MF DNES

Poslanci chtějí zrušit zákaz svátečního prodeje

-

PRAHA Na Velký pátek si lidé nakoupí bez omezení, stejně o Velikonočn­í neděli, která je vrcholem křesťanský­ch Velikonoc. V následujíc­í Velikonočn­í pondělí, kdy se podle lidové tradice chodí s pomlázkou, musí být obchody nad 200 metrů čtverečníc­h zavřené. Takhle je to nyní zařízeno podle zákona.

Poslanci ODS Pavel Staněk a Jan Bureš ovšem chtějí zmatek v tom, kdy musí být některé obchody zavřené, odstranit.

„Málokdo si je schopen pamatovat pouze vybrané svátky. V každodenní realitě tak většina spotřebite­lů opakovaně zjišťuje, zda si v daný den smí, nebo naopak nesmí nakoupit v provozovně maloobchod­u,“napsali oba do zdůvodnění svého návrhu na zrušení zákona o prodejní době v maloobchod­ě.

Zákon zakazuje prodejnám nad 200 m2 otevírat na Nový rok, Velikonočn­í pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít obchody otevřeno do dvanácti.

Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečníc­h, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicíc­h. Zákaz se ale naopak týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu. Předkladat­elé návrhu argumentuj­í, že úprava zasahuje do práva na podnikání, do svobody podnikání a klade na podnikatel­e další omezení, jež není nezbytné, a to v situaci, kdy jsou podnikatel­é zasaženi již tak neúměrným množstvím povinností. „Stát nemá zaměstnava­teli přikazovat, zda smí ve sváteční dny otevřít svou provozovnu či nikoli,“uvedli Staněk a Bureš.

Staněk ale také připustil, že když veřejná debata nakonec dopadne tak, že obchody mají být uzavřeny o všech svátcích, bude to pokládat za úspěch, protože půjde i tak o řešení současného zmatku. Tohle ovšem v současném písemném návrhu zákona napsáno už není.

Pravice byla proti

Omezení prodejní doby v roce v roce 2016 prosadili společně sociální demokraté, komunisté, lidovci i část poslanců bývalého hnutí Úsvit.

Naopak poslanci ANO, ODS, TOP 09 i někteří nezařazení hlasovali proti. Proti přijetí zákona hlasovali tehdy i nynější předseda SPD Tomio Okamura, který tehdy vedl Úsvit přímé demokracie.

Návrh nyní posoudí vláda. „Trošku jsem i pamětníkem té debaty v minulých volebních obdobích. Nechal bych ten status quo a nepouštěl se do nějakých změn,“řekl třeba šéf lidovců Marian Jurečka.—Josef

Kopecký

 ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck ?? Musí včas nakoupit Češi musejí před každým svátkem zkoumat, jestli nebude zavřeno. Poslanci to chtějí změnit.
Ilustrační foto: Shuttersto­ck Musí včas nakoupit Češi musejí před každým svátkem zkoumat, jestli nebude zavřeno. Poslanci to chtějí změnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia