Petr Borkovec prezentova­t projekt Básník a Město. (hej)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia