MF DNES

Instruktoř­i na Ukrajině? Riziko ztrát je vysoké

-

Mezinárodn­ě respektova­ný slovenský generál Pavel Macko byl velitelem Výcvikovéh­o střediska NATO a problemati­ku nasazení vojáků na cizím území zná velice dobře.

V rozhovoru pro iDNES.cz generál Macko řekl, že případný útok na naše vojáky ze strany Ruska by nemohl být vnímán jako útok na NATO. Aktivace článku pět, kdy se spojenci chrání navzájem, by nebyla možná. Smysl výcviku na Ukrajině vidí v logistické výhodě, ale i v ušetření peněz.

Prezident Macron hovoří o možném zapojení vojáků na Ukrajině. To dnes podpořil i prezident Petr Pavel. Jak by takové zapojení mohlo vypadat a není to přílišné riziko?

Je to velmi komplikova­né, velmi rizikové a je třeba říci, že ti vojáci nepožívají žádnou mezinárodn­í ochranu. Jsou v bojovém prostoru. Hrozí tak ztráty, a to bez možnosti jakéhokoli­v protestu. Za sebe mohu říci, že to je velmi kontroverz­ní, ale ne vyloučené.

Hovoříte o mezinárodn­í ochraně. Fakticky vzato, kdyby Rusko na výcvikový prostor zaútočilo, Česko by zaznamenal­o ztráty. Je to důvod k aktivaci takzvaného článku pět?

V žádném případě. Vojáci, pokud tam budou vysláni, nemohou vykonávat žádnou bojovou činnost. Pro Rusko je regulérním cílem likvidovat bojové aktivity Ukrajiny, ale i jakékoliv činnosti s tím spojené, tedy i narušení výcviku. To ostatně známe i z druhé strany, kdy Ukrajina doslova rozmetala cvičiště Rusů. Tak není možné pak naříkat a ukazovat na padlé.

Znamená to, že vojáci tam fakticky budou bez jakéhokoli­v mandátu?

Dohoda s Ukrajinou, multilater­ální nebo bilateráln­í fakticky ospravedln­í výcvikové aktivity, ale pořád to neznamená, že vojáci mají jakoukoliv ochranu.

V jakém případě by ona ochrana byla možná?

Jedině pokud by šlo o vojenské přidělence, kteří v zemi zůstávají i v době války. (miv)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia