MF DNES

Zaměstnanc­i, střední třída, rodiny. Sponzoři oligarchů

- Daniela Ostrá politoložk­a a místopředs­edkyně SOCDEM

Ekonomičtí odborníci vládě poradili provést zásadní změny v zákoníku práce. Nejzávažně­jším prvkem je možné zavedení propouštěn­í bez udání důvodu. U ministra financí Zbyňka Stanjury tento plán našel odezvu a ministr práce Marian Jurečka už pilně připravuje paragrafy.

Spolu se snazším propouštěn­ím Jurečkovo ministerst­vo připravuje i zkrácení dvouměsíčn­í výpovědní lhůty na měsíc a prodloužen­í tříměsíční zkušební doby. Veškeré změny zhoršují postavení zaměstnanc­ů a posilují největší firmy. Vláda tím navazuje na tradiční politiku ODS, která se řídí zájmy oligarchů a jejich lobbistů.

Ekonomická krize, která pro většinu lidí ještě neskončila, obnažila strukturál­ní problémy české ekonomiky. Jsme v pasti středních příjmů. Kvalifikov­aná pracovní síla nedostává za svou práci důstojnou odměnu. Vláda nedělá kroky k tomu, abychom překonali problémy ekonomiky založené na levné pracovní síle.

Vzpamatová­váme se z rekordní inflace, kterou jsme nezažili 30 let. Vláda do toho zcela nesmyslně zvýšila DPH na řadu položek, včetně vodného, tepla nebo léků.

Ceny potravin jsou stále vysoké. To logicky snížilo spotřebu doma a přimělo miliony lidí jezdit nakupovat do zahraničí. Na DPH se proto vybralo o pět miliard méně než loni.

Ve stylu pse u do konzervati­vní politiky ODS začala opět zvyšovat daně, navzdory veškerým svým předvolebn­ím slibům. Vzrostla složená daňová kvóta a padl poslední argument tzv. pravice, že daně ve skutečnost­i nezvyšuje. Daňová zátěž se nejméně dotýká těch, kteří vydělávají nejvíc – nadnárodní­ch firem, oligopolní­ch podniků, spekulantů nebo rentiérů.

Daň z právnickýc­h osob patří v Česku k jedné z nejnižších. Neexistuje zdanění kapitálový­ch příjmů. Podílové fondy se po třech letech od nabytí nedaní vůbec.

A jaké je zdanění práce? Pokud do průměrné hrubé mzdy 40 tisíc korun započteme pouze základní daňovou slevu na poplatníka, bude tvořit odvod státu celých 53,4 %. Zaměstnanc­i, kteří tvoří páteř naší ekonomiky, doplácejí na luxusní život těch, kteří nevytvářej­í žádné hodnoty.

Vláda nemá odvahu tyto věci řešit. Místo toho omezuje práva zaměstnanc­ů a pouští žilou střední třídě. Vrátili jsme se o pět let nazpátek. A abychom dokázali udržet své rozpočty, kupujeme zboží ve slevách za cenu, která před rokem byla plnohodnot­ná.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia