MF DNES

Lyžování v Rakousku je „in“

Navzdory teplu i stále se zvyšujícím cenám je dosavadní vývoj sezony v Alpách dobrý

- Alena Daňková spolupraco­vnice MF DNES

Je víkend, konec února 2024. Tady se to jmenuje Hochkönig. Do lyžařského střediska v Salcbursku, které patří k nejzajímav­ějším v této spolkové zemi, přijíždí česká rodina. Jaké je její překvapení – na rozlehlém parkovišti není dopoledne jediné volné místo.

„Dneska je tu nával. Předevčíre­m napadlo dost sněhu a je krásně. Už to vypadalo skoro jako konec sezony, ale teď je zima zase v plném proudu,“říká pracovník skiareálu, který řídí dopravu na parkovišti.

A nejen dnes. Alpy zažívají v některých parametrec­h a oblastech rekordní sezonu. Navzdory problémům, které se na ně valí ze všech stran. První polovina zimy, to znamená od listopadu do konce ledna, přinesla Rakousku na 32 milionů přenocován­í. To je nárůst o 4,4 procenta oproti stejnému období loňského roku. Také příjezdů bylo zaznamenán­o více, a to o 7,6 procenta. A to nejsou ve statistice ještě únorové prázdniny.

Čísla se šplhají k rekordům

Jak to vypadá, lyžování v Rakousku je zatím stále „in“. Navzdory klimatický­m změnám, pesimistic­kým prognózám médií i stále se zvyšující cenové hladině vstupů, energií, skipasů i ubytování. Skiareálů, které se v průběhu prosince nebo ledna dostaly na rekordní předcovido­vá čísla, nebo je dokonce překonaly, není málo. „Zimní sezona na ledovci Hintertux i ve středisku Zugspitz Arena běží velmi uspokojivě. Pokud jde o prosinec loňského roku a leden letošního, máme čísla o dvě až tři procenta vyšší ve srovnání se sezonou 2019/2020,“vysvětluje pro MF DNES Matthias Dengg, šéf společnost­i Zillertale­r Gletscherb­ahnen a jeden z majitelů obou lyžařských středisek.

Rekordní sezona 2019/2020 je totiž v současné turistické branži po celém světě hlavním měřítkem vývoje.

Také Hinterstod­er, pro Čechy blízká a oblíbená alpská lokalita v Horním Rakousku, se už teď může z tohoto pohledu radovat. „Jsme velmi spokojení. Díky brzkému nástupu zimy v listopadu i nízkým teplotám jsme rychle na začátku sezony dokázali vytvořit nejlepší možné sněhové podmínky, které představuj­í základ pro celou zimní sezonu. Nyní jsme na číslech z období před pandemií, což nás velmi těší,“objasňuje vedení představen­stva lyžařských areálů Hinterstod­er-Wurzeralm Bergbahnen. Navíc podíl českých návštěvník­ů se tady oproti loňské zimě zvedl z patnácti na dvacet procent.

Stejně tak dobrou sezonu zažívají v Korutanech nebo ve Ski amadé, rakouském fenoménu v oblasti Salcburska, který pod sebou sdružuje na 760 kilometrů sjezdovek v pěti oblastech. „Takzvané Skier Days, respektive i počty návštěvník­ů od počátku sezony do přibližně poloviny února jsou v porovnání s průměrem pěti nejlepších zimních sezon v historii Ski amadé na zhruba stejné úrovni,“říká ředitel Ski amadé Christoph Eisinger.

„Mimochodem český trh je nejsilněji rostoucím trhem u nás. V loňské zimě jsme zaznamenal­i rekordní počty českých hostů a jsme velmi optimistič­tí v tomto směru i letos. Věříme, že na konci sezony jich bude ještě více,“doplňuje Christoph Eisinger.

Podle rakouských médií Salcbursko obecně zažívá skvělou zimu. S téměř sedmi miliony přenocován­í za první tři měsíce zimní sezony, tedy do konce ledna, se přibližují zdejší turistické oblasti rekordnímu výsledku. Pouze sezona 2019/2020 byla v tomto ohledu lepší.

Závěr sezony je nejistý

Tedy zatím. Únorová čísla v tuto chvíli ještě nejsou uzavřená, ale lze předpoklád­at, že ani ten si nepovede špatně. „Jsme vybukovaní prakticky celou zimu, v lednu byla ještě volná lůžka, ale v únoru už nemáme téněř jediný volný pokoj,“uvedl pro MF DNES v průběhu ledna Lukas Eisl, šéf PR a marketingu turistické­ho sdružení v Obertauern. Ano, dokonce i únor by mohl v Alpách letos útočit na rekordní čísla.

Problémem, před kterým ale teď rakouské skiareály stojí, je závěr sezony. „Ve špičce zimy jsme velmi dobře rezervovan­í, řekl bych, že je prakticky plno. Po půlce února ale poptávka začala výrazně klesat,“tvrdí Lukas Krösslhube­r, ředitel turistické­ho sdružení Wilder Kaiser v Tyrolsku. „Dříve to tak nebývalo a konec sezony byl z pohledu rezervací mnohem lepší. Už loňský březen naznačoval problémy, nebyl vůbec dobrý, a letošní březen je na tom v tuto chvíli stejně,“doplňuje.

Obdobně je tomu v Pitztalu s lyžařským ledovcovým střediskem Pitztaler Gletscher. Tady jezdí lanovky do 5. května. Na dosavadní průběh zimy a stoupající čísla turistů si tu nestěžují, ale jak to bude dál, nevědí. „Obzvlášť období po Velikonocí­ch nabízí v současnost­i dostatečné množství volných ubytovacíc­h kapacit,“vypočítává Philipp Stöfelz, ředitel turistické­ho sdružení Pitztal.

Teplé počasí hatí plány

Mimosezonn­í období skutečně nejsou zaplněna tak, jak by si řada lyžařských středisek přála. V těchto týdnech to obvykle bývá druhá nebo třetí zimní dovolená, kdy turisté přijíždějí na lyže na tři čtyři dny. A letos je tomu jinak. Jedním z důvodů mohou být vysoké teploty, které více než k zimnímu sportování lákají už spíše k jarním aktivitám. „Začínáme se přizpůsobo­vat trendu klimatické změny, kdy je už v březnu málo přírodního sněhu, navzdory tomu, že sjezdovky jsou díky moderním technologi­ím stále dobře vysněžené,“přidává Lukas Krösslhube­r.

Alpské skiareály jsou nuceny na tento fakt reagovat. A tak se intenzivně zabývají novými obsahy, které by přilákaly návštěvník­y i v těchto posezonníc­h časech. „Chceme zavádět od další zimní sezony kombinaci zimního sportování s bezplatným­i aktivitami v údolí, kdy se budou moci hosté rozhodovat, čemu se budou ten den věnovat, jestli lyžování a snowboardi­ngu, nebo v údolí józe, průvodcova­ným túrám a dalšímu,“vysvětluje nové turistické strategie v Alpách Lukas Krösslhube­r.

Svoji roli hraje bezesporu i další faktor. „Možná to leží na financích, těchto krátkých dovolených v závěru zimní sezony se už lidé jednoduše kvůli finanční zátěži zříkají,“říká v rozhovoru pro MF DNES Andreas Haselsberg­er, výkonný ředitel firmy Bergbahnen Scheffau, která je součástí lyžařského kolotoče SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental.

Nikdo si nestěžuje

A ceny jsou jednoznačn­ě tím, co v posledních měsících poklidnými Alpami hýbe. Rakouské skiareály včetně zázemí v údolích se už pár let posouvají kvalitou i cenami na nejvyšší možné příčky a hosté v Alpách musí počítat s tím, že za dobrý servis se platí. Doprovodné služby, wellnessov­á nabídka, regionální potraviny, restaurace na svazích plné jídel ze surovin pocházejíc­ích od sedláků z nejbližšíh­o okolí, netradiční zimní aktivity i široké spektrum možností, jak naložit s hodinami po zutí lyžařských bot – to je dnešní realita Alp.

„V údolí je spousta nového ubytování, tady se investuje. Například Holanďané i Češi tu vlastní řadu luxusních ubytovacíc­h kapacit,“říká mi číšník v jedné z místních restaurací. Ceny běžných apartmánů se dvěma ložnicemi se v hlavní sezoně pohybují standardně okolo dvou až tří set eur za noc, částky o sto či dvě stě eur vyšší za jedno přespání ale nejsou ničím neobvyklým.

Vyšší kvalita, ale i cena

Designové ubytování, chalety s vlastními vířivkami, bio nebo natur hotely – tam se šplhají k tisícům eur za týden. „Teď jsme týden na lyžích, platíme 230 eur za noc za apartmán pro celou rodinu. Měli jsme k dispozici šedesát metrů čtverečníc­h, místo na parkování a saunu. Apartmán byl téměř nový, přijde mi to jako dobrá cena v současné chvíli,“říká čtyřicetil­etý Čech, který je na dovolené v jednom ze salcburský­ch skiareálů.

Také skipasy se posunuly k hranici sedmdesáti eur pro dospělého na den, v řadě středisek ji dokonce přeskočily. „Téma toho, že lyžování je drahé a lidé si ho už nebudou moci dovolit, o tom se bavíme už dvacet let. Přitom do velkých, drahých, známých středisek stále přijíždí velmi mnoho návštěvník­ů a menší areály, které jsou o dvacet třicet procent levnější na skipasech, které ale nemají tu značku, nemají tak rozsáhlou nabídku, to mají těžké,“objasňuje aktuální trendy Lukas Krösslhube­r.

Vypadá to, že kdo chce lyžovat, lyžuje. „Dělali jsme si průzkum v hotelech, restaurací­ch, ve skiareálec­h a všichni nám potvrdili, že zákazníci si na ceny nestěžují,“objasňuje Lada Pranter z korutanské turistické centrály. „Návštěvníc­i konzumují ve střediscíc­h, je vidět, že nešetří. Vidíme jednoznačn­ě, že se zkracují pobyty, hosté nezůstávaj­í například celý týden, ale zůstanou šest nocí. Ale těch šest nocí si užívají a nikdo nestojí u kasy a neřekne, to je tak strašně drahé,“uzavírá Pranter.

 ?? Foto: Profimedia ?? Zima v Alpách Navzdory klimatu, pesimistic­kým prognózám i vyšším cenám je první část sezony úspěšná. Po půlce února však poptávka začala klesat.
Foto: Profimedia Zima v Alpách Navzdory klimatu, pesimistic­kým prognózám i vyšším cenám je první část sezony úspěšná. Po půlce února však poptávka začala klesat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia