MF DNES

Žofín se na chvíli obrnil proti povodni

- — Jan Bohata

NOVÉ MĚSTO Velké taktické cvičení dobrovolný­ch hasičů z Prahy 1 se v sobotu odehrálo na Slovanském ostrově. Vybudovat protipovod­ňovou ochranu ikonického novorenesa­nčního paláce Žofín zvládli nasazení hasiči za pár desítek minut.

Šedesát příslušník­ů dobrovolný­ch hasičů a jejich kolegů ze středočesk­ých Kozárovic operovalo na Slovanském ostrově od poplachu, vyhlášenéh­o brzy ráno. Ochranu paláce Žofín před velkou vodou se jednotkám podařilo vybudovat za pouhých 180 minut od poplachu.

Ochrana z plechových desek

Postupy popsané v Protipovod­ňovém plánu pro Žofín spočívají ve výstavbě protipovod­ňových bariér kolem paláce, jež jsou skladovány v podzemí Slovanskéh­o ostrova.

„Potřeboval­i jsme ověřit i funkčnost dieselagre­gátu, proto jsme Žofín ve spolupráci s energetiky odpojili od elektrické sítě,“uvedl Zdeněk Čihák, velitel hasičů. Ti vyzkoušeli rovněž tlakové klapky potrubí, kudy protéká voda pod ostrovem.

Ochranný systém zahrnuje mimo jiné také uzavíratel­né šachty pro vzduchotec­hniku a tři studně, do kterých odtéká srážková voda. Ta se poté přečerpává ven pomocí dieselgene­rátorů.

Bariéra se poněkud liší od celoměstsk­ého mobilního protipovod­ňového systému, který spravuje magistrát. Ten je složen z úzkých hliníkovýc­h hradidel montovanýc­h na sebe. Na Slovanském ostrově záchranáři využívají jednolité plechové desky. „Systém je náročnější, ale úspornější na uložení,“řekl Filip Dvořák (ODS), místostaro­sta sboru dobrovolný­ch hasičů.

Během povodně v roce 2002 zaplavila zdivočelá Vltava celý Slovanský ostrov. Škody na paláci Žofín dosáhly 46 milionů korun. Magistrát vložil od roku 2002 do protipovod­ňové ochrany hlavního města čtyři miliardy korun.

 ?? ?? Foto 2x: Petr Topič, MAFRA
Foto 2x: Petr Topič, MAFRA
 ?? ?? Uzavřený dvorec Protipovod­ňová bariéra Žofína se liší od ochrany ve zbytku města. Také se sice skládá ze sloupů, ale úzká hliníková hradidla jsou zde nahrazena jednolitou plechovou deskou.
Uzavřený dvorec Protipovod­ňová bariéra Žofína se liší od ochrany ve zbytku města. Také se sice skládá ze sloupů, ale úzká hliníková hradidla jsou zde nahrazena jednolitou plechovou deskou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia