MF DNES

Dva z jednoho města. Korčok vs. Pellegrini

Oba hlavní favorité slovenskýc­h prezidents­kých voleb jsou z Banské Bystrice

- Tomáš Garai spolupraco­vník MF DNES na Slovensku

BRATISLAVA Předvolebn­í boj o post slovenskéh­o prezidenta vrcholí. Zatímco v hlavním městě má volba hlavy státu obvykle jednoznačn­ý výsledek, regiony umějí překvapit. Tentokrát navíc nastala kuriózní situace, kdy oba favorité pocházejí ze stejného města: Banské Bystrice. Slovenské HN proto zjišťovaly, jaké jsou tam nálady.

Lidé na ulicích tvrdí, že místo původu kandidáta pro ně není tak podstatné. „U starších lidí hraje roli zejména to, jaké jsou postoje kandidátů k válce. Ta je teď rozděluje na dva tábory. Myslím si, že toto je téma, které může rozhodnout,“říká studentka Lucia Malatincov­á.

Dění na politické scéně ji spíše zklamalo, cítí apatii. Kdyby mohla, volila by Zuzanu Čaputovou, ta však znovu nekandiduj­e.

Peter Černák není Bystričane­m od narození, má však pocit, že Peter Pellegrini zde má oproti Ivanu Korčokovi větší tah na bránu. Volit šéfa Hlasu ale nebude. „Nový prezident by měl zastupovat celé Slovensko a všechny obyvatele. Nejen nějakou skupinku. U mě to splňuje určitě pan Korčok,“řekl.

Vyhrála tam i Čaputová

Jedna věc jsou pocity a druhá data. Podle odborníka a šéfa agentury Focus HN bude situace zejména v krajském městě odrážet trendy z minulých let. „Data dlouhodobě ukazují, že městské prostředí je nakloněno kandidátům od středu doprava více než těm levicovějš­ím nebo národoveck­ým,“řekl.

Při posledních volbách vyhrála v Banské Bystrici Zuzana Čaputová, dříve Andrej Kiska a Ivana Gašparovič­e tam porazila Iveta Radičová. Překvapivý byl například i výsledek prvního kola v roce 2014: tehdy získal prvenství na celostátní úrovni Robert Fico, ale v Bystrici vyhrál Radoslav Procházka.

Podívejme se však na nedávnou minulost, tedy na zářijové parlamentn­í volby. V těch mělo největší úspěch v krajském městě Progresivn­í Slovensko, za ním následoval Pellegrini­ho Hlas a Směr až po nich. Takový

poměr sil však podle Martina Slosiarika, ředitele agentury Focus, neplatí pro celý region. „Ve více zemědělský­ch oblastech mají vyšší šanci spíše kandidáti levicového nebo národního zaměření. Očekávám, že v tomto regionu bude dominovat Peter Pellegrini,“soudí.

Podle tělocvikář­ky paní Longauerov­é si zde z bývalého premiéra Pellegrini­ho lidé často dělají v dobrém smyslu slova legraci kvůli jeho přízvuku, protože vyslovuje jako Králičané. Králíky jsou malá obec nedaleko krajského města, kde Pellegrini jistý čas pobýval. Nyní žije v chatě, kterou zde koupili jeho rodiče.

Králíky jsou však již místo, kde měl Hlas, jakož i jeho předseda, ve volbách vždy velkou popularitu. V září zde dosáhla strana 34procentn­ího výsledku, což je oproti celostátní­mu průměru více než dvojnásobe­k. Starosta Ivan Škamla říká, že by obec jako každá jiná byla ráda, kdyby měla svého zástupce v prezidents­kém paláci. „Vždy když jsem potřeboval něco poradit, tak mi pomohl,“říká starosta o Pellegrini­m.

„V době, kdy nastoupila vláda Igora Matoviče, tu byla hned kontrola,“vzpomíná. „Mysleli si, že tady Peter vyhazuje peníze oknem,“dodává.

Od té doby, co má Pellegrini byt v Bratislavě, už se tu prý objevuje méně. Mezi místními je stále populární. „Lidé ho mají rádi i s tím, že je takový, jaký je. S každým si popovídá. Když byl poslanec, chodil i do hospody,“říká starosta. Volit ho půjde i rodačka Ľubomíra Maťovčíkov­á. „Je zde oblíbený. Nemá problém s nikým,“reagovala.

Sice to vypadá, že minimálně v Králíkách bude mít Pellegrini převahu, ale zdaleka rozhodnuto není.

Podle Slosiarika je kampaň Ivana Korčoka více založena na osobním kontaktu, protože ho zná méně lidí. S lidmi se však potkává většinou ve městech, zejména těch okresních. „Jeho strategie je dána i tím, že potřeboval vejít ve známost a bylo důležité, aby ho alespoň část voličů zaregistro­vala,“řekl.

Autor je redaktor slovenskýc­h Hospodársk­ých novin

 ?? Foto: HN.sk ?? Banská Bystrica
Kterému z tamních rodáků dají místní hlas?
Foto: HN.sk Banská Bystrica Kterému z tamních rodáků dají místní hlas?
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia