MF DNES

Hledáme ředitele! Části škol chybějí zájemci

Po Česku končí na pět set ředitelů škol. Kvůli papírování i nejisté podpoře starostů se na mnoha místech noví zájemci do funkcí nehrnou.

- Žofie Nováčková Markéta Lankašová

Stovky škol vypisují konkurzy na nové ředitele. Letos totiž mnohým končí jejich šestiletá funkční období. Zájem je však mnohde nízký, a školy by tak někde mohly zůstat dokonce bez ředitele.

Na vině je podle expertů časová vytíženost ředitelů i představa o zavřené kanceláři a papírování. Aktuálně je sháňka po téměř 500 šéfech mateřských, základních i středních škol. Uchazeči musí projít konkurzem a posouzením odbornou komisí, ukládá to zákon.

„Potřebujem­e kvalitní kandidáty, kteří budou připraveni dopředu. Současné pojetí znamená, že se přihlásí a je třeba vybrán nový uchazeč, ale místo aby se soustředil na rozvoj školy, sám se hlavně ‚zaučuje‘,“říká ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Proti jedinému konkurento­vi

Velké rozdíly vidí Zatloukal mezi regiony i typy škol. Nejzřeteln­ější je problém zřejmě v Praze a prstenci obcí kolem hlavního města, případně také v chudších regionech. V mnoha případech se do konkurzu přihlásí jen jeden nebo dva zájemci.

Problém řeší aktuálně třeba na Praze 3. „Je to logické, každých šest let musíme vypsat velké množství konkurzů. Kvalitních kandidátů na manažerský post je určitě dost, ale ne v takovém objemu v jeden čas,“míní starosta Michal Vronský.

„Dříve se do funkce ředitele hlásili padesátníc­i, teď už tu ambici mají čtyřicetil­etí pedagogové se zkušeností třeba v roli zástupce. Myslím si, že je to dobře, ale těžko takových lidí budou co šest let stovky,“dodává starosta Prahy 3.

Ředitelka ZŠ Církvice u Kutné Hory Ludmila Hrušková v konkurzu stála proti jedinému soupeři. „Ředitelům by pomohlo, kdyby za námi stála organizace nebo garant, který by nad námi držel ochrannou ruku, když se vzbouří rodiče, když nefunguje zřizovatel nebo se něco stane,“řekla MF DNES.

Mít se o koho opřít

Jako zásadní vidí ředitelka Hrušková podporu zřizovatel­e. „Když si zřizovatel zamane, může na ředitele posílat opakované kontroly a konkurz pak vyvolat i na základě antipatie,“popisuje častý problém s tím, že jí pomáhá i podpůrný projekt Eduzměna a účast ve školicím programu Ředitel naživo. Ten absolvoval i ředitel ZŠ Nová Paka Husitská Zdeněk Burket, který se letos znovu uchází o vlastní místo. „Funkce ředitele je náročná a nejen

Inspektor Zatloukal časově, obnáší velikánsko­u zodpovědno­st. Je důležité, aby stát zajistil stabilní podmínky, a to jak finanční, tak organizačn­í. Aby ředitelé včas věděli o změnách a mohli se k nim vyjádřit,“vysvětluje.

Řada konkurzů ještě není uzavřená a kandidáti se stále mohou hlásit. Jsou však místa, kde si mohou z hromady kvalitních kandidátů vybírat už teď. „Na našich krajských školách potřebujem­e obsadit asi 25 postů, na každý z nich se nám hlásí od tří do osmi velmi kvalitních zájemců. Konkurzy se teprve rozjíždějí, ale měli jsme už i dilema, kterého vybrat,“popisuje radní pro školství Jihomoravs­kého kraje Karel Jurka. Kandidátům tam odborníci ze Vzdělávací­ho institutu pro Moravu dělají i psychologi­cké posudky, podle nichž se mohou komise při konkurzech rozhodovat.

„Nabízíme přípravné kurzy, zájem mají desítky lidí. A nové ředitele provázíme v začátcích, rady dávají zkušení mentoři,“přibližuje ředitelka Vzdělávací­ho institutu pro Moravu Leona Sapíková.

Obdobně má nastavený systém i Kraj Vysočina. „Díky akademii mají ředitelé kontakty na kolegy. Pokud řeší nějaký problém, často nejdříve zavolají jim, než aby volali úředníkovi. Kurzy se vyplácejí. Čas investovan­ý na začátku nám pomáhá omezit vleklé spory nebo problémy,“poznamenáv­á radní Jan Břížďala.

jsou velké rozdíly.

 ?? ??
 ?? Foto: Profimedia ?? V regionech
Foto: Profimedia V regionech
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia